Belastingdienst, dwangsom zwartspaarders Luxemburg

Belastingdienst, dwangsom zwartspaarders Luxemburg Wie zwart spaart in Luxemburg of Zwitserland moet extra oppassen. Zwart geld kan tot 12 jaar terug worden vervolgd door de Fiod. Er is een draaiboek is om zwartspaarders bij de Van Lanschot Bank te Luxemburg aan te pakken. De Belastingdienst legt zelfs dwangsommen op. Een dwangsom van 2.500 euro per dag met een maximum van 100.000 euro per persoon. Hoe zit het met de zorgplicht van de bank en mag de Belastingdienst dit wel doen? Een proces in de KB Lux affaire eerder in België suggereerde van niet. Ook is er een cd-rom met zwartspaarders uit Zwitserland en Frankrijk opgedoken. Het gerechtshof Arnhem heeft op 3 februari 2015 dit vonnis gesproken: de Belastingdienst mag niet gebruikmaken van deals met tipgevers.

Zwart geld

Mensen die zwart geld hebben en sparen bij de Van Lanschot Bank in Luxemburg, weten dat ze op de hielen worden gezeten door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft zelfs een draaiboek zwart geld Luxemburg opgesteld. Ook is er een tipgever van de vestiging van de Rabobank in Luxemburg.

Rekeningnummers zwart spaarders

Een complicerende factor is, dat de Belastingdienst de gegevens zeer waarschijnlijk in handen heeft gekregen via een afperser. Deze afperser heeft de gegevens op frauduleuze manier in handen gekregen en werd door de Belgische fiscus gepakt. De Belgen speelden deze informatie vervolgens door aan de Nederlandse Belastingdienst. En de Nederlandse Belastingdienst denkt nu te kunnen gaan innen. Eerder lukte dat niet of onvoldoende, toen andere vermeende zwart spaarders in Luxemburg voor een groot deel hun kaken op elkaar hielden. Ondanks de informatieplicht die bij belastingbetalers rust, liepen met dit stil zwijgen nogal wat zaken stuk of liepen flinke vertraging op.

Belastingdienst

Met deze wetenschap tapt de Nederlandse Belastingdienst inmiddels uit een ander vaatje. Inmiddels moeten rekeninghouders met verzwegen spaargeld op straffe van € 5.000 per dag al hun bankgegevens aan de Belastingdienst afgeven. Volgens de dagvaarding van de fiscus van de Belastingdienst althans. Deze dagvaarding viel namelijk bij meerdere rekeninghouders van Van Lanschot Bankiers in Luxemburg op de deurmat. Daarbij is het voor het eerst dat de fiscus nu ook toegeeft de Van Lanschot klanten op het spoor te zijn. Tot voor kort werd dat ontkend. Van de Bank zelf is nog niets vernomen. Op zich opvallend: ook de bank heeft er zijn voordeel mee gedaan en kent toch een zorgplicht naar zijn klanten.

De rechter

De Belastingdienst zegt over kopieën van Van Lanschot Bankiers in Luxemburg te beschikken met de met saldi van rekeningen uit december 1994, september en november 1996. De vraag is nu of de dwangsommen terecht zijn, de zwart spaarders er goed aan doen om te zwijgen en of er wel met kennelijk gestolen gegevens door de Belastingdienst gevorderd mag worden.

Inkeerregeling

De spaarders kunnen geen beroep meer doen op de zogenaamde inkeerregeling van de belastingdienst, omdat de FIOD ze al op het spoor is. Ook zij zullen dus moeten afwachten.

KB Lux België

Op 8 december 2009 liep er een rechtszaak in de KB Lux affaire in België tegen personen, die het zwart sparen mogelijk zouden hebben gemaakt bij de bank. Een andere bank, maar wel een zaak waarbij het bewijs verkregen is op basis van diefstal. De Brusselse correctionele rechtbank kwam daarbij tot de opvallende conclusie dat het bewijsmateriaal waarop het hele onderzoek is gebaseerd, illegaal is verkregen. Ontoelaatbaar, want men mag niet de rechten van de verdediging volledig uithollen, zoals in het KB Lux-dossier is gebeurd, aldus de rechtbank. En dus gaan de verdachten in het KB Lux-proces vrijuit.

