Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?

Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen? Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het hele jaar of een deel van het jaar te verhuren. Bij tijdelijke of permanente verhuur kan het huurbedrag aardig oplopen, het zijn voor de verhuurder welkome inkomsten. Maar moet u als particuliere verhuurder dan belasting over het huurbedrag betalen en hoeveel? Bekijk of u aan de voorwaarden voor belastingvrij verhuren voldoet.

Belasting betalen bij verhuur van een woning


U gaat een woning verhuren

Het kan financieel aantrekkelijk voor u zijn om uw woning te verhuren. Fiscaal is dan van belang of u een eigen woning verhuurt (de woning waarin u zelf woont) of dat het om een vakantiewoning of een andere tweede woning gaat. Of een woning wordt verhuurd en welke soort woning wordt verhuurd is namelijk van invloed op de aftrek van de hypotheekrente en of u over de verhuur belasting moet betalen.

U verhuurt de eigen woning die te koop staat

De eigen woning is de woning waarin u woont en waarop u in beginsel hypotheekrenteaftrek krijgt. Als de woning te koop staat, bijvoorbeeld omdat u een andere woning hebt gekocht of naar een huurwoning verhuist, dan is er de mogelijkheid om de woning tijdelijk te verhuren. Deze mogelijkheid doet zich bijvoorbeeld voor als de verkoop nog niet wilt vlotten en u tijdelijk huur wilt ontvangen. In dat geval is het goed om te weten dat:
  • De huuropbrengst belastingvrij is.
  • De hypotheekrenteaftrek vervalt bij verhuur van de woning.
  • De kosten van verhuur zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Uw winst zit in dit geval in de huur minus de kosten die u maakt en minus het verlies aan hypotheekrenteaftrek.

U verhuurt uw eigen woning op de momenten dat u er niet bent

Als uw woning niet te koop staat, maar u uw woning wilt verhuren op de momenten dat u er zelf niet bent (u bent bijvoorbeeld op vakantie, een weekend weg of een tijdje in het buitenland), moet u dan belasting over de huur betalen? Bij deze tijdelijke verhuur blijft de woning fiscaal gezien uw eigen woning. Dat betekent dat u nog steeds recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Wel moet u 70% van de huurinkomsten minus de kosten die u voor de verhuur maakt opgeven als inkomsten uit tijdelijke verhuur. Hierover betaalt u inkomstenbelasting. De kosten die u bij de verhuur in mindering mag brengen op de huurinkomsten zijn:
  • Het gebruik van gas, elektriciteit en het waterverbruik door de huurder.
  • Kosten voor schoonmaken, wassen en andere service.
  • Kosten voor advertenties en provisie.

Stel de huur is 1.000 euro, de kosten bedragen 300 euro, dan geeft u 70% van 700 euro op als inkomen, 490 euro. Niet aftrekbaar zijn de vaste lasten, kosten van onderhoud, verzekeringen en afschrijvingen.

Belastingvrije verhuur van een tweede woning

Bij verhuur kan het ook om een tweede woning gaan, een woning waarvan u eigenaar bent maar waarin u niet zelf woont. Denk aan een vakantiewoning of een andere woning waarop u rendement wilt maken via verhuur. De tweede woning valt fiscaal in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat houdt in dat op deze woning geen hypotheekrenteaftrek wordt gegeven en het saldo van de waarde van de woning en de hypotheek meetellen bij uw spaargeld en vermogen. U betaalt hierover vermogensrendementsheffing. De woning is dus niet belastingvrij, maar de huuropbrengst is dat wel. U hoeft de huur dus niet op te geven als extra inkomen in box 1. Als u samen met de verhuur ook andere diensten aanbiedt (maaltijden verzorgen, wassen van beddengoed, begeleiding langs toeristische attracties), dan is het inkomen dat hiermee is gemoeid wel fiscaal belast als resultaat uit overig werk (box 1).

Conclusie belastingvrij een woning verhuren

Belastingvrij verhuren is dus mogelijk als het om een tweede woning gaat, verhuurt u uw eigen woning dan kan de netto opbrengst van de huur fors tegenvallen, omdat u dan wel over een deel inkomstenbelasting zult moeten betalen.

Lees verder

© 2019 - 2025 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren in 2023 of 2024, hebt u daar recht op? Dat kan met de kamerverhuurvrijstelling, maar hoe groot is…
Is tijdelijke verhuur slim en financieel verstandigIs tijdelijke verhuur slim en financieel verstandigTijdelijke verhuur: uw oude woning tijdelijk verhuren in 2022 en 2023 in plaats van uw eigen woning te verkopen? Slim me…
Waarom bedrijfspand huren en verhuren met btwWaarom bedrijfspand huren en verhuren met btwDe zakelijke verhuur van een bedrijfspand en bedrijfsruimte is, als u niets afspreekt, vaak vrijgesteld van btw. Maar er…
Eigenaar van twee woningen: verhuisregeling 2020 en 2021Eigenaar van twee woningen: verhuisregeling 2020 en 2021Wie in 2021 of 2022 de eigenaar is van twee woningen zal zich ook afvragen wat dit fiscaal volgens de verhuisregeling be…

Belastingkorting 2020 en 2021 omlaagBelastingkorting 2020 en 2021 omlaagUw belastingkorting in 2020 en 2021 bestaat uit twee delen: uw aftrekposten en de heffingskortingen. Uw aftrekposten lev…
Nieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifteNieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifteIn 2019 en 2020 kunt u zich aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling 2020. Die nieuwe regeling is een ontheffi…
Reacties

P. Koudijs, 01-09-2020
Eigenaar van pand waar onder 1 dak en 1 adres 2 woningen gecreëerd… is op de tweede (verhuurde) woning ook de huur vrij in Box 3? Reactie infoteur, 05-09-2020
Beste P. Koudijs,
Dan komt het verhuurde deel van de woning in box 3 terecht en is daarvan de huur onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kruitwagen, 20-10-2019
Wij zijn buitenlands belastingplichtig en wonen in het buitenland. Wij hebben een eengezinswoning in Ned. Dat valt in box 3. Ik wil die woning verhuren aan iemand die daarvoor huursubsidie moet krijgen. Worden de huurinkomsten dan belast? Reactie infoteur, 05-04-2020
Beste Kruitwagen,
De huurinkomsten worden voor een particulier niet belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric, 21-07-2019
Wat nu als ik de woning wil verhuren en in box 1 belast wil worden?
Ik stel deze vraag omdat ik in een juridische kwestie een toevoeging op de kosten van mijn advocaat nodig heb. Zodra de huur in box 3 belast wordt, dan heb ik teveel vermogen en geen recht meer op de toevoeging.
Of valt de eerste woning ondanks de belasting in box 3 wegen verhuur hier niet onder?
Wie oh wie? Reactie infoteur, 29-03-2020
Beste Eric,
Dat hangt ervan af hoeveel u gaat verhuren. Bij verhuur van een kamer, blijft onder voorwaarden de hele woning in box 1. Verhuurt u meer, dan blijft het niet verhuurde deel in box 1. Het is niet zo dat de huur naar box 3 gaat, maar een deel van de woning minus de hypotheek op dat deel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.