Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalen

Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalen Betalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of de kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Vooral de kinderopvangtoeslag is een probleem, daarom wordt aan een wijziging gedacht waarbij de toeslag niet meer aan de ouder maar de instelling wordt betaald. De toeslagen zijn gebaseerd op veronderstellingen die gedurende het jaar kunnen veranderen en daardoor kan het helaas gebeuren dat u te veel vooruit hebt ontvangen. Sluit dan een persoonlijke betalingsregeling toeslagen af met de Belastingdienst om de toeslagen geleidelijk terug te kunnen betalen. Voorkomen dat u moet terugbetalen is nog beter, maar dat lukt helaas niet altijd. U kunt ook zelf online een toeslag stopzetten of aanpassen zodat de kans op bijbetalen of terugbetalen kleiner wordt.

Inhoud


De Belastingdienst en de verschillende toeslagen, let vooral op de kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst zorgt niet alleen voor de uitvoering en inning van allerlei belastingen, maar ook voor de toeslagen in ons land. Dat zijn er vier in getal:
  • De huurtoeslag;
  • De zorgtoeslag;
  • Het kindgebonden budget;
  • De kinderopvangtoeslag.

Stuk voor stuk zijn dit best wel ingewikkelde regelingen waarbij u aan allerlei voorwaarden moet voldoen om er voor in aanmerking te komen. Een voorlopige beschikking voor een toeslag krijgt u meestal aan het einde van het vorig jaar, de definitieve beschikking na afloop van het jaar. Bij de voorlopige beschikking worden allerlei veronderstellingen gedaan die gedurende het jaar anders kunnen uitpakken en bij de definitieve beschikking worden gecorrigeerd. Belangrijke veronderstellingen zijn bijvoorbeeld de hoogte van uw toetsingsinkomen en dat van uw toeslagpartner. Of bij de huurtoeslag de hoogte van de huur, vermogen en inkomen van u, uw partner en medebewoners. Doordat veronderstelling en werkelijkheid uiteen kunnen lopen kan aan het einde van het jaar de conclusie zijn dat u de toeslag niet had mogen krijgen of dat u te veel toeslag hebt ontvangen. Er zal dan moeten worden terug betaald. Omdat het dan om grote bedragen kan gaan, levert dit regelmatig ook betalingsproblemen op. Dat weet ook de Belastingdienst en daarom kunt u een persoonlijke betalingsregeling toeslagen afsluiten. Kiest u niet voor een betalingsregeling dan moet u het geld binnen de daarvoor aangeven termijn in één keer betalen.

Betalingsregeling toeslagen, hoe werkt dat, ook bijbetalen of terugbetalen?

Een betalingsregeling kan op twee manieren worden uitgevoerd:
  • U maakt elke maand een bedrag over aan de Belastingdienst.
  • De Belastingdienst verrekent het te veel betaalde maandelijks met wat u nog aan toeslag zult krijgen.

Betalingsregeling met elke maand geld overmaken, ook bij de kinderopvangtoeslag

Als u elke maand een bedrag wilt terug storten gelden als eisen dat u minimaal 20 euro per maand moet betalen en dat de betalingsregeling maximaal 2 jaar mag duren. U deelt het bedrag door 24 maanden. Als dat bedrag lager is dan 20 euro krijgt u elke maand een acceptgiro waarin staat dat u 20 euro moet betalen. Dat betekent dat de schuld sneller dan in twee jaar is afgelost. Als het bedrag gedeeld door 24 maanden hoger is dan 20 euro krijgt u een acceptgiro met dit hogere bedrag. U doet er dan twee jaar over om alles terug te betalen. Als 20 euro voor u te veel is neemt u contact op met de Belastingdienst om te bekijken of voor u een andere regeling mogelijk is.

Verrekening met de toekomstige uitbetaling van een toeslag

De te veel betaalde toeslag kan ook worden verrekend met wat u de komende tijd nog tegoed hebt. Daarbij kan alleen verrekening plaats vinden met dezelfde toeslag. Dat is eenvoudig, maar kan ook betekenen dat u maandelijks te veel geld tekort komt om uw uitgaven te kunnen doen. Een zorgtoeslag kan alleen met een zorgtoeslag worden verrekend en niet bijvoorbeeld met een huurtoeslag. Ook hier zal minimaal 20 euro per maand worden verrekend. U betaalt alleen rente over het bedrag dat nog open staat.

Slot voorkom terug betalen

Als er wijzigingen zijn in inkomen of persoonlijke omstandigheden kunt u het beste direct contact opnemen met de Belastingdienst en de wijzigingen doorgegeven. Denk aan een andere partner, andere baan, een echtscheiding en zo verder. Anders moet u geld terug betalen en dat is altijd vervelend. U kunt een toeslag ook altijd stop zetten. Overigens worden bij de toeslagen ook regelmatig fouten gemaakt die tot invordering kunnen leiden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Definitieve berekening toeslagen BelastingdienstDefinitieve berekening toeslagen BelastingdienstDe toeslagen 2021 en 2022 van de Belastingdienst zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag zijn een voorschot. Pas later ontva…
Modaal inkomen tussen wal en schip?Modaal inkomen tussen wal en schip?Het modaal inkomen is bij benadering het gemiddelde inkomen van Nederland. De gezinnen die rond moeten komen van een der…
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Alle toeslagen 2021Alle toeslagen 2021Op welke toeslagen hebt u recht in 2021? U kunt in 2021 maximaal vier inkomensafhankelijke toeslagen aanvragen bij de Be…

De margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling zorgt er voor dat een handelaar in gebruikte goederen over ingeruilde artikelen alleen omzetbelasting h…
Uitstel van betaling BelastingdienstUitstel van betaling BelastingdienstU kunt de Belastingdienst in 2024 vragen om uitstel van betaling van de verschuldigde belasting. Wat als u geen belastin…
Reacties

Peter van der Meulen, 12-05-2016
Mag de belastingdienst terugvordering kinderopvangtoeslag 2012 met een beslagvrije voet boven het inkomen en een betalingsregeling van 164 euro verrekenen met teruggave IB van 2015?
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Peter van der Meulen,
Als uw beslagvrije voet wordt aangetast, kunt u bezwaar maken. Daarop moet de Belastingdienst reageren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 21-01-2016
Geachte zeemeeuw.

Bedankt voor de reactie. Is hier mogelijk iets tegen te doen? Als dit wordt verrekend dan blijft er geen geld meer over. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Anoniem,
U kunt ook een betalingsregeling afspreken waarbij u maandelijks een bepaald bedrag overmaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 21-01-2016
Mijn partner en ik zijn toeslagpartners. Mijn partner heeft schulden voor kinderopvangtoeslag. Zij gaat binnenkort weer werken en dan gaat ons kind naar de opvang. Als ik kinderopvangtoeslag aanvraag kan de belastingdienst dit dan verrekenen met haar schuld? Deze schuld is ontstaan voordat wij gingen samenwonen en het kind welke toen naar de opvang ging is uit een vorige relatie. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Anoniem,
Ja de Belastingdienst kan de toeslag verrekenen met een openstaande schuld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.