Eigen belastingdomein: belastingaangifte 2020 en 2021 online

Eigen belastingdomein: belastingaangifte 2020 en 2021 online Iedereen heeft een eigen belastingdomein en eigen deel van de website van de Belastingdienst voor zijn belastingaangifte 2020 en 2021, plus een eigen berichtenbox met de Belastingdienst. U doet waarschijnlijk ook uw belastingaangifte online, de blauwe envelop verdwijnt namelijk steeds meer. U wordt gewezen op het maken van een eigen account en het activeren van uw account. Ook kan de belastingaangifte 2020 en 2021 worden gedaan via de iPhone en Android app. Weer een vereenvoudiging voor het invullen van de belastingaangifte inkomstenbelasting dus.

Uw belastingaangifte doen


Het eigen belastingdomein vereenvoudigt belastingaangifte en bezwaar maken, belastingaangifte 2020 en 2021 online doen

Het verkeer met de Belastingdienst wordt steeds meer digitaal afgehandeld. Iedereen beschikt over zijn eigen belastingdomein en online berichtenbox met de Belastingdienst en vult de Dienst uw belastingaangifte vollediger vooraf in. Dat zal de communicatie veel eenvoudiger maken, omdat niet voor elk wissewasje meer bezwaar hoeft te worden aangetekend. Natuurlijk mag u nog steeds binnen de herzieningsperiode wijzigingen in uw belastingaangifte aanbrengen.

Belastingaangifte aanpassen: de herzieningstermijn

U doet belastingaangifte via uw belastingdomein. U kunt daarbij bepaalde aftrekposten zijn vergeten of nieuwe informatie hebben binnengekregen die uw belastingaanslag beïnvloeden. Voortaan geeft u die ook via dit domein door. Het is de bedoeling dat wijzigingen soepel worden behandeld. Deze digitale aanpak scheelt vele blauwe enveloppen.

De basisgedachte in het nieuwe verkeer met de Belastingdienst is dat het simpeler moet kunnen, goedkoper en dat de belastingplichtige te goeder trouw is. Dat betekent dat na uw belastingaangifte voor 1 april van een jaar ook al binnen drie maanden de definitieve belastingaanslag in de bus ligt. Uiterlijk per 1 juli dus. Het traject van de voorlopige aanslag wordt daarmee overgeslagen. Wie het allemaal netjes heeft ingevuld en aan de Belastingdienst heeft doorgegeven of nog gebruik maakt van de herzieningstermijn, is daarna klaar. Maar wie door de Belastingdienst wordt betrapt en als niet te goeder trouw wordt aangemerkt is de klos. Waar nu nog een navorderingstermijn van maximaal vijf jaar geldt, wordt die straks maximaal 12 jaar na afloop van de herzieningstermijn voor wie niet te goeder trouw is en kan de boete fors oplopen. Een aanslag op basis van een nieuw feit, maar niet te kwader trouw, kan in het nieuwe systeem nog steeds tot vier jaar na het jaar waarover de belastingaangifte handelt worden verwerkt.

Zwart geld, schenkbelasting, erfbelasting en inkomstenbelasting

De nieuwe werkwijze is van toepassing op zwart geld, de schenkbelasting, de erfbelasting en de inkomstenbelasting. Ik noem zwart geld als eerste, want te goeder trouw en zwart geld gaan niet zo goed samen. Dat betekent dat u als u zwart geld bezit, in box 1 of box 3, vrijwillig en zonder boete van de inkeerregeling gebruik kunt maken. Daarna is de Belastingdienst ook op dit punt weer onverbiddelijk en gaan er hoge boetes gelden. Nieuw is wel dat ook voor de schenkbelasting en erfbelasting zo een herzieningstermijn van achttien maanden gaat gelden. De boodschap is helder: belasting betalen kan goedkoper en sneller, maar als u fraudeert worden de boetes hoger dan ooit. Een goed adviseur kan u absoluut verder helpen om vervelende extra boetes zo veel mogelijk te voorkomen.

Aangifte inkomstenbelasting online doen in 2020 en 2021

In 2021 doet u uw belastingaangifte inkomstenbelasting uiterlijk op 8 mei 2021, in 2022 is dat 1 mei 2022. U kunt overigens altijd om uitstel voor uw belastingaangifte vragen. Uw persoonlijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat u beter toch uitstel kunt vragen.

Conclusie blauwe envelop verdwijnt, eigen berichtenbox en eigen account online

Het is de bedoeling dat de blauwe enveloppe verdwijnt, maar hij is er nog steeds voor wie per se niet anders wil of kan. Wel wordt er meer digitaal belastingaangifte gedaan en de Belastingdienst moedigt deze werkwijze aan. In 2020 en 2021 komen er meer mogelijkheden voor het gebruiken van een app (ook als er aftrekposten zijn). Wat blijft is dat u verantwoordelijk bent voor een juiste en tijdige belastingaangifte.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Wilt u hypotheekrenteaftrek voor uw eigen woning, dan moet u uw lening wel doorgeven aan de Belastingdienst. Niet alle l…
Fiscus maakt ook fouten in uw voordeelFiscus maakt ook fouten in uw voordeelDe fiscus en belasting betalen. Niemand van ons betaalt graag meer belasting dan nodig is. Gelukkig maakt de fiscus en B…

In 2020 en 2021 nog vier kindregelingen in plaats van elfIn 2020 en 2021 nog vier kindregelingen in plaats van elfAls u een kind of meerdere kinderen hebt, zult u in 2020 en 2021 merken dat er een beperkt aantal kindregelingen is. Van…
Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Het fiscaal partnerschap 2022 en 2023 regelt de hoogte van uw toeslag (zorgtoeslag en dergelijke) en de inkomstenbelasti…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-03-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.