Kwitantie: als particulier een factuur sturen

Kwitantie: als particulier een factuur sturen Wil je graag als particulier een factuur aan een bedrijf sturen, maar heb je (nog) geen eigen bedrijf of inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Dan kan dat wel, alleen doe je het factureren op een andere manier. Als particulier verstuur je namelijk geen factuur, maar een kwitantie. Hierbij moet je rekening houden met belangrijke regels en eisen die onder meer met belasting te maken hebben. Een kwitantie bestaat net zoals een factuur uit een aantal verplichte onderdelen en een kwitantie heb je nodig bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Een factuur die van een bedrijf naar een ander bedrijf verstuurd wordt, is pas wettelijk geldig als er een aantal zaken op deze factuur staan. Dit zijn:
 • Bedrijfsnaam
 • KvK-nummer
 • Btw-nummer
 • Logisch opvolgend factuurnummer

Als je als particulier een factuur wilt sturen, dan heb je alle bovenstaande zaken niet. Als je toch een factuur maakt en die naar een bedrijf verstuurt, dan ziet de Belastingdienst deze facturen van particulieren of privépersonen als ongeldig. Een factuur sturen zonder dat je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven en een KvK-nummer gekregen hebt is dus niet mogelijk en niet rechtsgeldig.

Particulieren versturen geen factuur, maar een kwitantie

Het is duidelijk waarom je als particulier geen factuur aan een bedrijf mag versturen. Toch begrijpt de Belastingdienst dat het voor kan komen dat ook particulieren een product of dienst aan een bedrijf willen leveren. In dat geval maak je een zogenaamde kwitantie. Dit is een document dat door jou als particulier ondertekend is en waarmee je aan kunt tonen dat het bedrijf een betaling heeft gedaan en je goederen of diensten geleverd hebt.

Eisen waaraan een kwitantie moet voldoen

Net als bij een factuur van bedrijf naar bedrijf zijn er ook eisen aan een kwitantie van een particulier naar een bedrijf.

De kwitantie moet vermelden:

 • Welke goederen en diensten er geleverd zijn
 • Hoeveel goederen of diensten er geleverd zijn
 • Voor welk bedrag er geleverd is
 • Aan wie de kwitantie is gericht
 • De datum van de levering van de goederen of diensten
 • Je eigen naam
 • Je handtekening

Geen btw op een kwitantie

Over het bedrag op de kwitantie mag je geen btw berekenen, omdat je als particulier geen btw-nummer hebt. Het bedrag dat je op de kwitantie invult, is het geldbedrag dat je zult ontvangen. Hier hoef je dus geen btw over te berekenen of af te dragen. Hier staat tegenover dat het bedrijf waaraan je geleverd hebt, ook geen btw mag aftrekken. Bij een factuur van een bedrijf mogen ze dit wel doen. Het bedrijf verwerkt het gehele bedrag van jouw kwitantie in de boekhouding als kosten en mag dit later in zijn geheel van de winst aftrekken. Daardoor wordt de winst lager en betalen zij minder belasting.

Stuur nooit een factuur als particulier

Als je werk gedaan hebt of goederen geleverd hebt en het bedrijf vraagt je om een factuur, ga dan toch niet factureren als particulier. Maak een kwitantie volgens de eisen die hierboven vermeld staan. Voor de bedrijfsadministratie en de Belastingdienst is dat een geldig document.

Kwitantie en de inkomstenbelasting

Door het versturen van een kwitantie heb je als particulier een dienst verricht of goederen verkocht aan een bedrijf. Je hebt dus, net als voor je gewone baan, inkomsten gehad waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Deze inkomsten uit kwitanties moet je bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting aangeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Op dat moment weet de Belastingdienst dat je gewerkt of geleverd hebt aan een bedrijf, waarna het totaalbedrag van te ontvangen of te betalen inkomstenbelasting berekend wordt. Het kan dus voorkomen dat je moet bijbetalen. Dit bedrag is afhankelijk van je aftrekposten en het totaalbedrag waarvoor je in een jaar als particulier kwitanties aan bedrijven hebt verstuurd.

Kwitanties opgeven bij de Belastingdienst

Het opgeven van de inkomsten uit kwitanties bij de Belastingdienst is verplicht. Doe je dat niet? Dan maak je je schuldig aan belastingontduiking. Dit wordt gezien als fraude en is zelfs strafbaar. Er worden bij bedrijven regelmatig inspecties gedaan, waarbij ze ook de ontvangen kwitanties van particulieren zullen zien. De Belastingdienst weet dan dat ze bij jouw aangifte inkomstenbelasting het bedrag terug moeten zien. Bedenk ook dat het versturen van kwitanties maar tot op zekere hoogte kan. Als je als particulier regelmatig inkomsten hebt naast je reguliere baan of uitkering, dan is het verstandig om jezelf toch bij de Kamer van Koophandel in te schrijven en een btw-nummer bij de Belastingdienst aan te vragen. Bovendien profiteer je dan ook van veel belastingvoordelen voor ondernemers.

