Eigenaar van twee woningen: verhuisregeling 2020 en 2021

Eigenaar van twee woningen: verhuisregeling 2020 en 2021 Wie in 2021 of 2022 de eigenaar is van twee woningen zal zich ook afvragen wat dit fiscaal volgens de verhuisregeling betekent. Wat het hebben van twee woningen financieel en fiscaal betekent, hangt af van de reden dat uw twee woningen hebt, de bestemming van de woningen en het aantal jaren dat dit het geval is. Twee eigen woningen in box 1 met belastingaftrek is mogelijk, maar wel tijdelijk en maximaal voor drie jaar. De verhuisregeling voor de hypotheek scheelt u mogelijk veel belasting.

Inhoud


Twee woningen hebben in 2021 of 2022, wat betekent dit fiscaal volgens de verhuisregeling?

Er zijn meerdere redenen waardoor u de eigenaar kunt zijn van twee woningen. De belangrijkste zijn:
  • U hebt een tweede woning gekocht om die te verhuren.
  • U hebt een tweede woning gekocht als vakantiehuis of tweede verblijf voor uzelf.
  • U laat een woning bouwen of verbouwen om er straks in te gaan wonen.
  • U gaat in de tweede woning wonen maar hebt de eerste woning nog niet verkocht.
  • Er is sprake van een echtscheiding en u hebt voor u zelf een andere woning gekocht.

Wat dit fiscaal voor u betekent zal snel duidelijker worden aan de hand van enkele voorbeelden. De vraag is dan steeds weer: is de verhuisregeling wel of niet op uw situatie van toepassing?

U hebt een tweede woning gekocht om die te verhuren

Een woning die wordt verhuurd en niet als bestemming heeft om er zelf in te gaan wonen is vermogen in box 3. Er is geen hypotheekrenteaftrek, u betaalt geen eigenwoningforfait. Bij een reguliere verhuur voor langer dan zes maanden zijn de huurinkomsten belastingvrij. Bij tijdelijke verhuur als vakantiewoning, aan toeristen of expats, zijn de huurinkomsten belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Besteed u de verhuur en exploitatie aan een ander uit, dan zijn de huurinkomsten eveneens belastingvrij maar betaalt u kosten aan de exploitant en of beheerder.

U hebt een tweede woning gekocht als vakantiehuis of tweede verblijf voor uzelf

Een vakantiewoning voor uzelf is fiscaal gezien een tweede woning in box 3 en geen hoofdverblijf in box 1. Dat betekent dat er geen bijtelling is van het huurwaardeforfait, maar ook geen hypotheekrenteaftrek. De waarde in box 3 is gelijk aan de WOZ-waarde minus de hypotheek.

U laat een woning bouwen of verbouwen om er straks in te gaan wonen

Als de woning die u laat bouwen uw woonbestemming wordt of als u een woning hebt gekocht die eerst verbouwd moet worden, zal het duidelijk zijn dat u die woning zeer waarschijnlijk nog niet kunt betrekken. In dat geval mag u beide woningen gedurende maximaal drie jaar opgeven in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat wil zeggen dat de kosten eigen woning voor beide woningen in eigendom aftrekbaar zijn. U hoeft maar voor één woning rekening te houden met het huurwaardeforfait. Dit is een tijdelijke oplossing om uw netto woonlasten binnen de perken te houden.

U gaat in de tweede woning wonen maar hebt de eerste woning nog niet verkocht

U kunt ook al een andere woning hebben gekocht om er te gaan wonen, voordat uw eerste woning is verkocht. Ook dan worden beide woningen maximaal drie jaar fiscaal als eigen woning gezien met aftrek van de kosten eigen woning. Het is een vergelijkbare situatie met wanneer uw (nieuwbouw)woning nog in aanbouw of verbouw is. De Belastingdienst stelt in dit geval als aanvullende eis dat het eerste huis dan wel leeg (niet verhuurd) te koop moet staan.

Er is sprake van een echtscheiding en u hebt voor u zelf een andere woning gekocht

Als u door een echtscheiding in gemeenschap van goederen uw eigen woning verlaat en uw ex blijft in het huis wonen, behoudt u maximaal twee jaar deze woning in box 1. U houdt uw hypotheekrenteaftrek op dit huis, ook al woont u er niet meer en bent u er niet meer ingeschreven. Het is wel zo dat de aftrek zich beperkt tot uw aandeel in de betaalde hypotheekrente. Uw ex heeft de aftrek van het andere deel van de hypotheekrente. Wordt het huis te koop gezet, dan behoudt u maximaal drie jaar uw aandeel in de hypotheekrenteaftrek plus de aftrek van uw nieuwe hoofdverblijf.

Conclusie eigenaar van twee woningen zijn in 2021 of 2022 en de fiscale gevolgen voor box 1 of box 3

Twee woningen betekenen ook dubbele woonlasten. Als op beide woningen een hypotheek is gevestigd, geeft de Belastingdienst u maximaal drie jaar respijt door maximaal drie jaar de aftrek kosten eigen woning in box 1 mogelijk te maken. Als de tweede woning wordt verhuurd, valt deze in box 3. Het is afhankelijk van de wijze van verhuur of u over de huurpenningen nog inkomstenbelasting moet betalen of niet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021U kunt tijdelijk twee woningen in bezit hebben, omdat het oude huis is nog niet verkocht. Is dat voor de eigenaar dan ve…
Lening woonboot, woonark of stacaravanLening woonboot, woonark of stacaravanOok bij een lening afsluiten voor uw woonboot, stacaravan, woonark, watervilla of woonvilla is de rente soms fiscaal aft…
Vruchtgebruik box 1Vruchtgebruik box 1U hebt als langstlevende ouder het recht van vruchtgebruik van de ouderlijke woning geërfd, is dat dan box 1 van de inko…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…

Partneralimentatie bij samenwonen: aftrek inkomstenbelastingPartneralimentatie bij samenwonen: aftrek inkomstenbelastingJullie woonden samen en willen een alimentatieregeling afspreken voor 2021 en 2022? Wettelijk bestaat er financieel geen…
Lage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkLage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkHet lage btw-tarief van 9% betalen is ook in 2021 en 2022 nog steeds mogelijk. Niet meer voor alle renovatie aan uw woni…
Reacties

Nic, 13-11-2020
Hoe zit dit dan met vermogen in box 3 als (2e)nieuwbouwhuis met eigen geld is betaald. Of blijft dit in box 1 als 1e huis nog niet verkocht is?
Gr Nic Reactie infoteur, 22-11-2020
Beste Nic,
De nieuwbouwwoning is dan tijdelijk ook uw eigen woning in box 1.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ronald Vermeulen, 19-12-2019
Ik wil graag weten als ik 2 huizen bezit waarvan een direct wordt betaald wat dan de consequenties zijn voor de hypotheekaftrek. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Ronald Vermeulen,
U mag tegelijkertijd gedurende maximaal drie jaar twee koopwoningen hebben met hypotheekrenteaftrek als u de intentie hebt om te verhuizen naar de tweede woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-05-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.