Nieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifte

Nieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifte In 2019 en 2020 kunt u zich aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling 2020. Die nieuwe regeling is een ontheffing en scheelt de kleine ondernemer fors in de administratieve verplichtingen. Waar u in 2018 en 2019 een korting kunt krijgen op de met de Belastingdienst te verrekenen btw, wordt dat in 2020 een btw-vrijstelling. U hoeft dan vanaf 2020 geen btw-aangifte meer te doen. Voor de nieuwe kleineondernemersregeling moet u zich wel op tijd aanmelden.

Wat verandert er met de nieuwe kleineondernemersregeling 2020


De kleineondernemersregeling 2018 en 2019

De kleineondernemersregeling KOR is er voor bedoeld om kleine ondernemingen administratieve lasten uit handen te nemen. In het bijzonder gaat het hier om de btw-aangifte, die voor een kleine ondernemer een punt van zorg is. Een ondernemer doet in de regel maandelijks btw-aangifte, een kleine ondernemer kan hiervan ontheffing aanvragen bij de Belastingdienst. De regeling 2018 en 2019 geldt voor een eenmanszaak, natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen. Voorwaarde is dat u minder dan € 1.883 btw moet betalen in een jaar. De kleineondernemersregeling is geen verplichting, maar een keuze.

De kleineondernemersregeling 2018 en 2019 is een korting op de btw

Als u in 2018 of 2019 gebruik maakt van de kleineondernemersregeling, dan hebt u recht op een korting op de af te dragen btw. Hoeveel korting u krijgt is afhankelijk van de btw die u moet afdragen:

Korting kleine ondernemersregeling 2018 en 2019

De te verrekenen btwDe korting
Tussen € 1.345 en € 1.8832,5*(€ 1.883- btw-bedrag)
Tot € 1.345Korting ter groote van het btw-bedrag, in te vullen bij vraag 5d
0 of een per saldo teruggavegeen korting

Als u normaliter per saldo 1.400 euro aan btw moet afdragen, krijgt u met een beroep op de kleine ondernemersregeling een korting van 2,5 maal € 483, ofwel 1.207,50. De betaalt dan 192,50 euro terug in plaats van 1.400 euro.

De nieuwe kleineondernemersregeling 2020 is een ontheffing voor de btw-aangifte

Dan de nieuwe regeling die vanaf 1 januari 2020 ingaat. Deze regeling is ook van toepassing op stichtingen, verenigingen en bv’s die gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling. U kon zich uiterlijk vóór 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst voor de regeling per 1 januari 2020. Wie in 2019 al een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw heeft, wordt automatisch voor de nieuwe regeling 2020 aangemeld. Meldt u zich later aan, dan zal de wijziging na 1 januari 2020 ingaan.

Voorwaarden voor de nieuwe kleineondernemersregeling 2020

Aanvullend gelden er voor 2020 nog twee voorwaarden:
  • De omzet van uw bedrijf mag niet hoger zijn dan € 20.000 per kalenderjaar. De btw-grens is vervangen door een omzetgrens.
  • Uw bedrijf is gevestigd in Nederland.

Wat zijn de wijzigingen in 2020?

De belangrijkste veranderingen zijn:
  • U doet geen btw-aangifte meer, u hebt een vrijstelling voor ten minste drie jaar. De eenmaal gemaakte keuze voor de KOR kunt u één keer in de drie jaar herzien.
  • U brengt uw klanten geen btw meer in rekening. Geen omzetbelasting betekent ook dat u geen btw-administratie hoeft bij te houden.
  • U mag de btw die andere ondernemers bij u in rekening brengen, niet aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst.

Wat niet verandert is dat u uw omzet wel moet blijven bijhouden in uw administratie.

Wel of niet aanmelden?

Of aanmelden voor u voordelig is, hangt van uw bedrijf af. Als u voornamelijk of uitsluitend diensten en producten levert en ontvangt van andere bedrijven, is de (nieuwe) kleineondernemersregeling waarschijnlijk niet voordelig. In andere gevallen is de nieuwe kleineondernemersregeling voordelig. Als u gedurende het jaar de omzetgrens van € 20.000 toch overschrijdt, vervalt voor uw bedrijf in dat jaar de regeling en bent u gewoon btw-plichtig. Wie zich in 2019 niet op tijd aanmeldt voor de regeling 2020, kan de regeling op zijn vroegst per 1 april 2020 laten ingaan in plaats van per 1 januari 2020.