Lees verder

© 2016 - 2020 Smw101, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeld van een factuur gemaakt in WordVoorbeeld van een factuur gemaakt in WordHeb je een eigen bedrijf, dan zijn facturen de basis voor je omzet en voor het berekenen van de BTW. Op basis van uw fac…
Basisbegrippen van het boekhoudenBasisbegrippen van het boekhoudenHet is verplicht om de boekhouding van je bedrijf bij te houden. Het is namelijk de basis van een gezond bedrijfsbeheer…
Elektronisch factureren: feiten, tips en trendsElektronisch factureren: feiten, tips en trendsElektronisch factureren kende een slechte start. Vanwege de vele regeltjes waaraan de factuur moest voldoen, deden veel…
BTW-administratieBTW-administratieElke ondernemer is verplicht om BTW-administratie uit te voeren, dit in belang van de belastingdienst. Hierdoor kan veel…
Huurwaardeforfait 2017Huurwaardeforfait 2017Het huurwaardeforfait 2017 betekent in de meeste gevallen meer belasting betalen. Als u een eigen woning bezit, rekent d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Miguelb, Flickr (CC BY-2.0)
 • Belastingdienst, http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/facturen_maken/factuureisen/factuureisen, bezocht op 20-11-2016
 • Kamer van Koophandel, https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven/criteria-van-een-onderneming/, bezocht op 20-11-2016

Reageer op het artikel "Kwitantie: als particulier een factuur sturen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Peter, 20-10-2020 11:32 #7
Voor diegene die vragen over een maximum. Als het een incidentele dienst is maakt het niet uit hoeveel het is. Je moet er vooral aan denken om het bedrag te noteren bij je inkomstenbelasting aangifte onder 'inkomsten uit overig werk'.

Mocht je bewust telkens het maximum opzoeken en verschillende klussen doen kan je je beter inschrijven. Dan zul je minder snel een belastingcontrole krijgen.

gr peter

Steijn, 20-02-2020 19:15 #6
Dank voor uw uitleg. Is er een maximumbedrag voor werk leveren als particulier per kwitantie?

Moet je je bij kvk ook inschrijven als onder de KOR valt?

Ruben, 27-09-2019 14:00 #5
Hallo,

Ik had een vraag over een kwitantie. Ik wil als privépersoon een kwitantie afgeven aan een bedrijf, echter deze wilt het via de bank overmaken. Dat gebeurt dus na bewezen diensten. Is de kwitantie dan ook een optie?

Anneveldt, 01-04-2019 12:14 #4
Ik ben als verkoper een particulier.
Ik lever aan een bedrijf eenmalig agrarische goederen (9%) voor euro 550,=
Koper wil een BTW-factuur. Ik kan alleen met kwitantie leveren.
550,= is dus voor de koper als kosten aftrekbaar omdat de winst/omzet met 550 is gedaald.
Hoeveel scheelt dit de koper als voordeel, omdat hij het BTW-bedrag als voordeel wil aftrekken?

Mmj Austen, 27-01-2019 17:22 #3
Ik kan naast mijn AOW & Pensioen nog voor een stichting jaarlijks een afgeronde klus doen voor steeds het zelfde bedrag.
Wil daarvoor geen zzp er worden.
Aangezien ik geen enkele ambitie heb om meer te doen als boven aangegeven.
En de stichting geen loon administratie heeft :
* kan ik een kwitantie maken daarvoor?
* bestaat er een maximum bedrag daarvoor?
* overige regels.naast het opgeven bij mijn jaarinkomsten voor belastingdienst?.
ik hoor het graag

Ploni de Jong, 07-11-2018 11:16 #2
Ik doe als penningmeester/secretaris vrijwillig de administratie voor onze Vereniging. Nu de werkzaamheden zo geprofessionaliseerd zijn geworden en ik zoveel uren maak zou ik mogen gaan factureren na goedkeuring van de leden. Ik wil geen dienstbetrekking verder en de kosten komen niet boven de 6000 per jaar uit. Ik lees dat ik een kwitantie kan invullen. Moet het geld dan contact worden betaald of kan dat ook per bank? Wat is het maximale wat ik kan 'factureren' en kan ik voor één jaar ineens factureren? Ik moet dit ook opgeven als inkomsten bij de jaarlijkse inkomstenbelasting. Ik heb verder geen baan. Moet ik dan toch achteraf hier belasting voor betalen?

Mr, 04-04-2017 19:24 #1
Goededag,

Ik heb drie maanden de administratie gedaan voor een BV (werkmaatschappij). Ik zou dat kosteloos doen omdat ik niet weet hoe ik als particulier kan worden betaald. Ik wil geen dienstbetrekking verder, het is puur tijdelijk. Ik lees dat ik een kwitantie kan invullen. Moet het geld dan contact worden betaald of kan dat ook per bank? Wat is het maximale wat ik kan 'factureren' en kan ik voor drie maanden ineens factureren? Of kan ik beter in een keer een x bedrag tellen. Over een maand houdt dit werk voor mij op, dan doet mijn zoon het zelf weer.
Wie kan me inlichten hoe het nou zit?
Bvd

Infoteur: Smw101
Gepubliceerd: 22-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!