Zwitserland 2020 en 2021

Er is ook een cd-rom uit Frankrijk met gegevens van Nederlandse spaarders met een Zwitserse rekening. De Belastingdienst acht deze gegevens betrouwbaar en zal betrokkenen snel aanschrijven. Via Frankrijk heeft de fiscus ook gegevens gekregen over enkele particuliere fondsen op de Nederlandse Antillen. Dit weekend werd bekend dat de Franse belastingdienst een cd-rom aan minister de Jager heeft overgedragen van Nederlandse zwartspaarders in Frankrijk. Het gaat hier om behoorlijke bedragen in de orde van grootte van honderdduizenden tot miljoenen euro's.

Rabobank Luxemburg

De naam van de geheime tipgever van de vestiging van de Rabobank Luxemburg in 2009 moet nu snel openbaar worden gemaakt. Daartoe heeft de rechtbank in Arnhem op 7 februari 2012 besloten. De fiscus wilde de naam van de tipgever niet bekend maken, maar zal nu wel moeten.

Zwart geld opgeven

Wie in 2020 of 2021 vrijwillig inkeert met tegoeden op een buitenlandse rekening, krijgt een boete (vrijwillig inkeren is afgeschaft), maar als u meewerkt met de fiscus kan deze boete nog relatief beperkt zijn. De achterstallige belasting kan samen met de boeterente wel behoorlijk oplopen.

Uitspraak gerechtshof Arnhem

Het gerechtshof is duidelijk in zijn uitspraak op 3 februari 2015: alle aanvragen zijn vernietigd en de Staat is veroordeeld tot een forse onkostenvergoeding. Kortom, boetes opleggen op basis van anonieme tipgevers mag niet. Een duidelijke overwinning voor de zwartspaarder en met grote gevolgen voor veel zaken.

Conclusie zwartgeld in 2020 en 2021

Dit kan gevolgen hebben voor zwart geld zaken in Nederland, waarbij de gegevens oneigenlijk zijn verkregen. Zuur natuurlijk voor wie al geschikt heeft, maar een kans voor wie dat nog niet heeft gedaan. En het aanbieden van gestolen waar gaat kennelijk maar door. En u weet het, belasting ontwijken mag wel, maar belasting ontduiken niet. Zoek dus ook in 2021 naar goed advies om uw zaken beter te behartigen nu de druk van de fiscus op een aantal punten toeneemt. Groepsverzoeken van de fiscus en fishing zullen niet altijd werken, er moet wel een duidelijk vermoeden bestaan voor zwart geld.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingverdrag zwart geld LuxemburgBelastingverdrag zwart geld LuxemburgDe Belastingdienst zet zijn jacht op zwart geld voort. Er is een bilateraal belastingverdrag met Luxemburg gesloten dat…
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…
Fors hogere boete zwart geldFors hogere boete zwart geldEr geldt in 2020, 2021 en 2022 een fors hogere fiscale boete dan wie bijvoorbeeld in 2009 gepakt werd voor zwart geld, m…
Belastingdienst, draaiboek zwart geld LuxemburgBelastingdienst, draaiboek zwart geld LuxemburgHet draaiboek zwart geld Luxemburg achtervolgt ook in 2020 en 2021 nog mensen met zwart geld. De Belastingdienst neemt z…

Hypotheekcrisis is volledig terugHypotheekcrisis is volledig terugDe hypotheekcrisis leek in de zomer van 2007 even weg, maar is anno 2012 - 2014 weer volledig terug. In 2015 is er de cr…
Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21De spaarrichtlijn wordt ingeperkt want de Belastingdienst wil er vanaf. Op 1 juli 2005 is de Europese Spaarrichtlijn in…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.