Lees verder

© 2019 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is BTW eigenlijk?Als je een product koopt of gebruik maakt van een dienst, dan moet je hier belasting over betalingen. De overheid heft n…
Zonnepanelen en belastingZonnepanelen en belastingZonnepanelen, goedkope zonne-energie in 2020 en 2021, btw terugvragen? Ja, maar dat betekent ook vier maal per jaar bela…
Btw- omzetbelasting startende ondernemerBtw- omzetbelasting startende ondernemerAls ondernemer heeft u ook te maken met de heffing van omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde). U int als o…
Belastingdruk en ondernemerschapBelastingdruk en ondernemerschapLangzaam wordt Nederland in fiscaalopzicht voor ondernemers onaantrekkelijker. Vergelijken we Nederland met andere lande…

Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Kruislings schenken: extra groot belastingvoordeelKruislings schenken: extra groot belastingvoordeelDe vrijstellingen bij schenken kunnen groot zijn, zeker als de begunstigde jonger is dan 40 jaar. De schenkingsvrijstell…
Bronnen en referenties
  • Belastingplan 2019
Reacties

Rob, 10-04-2020
In januari kwam ik achter dat er een nieuwe KOR is. Mijn bedrijfje is gebaseerd op de margeregeling en ik kan dus sowieso geen BTW op de factuur zetten. Al 10 jaar betaal ik geen BTW omdat mijn omzet erg laag is en ik alle BTW vanzelf weer mag aftrekken.
Ik heb me in januari dus direct aangemeld en dat werd ook bevestigd. Ik snapte dat ik dus over Q1 nog aangifte op de oude manier moest doen maar dat dat daarna niet meer hoefde.
Bij die laatste aangifte kom ik er nu tot mijn schrik achter dat de BTW nu ineens wel betaald moet worden! Dat bleek vooraf uit geen enkele info van de belastingdienst. Er werd alleen gesproken over het feit dat de administratie eenvoudiger werd. Eind 2019 kwam er notabene nog een brief over het nieuwe BTW ID maar daarin geen woord over de nieuwe KOR. Ik begrijp dat er heel veel ZZP's nog steeds niet op de hoogte zijn. daar zullen er ook veel tussen zitten met een margeregeling en een lage omzet. Dit kan toch allemaal niet waar zijn? Ze kunnen me toch, na 10 jaar, niet ineens dwingen die BTW te gaan betalen? Reactie infoteur, 15-04-2020
Beste Rob,
Het is inderdaad zo dat per 1 januari 2020 de oude btw-regeling met zijn vrijstellingen is verdwenen. Als u vóór 2020 al een ontheffing had, zou u door de Belastingdienst zelf aangemeld worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mies, 20-01-2020
Ik moet nog een factuur versturen betreffende gedane diensten in 2019,
moet ik op die factuur nog wel BTW vermelden/berekenen? Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Mies,
Als de datum van presteren 2019 is, gelden hiervoor de regels uit 2019.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton Verdult, 17-01-2020
Als ik gebruik maak van de nieuw KOR betaal ik aan mijn leveranciers BTW over de geleverde producten. Welk bedrag als "lasten" mag ik dan opvoeren in mijn aangifte Inkomstenbelasting bij het onderdeel "onderneming" waar ik ook mij omzet moet opgeven? Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Ton Verdult,
De btw die u niet terug kunt vragen neemt u mee bij uw lasten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 15-01-2020
Ik verkoop elektrische producten aan particulieren in Nederland, deze koop ik in binnen de EU. Is de nieuwe KOR voordelig voor mij? Als ik niet meedoe aan de nieuwe KOR kan ik dan aftrek op de BTW krijgen? Ik moet alsnog incidentele aangiftes doen als ik meedoe aan de nieuwe KOR, dus qua administratie zal het mij niet veel opleveren. Als ik wel meedoe aan de KOR, moet ik als het goed is BTW betalen in het land waar ik mijn producten afneem. Ik kan dan geen verlegde facturen krijgen, in enkele gevallen dan zijn verlegde facturen 0% btw verplicht, hoe zit dit eigenlijk? Reactie infoteur, 20-01-2020
Beste Willem,
De korting op de btw zoals die in 2019 bestond, is in 2020 verdwenen. Er is geen korting meer in 2020, maar mogelijk een vrijstelling van btw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wil Houtepen, 15-11-2019
Mijn dochter heeft een schoonheidssalon en komt in aanmerking voor de nieuwe KOR regeling 2020.
Ze ontvangt nu producten uit EU land met het BTW percentage 0. Hoe te handelen in de nieuwe regeling. Reactie infoteur, 17-11-2019
Beste Wil Houtepen,
Zij kan zich voor de nieuwe regeling aanmelden bij de Belastingdienst als ze aan de voorwaarden voldoet. Ook over de behandelingen wordt er normaliter btw betaald, niet alleen over de producten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. van Doorne, 09-10-2019
Ik heb naast particuliere klanten ook zakelijke klanten. Stel ik stuur een factuur aan de zakelijke klant van 100,- ex btw en dus 121,- met btw. Als ik geen btw meer mag rekenen maar klant wel btw moet afdragen, . wat zet ik dan op mijn factuur? 100,- en 0% btw of 121 en 0% btw?

