Hypotheekregels veranderen

Een hypotheek op twee inkomens, vol bijlenen en niets afbetalen. Alleen de rente werd betaald. Huizen stegen immers continue in waarde en daarom werd het geld altijd terugverdiend. Totdat in 2008/2009 de huisprijzen drastisch daalden. In 2013 zouden de huizenprijzen hun bodem bereikt hebben. Echter heeft de overheid al maatregelen genomen wat betreft hypotheken. Welke zijn dat en hoe werken ze?

Hypotheekrente aftrek

De rente die je betaald over het geleende bedrag (de hypotheek) mag je deels aftrekken van je belastbaar inkomen. Deze rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar en alleen het rentebedrag dat hoort bij de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Tevens geldt dat bij nieuw afgesloten hypotheken er alleen hypotheekrenteaftrek mogelijk is bij volledige en maandelijkse aflossing.
Soms is een hypotheek waarbij volledig en maandelijks afgelost moet worden te duur. Het is dan mogelijk om een combinatiehypotheek te nemen. Bij de eerste hypotheek wordt volledig en annuïtair afgelost en de tweede lening bepaal je zelf. De tweede lening mag maximaal 50% van het bedrag zijn. Ook mag alleen over de eerste hypotheek hypotheekrenteaftrek worden toegepast.

Hoogte hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de hypotheekrente wordt vanaf 2014 teruggebracht naar het tarief van de vierde (52% in 2013) naar de derde schijf (42% in 2013). Dit wordt gedaan in stappen van 0,5% per jaar. Dit betekent dat hier in 2034 aan toe zijn.

Hoogte van de hypotheek

Eerder werd er toegestaan dat mensen veel meer leenden dan hun huis waard was op dat moment. De auto, nieuwe keuken en meubelen werden ook meegefinancierd. Dit kan niet meer. In 2013 kan een hypotheek maximaal 105% zijn van de woningwaarde (inclusief 2% overdrachtsbelasting). De heet Loan to Value. Als je investeert in energiebesparing (denk aan dakisolatie, dubbele beglazing, zonneboilers) kan de hypotheek maximaal 106% zijn van de (getaxeerde) woningwaarde na de verbouwing.
In 2018 wordt de hypotheekhoogte zelfs teruggebracht naar 100% van de woning. Een eventueel hogere lening blijft wel mogelijk na verbouwing of energiebesparende investeringen.

Starters

De hypotheekvoorwaarden voor starters zijn versoepeld als zij inkomensstijging verwachten. Hierdoor kunnen die starters een ruimere hypotheek krijgen. Deze maatregel geldt per 1 januari 2013.

Restschuld

Door de daling van de huizenprijzen hebben veel mensen hun huis met verlies verkocht. Daardoor ontstaat een restschuld. Vanaf 2013 mag over die restschuld de rente en kosten voor een restschuldlening maximaal 10 jaar worden afgetrokken van de belasting. De regel geldt voor restschulden die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 ontstaan (zijn). De regeling geldt ook voor mensen die na de verkoop gaan huren. Echter is het wel een tijdelijke regeling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijzigingen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?Wijzigingen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?Zoals iedereen wel heeft gehoord gaat het stelsel van de hypotheekrenteaftrek op de schop. De aftrekbaarheid wordt beper…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Vanwege de lage maandlasten kozen miljoen…

Huurwoning kopenHuurwoning kopenEen huurwoning kopen is vaak aantrekkelijker dan een bestaande koopwoning te kopen. Vooral voor starters is dit de ideal…
FamiliehypotheekSinds 2013 mag je bij de aankoop van een woning nog maar 105 % van de marktwaarde van de woning laten financieren. Een l…
Bronnen en referenties
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.belastingdienst.nl
Marilyn (105 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.