Moet u ook opvangtoeslag terugbetalen?

Moet u ook opvangtoeslag terugbetalen? De fiscus maakte in september 2014 bekend dat ze van een op de drie ouders die kinderopvangtoeslag hebben ontvangen, de opvangtoeslag gedeeltelijk gaat terugvorderen. De onterecht of te veel ontvangen bedragen hebben betrekking op de periode 2009 tot en met 2012.

Waardoor ging het mis?

Ouders ontvangen kindertoeslag altijd op basis van de informatie die ze zelf verstrekken en die niet meteen door de Belastingdienst gecheckt wordt. Dat betreft dan gegevens als:
  • een schatting van het inkomen;
  • het aantal uren dat men van de kinderopvang gebruik zal maken;
  • van welk soort opvang er sprake zal zijn;
  • de gewerkte uren.

Niet altijd werd te goeder trouw te veel ontvangen

Op basis van die informatie ontvangen de ouders dan de toeslag al op voorhand in de vorm van een voorschot. Eerst na afloop van het fiscale jaar wordt die informatie door de fiscus nagetrokken en wordt definitief bepaald op welke toeslag ouders aanspraak hadden kunnen maken. Niet zelden wijkt dat definitieve bedrag af van het genoten voorschot:
  • ouders hadden hun situatie vooraf niet juist ingeschat;
  • hun situatie was in de loop van het jaar gewijzigd;
  • maar het komt ook voor dat mensen moedwillig foutieve informatie invullen.

Systeem voor toekenning kinderopvangtoeslag moet anders

De problemen met te veel ontvangen opvangtoeslag tonen volgens staatssecretaris Wiebes aan dat de systematiek voor toekenning daarvan dringend aan verandering toe is. Op Prinsjesdag 2014 heeft hij voorstellen ingediend om de toeslag voortaan direct aan de opvangcentra uit te betalen en niet langer aan de ouders. Daarmee worden ook de gevallen van bewust frauderende ouders voor een deel ondervangen.

Hoeveel gaat de fiscus terugvorderen?

De bedragen die de Belastingdienst van ouders terugvordert, variëren van enkele honderden euro's tot meerdere duizenden euro's. Overigens mogen ouders die nog geen terugvordering hebben ontvangen, zich nog niet rijk rekenen. Dat kan te maken hebben met het feit dat nog niet alle toeslagen op het moment van de aankondiging in september 2014 definitief waren vastgesteld.

Kan men een betalingsregeling treffen?

In de regel treft de Belastingdienst met de gedupeerde ouders een betalingsregeling waarbij het verschuldigde bedrag bijvoorbeeld in 24 maandelijkse termijnen wordt voldaan. Maar als zelfs dat een te grote financiële belasting geeft, kan die termijn ook nog worden opgerekt. Overigens gaat de fiscus bij monde van staatssecretaris Wiebes ervan uit, dat ze bij meerdere miljoenen het nakijken heeft omdat er bij de betrokkenen niets meer te halen valt.

Naheffing overblijfouders bij basisscholen

Maar niet alleen naar de ouders zelf is de fiscus alert als het gaat om de opvang van kinderen. De Belastingdienst heeft in 2014 vele duizenden euro's naheffing bij basisscholen in rekening gebracht voor vergoedingen uitbetaald aan overblijfouders. Naar de mening van de fiscus waren die vergoedingen te hoog om als vrijwilligersvergoeding aangemerkt te worden. De overblijfouders werden om die reden fiscaal gezien als werknemers waarover loonheffing verschuldigd was.

Belastingstelsel wordt ook op andere punten grondig herzien

Niet alleen het systeem van te veel of onterecht ontvangen toeslagen is een doorn in het oog. Ons hele huidige belastingstelsel is in de ogen van het kabinet Rutte 2 een onoverzichtelijke janboel geworden die burgers ertoe aanzet om er misbruik van te maken of te frauderen. Op Prinsjesdag 2014 kondigde staatssecretaris Wiebes daarom met een zogenaamde "belastingbrief" vergaande plannen aan om ons belastingstelsel binnen afzienbare tijd te hervormen.

Waar kan al op korte termijn aan worden gedacht?

  • de belasting op autorijden is te complex, het brengen minder op dan verwacht en draagt niet wezenlijk bij aan een beter milieu. Een vereenvoudiging moet de bestaande fiscale heffingen vervangen;
  • ook het zogenaamde "rondpompen van geld" zal worden aangepakt. Dat betekent dat burgers eerst belasting betalen om vervolgens weer geld terug te ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van zorgtoeslag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algemene heffingskorting 2019Algemene heffingskorting 2019De algemene heffingskorting 2019 gaat omhoog, een meevaller in de loon- en inkomstenbelasting die het kabinet Rutte al i…
Navordering en naheffing BelastingdienstNavordering en naheffing BelastingdienstHebt u ook een navorderingsaanslag over 2022 ontvangen? Ook als u uw inkomstenbelasting al lang hebt betaald, kan de Bel…
Fiscus maakt ook fouten in uw voordeelFiscus maakt ook fouten in uw voordeelDe fiscus en belasting betalen. Niemand van ons betaalt graag meer belasting dan nodig is. Gelukkig maakt de fiscus en B…
Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2017 gaat omhoog. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rebbeccadevitt0, Pixabay
  • http://www.nu.nl/geldzaken/3882026/honderdduizenden-huishoudens-kregen-veel-toeslag.html
  • http://www.nu.nl/geldzaken/3882304/flink-deel-toeslagen-weer-terug.html
  • http://nos.nl/artikel/699467-wat-wil-kabinet-met-belastingen.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.