Alvast bedankt,
Ridderus Reactie infoteur, 10-10-2019
Beste R. van Doorne,
Als u gebruik maakt van de nieuwe kleineondernemrsregeling, brengt u uw klanten ook geen btw meer in rekening. Een zakelijke klant van u draagt over uw factuur dus ook geen btw af.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yannick, 22-05-2019
Als bijval bij Erwin.
Gezien mijn geval de facturen voornamelijk aan particulieren gericht zijn, verwacht ik ook dat ik veel moet uitleggen waarom er geen btw op staat. Mogelijk zal dit enigszins ondervangen kunnen worden door een zin op te nemen dat er geen btw is opgenomen op basis van ….(verwijzing naar de regeling en wetsartikel). Mijn inziens zal je dit waarschijnlijk ook verplicht op moeten nemen net als bij de verleggingsregeling inzake intracommunautaire leveringen? Reactie infoteur, 22-05-2019
Beste Yannick,
Ja, misschien komt de Belastingdienst zelf later dit jaar nog met een oplossing. Dat zou wel fijn zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erwin, 03-04-2019
Ik heb in 2015 gebruik gemaakt van de kor-regeling met vrijstelling van administratieve verplichtingen en geen BTW op mijn facturen vermeld. Van bijna iedere zakelijke klant kreeg ik vragen hierover of dat wel mogelijk was en er was zelfs een klant die vroeg of ik toch geen bedrag aan BTW op de factuur kon vermelden. Er gaat veel tijd zitten in deze correspondentie, waarbij iedere keer sites van de Belastingdienst opgestuurd moeten worden waarop de werking van deze regeling wordt beschreven. De regeling is namelijk bij velen onbekend en ik verwacht nog wel wat moeilijkheden op termijn. Ik heb mij uiteindelijk uitgeschreven voor deze regeling en was blij dat ik BTW kon vermelden op mijn facturen.

Ik schrik er wel van dat er in 2020 niet meer op de oude manier een korting toegepast kan worden als je geen gebruik wilt maken van de regeling. Eigenlijk vind ik dat deze regeling ook van kracht moet blijven. Misschien vermoed de Belastingdienst dat er weinig ondernemers van deze regeling gebruik gaan maken als gevolg van wat ik hierboven beschreven heb. Dan kunnen ze vervolgens zonder korting te verlenen de volle mep BTW naar binnen harken. Ook de hele kleine ondernemer wordt zo beetje bij beetje uitgekleed… Reactie infoteur, 04-04-2019
Beste Erwin,
Uw situatie is inderdaad vrij uitzonderlijk, daarom is het verstandig om hierover met de Belastingdienst contact op te nemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Leonard, 19-03-2019
Als een ondernemer nu ruimschoots binnen de kleine ondernemersregeling valt en geen gebruik wil maken van de nieuwe regeling in 2020:
blijft dan de oude regeling voor hem of haar gelden?
of moet dan voortaan het saldo BTW (ook als het onder de 1883 of 1345 euro is) worden afgedragen aan de belastingdienst? Reactie infoteur, 19-03-2019
Beste Rob Leonard,
Als u niet onder de nieuwe kleineondernemersregeling wilt vallen, valt u in 2020 onder de "normale" afdracht van btw, zonder korting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.