Wat is de onroerende zaakbelasting (OZB)?

Wat houdt de onroerende zaakbelasting nu precies in? En op welke situaties is het van toepassing? Elke gemeente gaat weer anders met de OZB om. Belangrijk is het daarom om te weten hoe de tarieven van de OZB bepaalt worden. Hiernaast zal de heffingsgrondslag (WOZ-waarde) worden uitgelegd.

Onroerende zaakbelasting

In Nederland is de OZB een belasting die geheven wordt door gemeenten van gebruikers en eigenaren van onroerende zaken. De waarde hiervan (WOZ-waarde) bepaalt de OZB hoogte. Er wordt een percentage genomen van de WOZ-waarde wat resulteert in een te betalen bedrag aan belasting. Per gemeente verschilt de hoogte van dit percentage. Ze moeten echter wel rekening houden met een eventuele stijging van de collectieve lastendruk. Deze afspraaks tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is ontstaan om de lasten van de burgers niet onevenredig te laten stijgen.

Belastingplichtig

Sinds 2006 bestaat de OZB alleen nog maar uit de eigenarenbelasting, waar voorheen ook de gebruikersbelasting actief was. Althans, de eigenarenbelasting voor woningen is komen te vervallen. De gebruikersbelasting bestaat dus nog wel voor niet-woningen zoals bedrijfspanden.
  • Voor de eigenarenbelasting is belastingplichtig diegene met het genotsrecht op eigendom, bezit of beperkt recht. Dit is de persoon die ingeschreven staat met het meeste verstrekkende genotsrecht in het kadaster.
  • Bij de gebruikersbelasting is diegene die onroerende zaken gebruikt belastingplichtig.

Onroerende zaak: wel of geen woning?

Het kan voorkomen dat een onroerende zaak maar gedeeltelijk in gebruik is als een woning. In deze situatie wordt dan gekeken naar of de waarde van het woongedeelte van het pand met dan 70% is van de totale waarde. Als dit het geval is wordt bij de OZB de woning aangemerkt. In de meest gevallen kan de waarde van het woongedeelte opgevraagd worden bij de gemeentelijke belastingdienst. Deze waarde is ook voor het eigenwoningforfait inkomstenbelasting en waterschapsbelasting van belang.

Concluderend: Ben je op 1 januari van een jaar de eigenaar van een onroerende zaak dan betaal je de eigenarenbelasting. Als je de huurder of gebruiker bent op dat moment van een niet-woning dan betaal je de gebruikersbelasting. Ga je verhuizen? Als je na 1 januari in een jaar verhuist dan heeft dit geen invloed op de OZB. Diegene die belastingplichtig is en moet betalen is de gebruiker of eigenaar op 1 januari. Dit is van toepassing op alle gemeenten in Nederland.

Heffingsgrondslag WOZ-waarde

De WOZ betekent Wet Waardering Onroerende Zaken, wat als heffingsgrondslag geldt. Om het te betalen OZB-bedrag te bepalen dien je de WOZ-waarde te delen met 2.500,- waarbij je bij afronding naar beneden moet afronden naar hele getallen. Daarna vermenigvuldig je dit bedrag met het tarief dat door de gemeenteraad jaarlijks wordt vastgesteld.

Voorbeeld:

  • De WOZ-waarde van een woning is 250.000,-
  • Het OZB-tarief is 3,50
  • OZB-bedrag = 250.000,- / 2.500,- = 100
  • 100 x 3,50 = 350,-

Voorheen werd de onroerende zaakbelasting berekend op basis van een tarief per WOZ-waarde eenheid van de 2500 euro. Per 1 januari 2008 wordt deze belasting berekend volgens een percentage van de WOZ-waarde.
© 2009 - 2024 Enformatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect van een lagere WOZ-waardeEffect van een lagere WOZ-waardeU kunt in 2020 en 2021 ook bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde voor uw eigen woning en dat is maar goed ook want…
Gemeentelijke belastingen voor Particulier en OndernemerGemeentelijke belastingen voor Particulier en OndernemerIn Nederland is iedere inwoner op basis van de Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) ingeschreven…
WOZ waarde 2020 en ozb 2020WOZ waarde 2020 en ozb 2020Let op de nieuwe WOZ 2020 en 2021 plus beschikking van de gemeente en onderneem zo nodig snel actie. Elk jaar ontvangen…
Vastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVVastgoed: beleggen in Nederlandse vastgoed-CVHet is niet eenvoudig om de ontstaansgeschiedenis van de vastgoed-CV te achterhalen. Er wordt wel aangenomen dat de wink…

Twee banen hebben fiscaal onaantrekkelijk?Klopt het dat het combineren van 2 banen fiscaal onaantrekkelijk is? In dit artikel kijken we of je meer belasting betaa…
Recht op de inkomensafhankelijke combinatiekortingRecht op de inkomensafhankelijke combinatiekortingDe inkomensafhankelijke combinatiekorting is een loonheffingskorting, een korting waardoor u minder belasting betaalt. H…
Enformatie (21 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.