Wat draag je aan belasting premies af, waar betaal je voor?

Wat draag je aan belasting premies af, waar betaal je voor? Zodra je inkomen uit arbeid ontvangt moet je in Nederland premies en heffingen afdragen aan de belastingdienst. Daartoe zijn belastingschalen opgezet, zodat meer verdienenden meer loonbelasting moeten afdragen. Procentueel gezien kan het op je bruto loon tussen de dertig en veertig procent uitmaken wat je werkelijk aan netto salaris op je betaalrekening krijgt gestort. Waarom moet je belasting betalen en waar betaal je eigenlijk voor?

Afdracht belasting premies


Loon en belasting premies

Het overgrote deel van de heffing bestaat uit loonbelasting en vormt het variabele deel van de belastingafdracht. Naarmate een persoon meer verdient neemt het percentage conform een salarisstaffeling toe. Veelverdieners moeten dus relatief veel afdragen aan de fiscus. Het wordt besteed om het land te financieren. Met de opgetelde waarde van alle inkomsten kan het land investeringen doen, geld uitgeven aan onderwijs, veiligheid enzovoorts. Het doel is dat het land draaiende blijft, zodat iedereen aan het werk blijft. Met die insteek dient iedere in Nederland werkende persoon bij te dragen aan een financieel sterk land. Waar betaal je verder nog aan?

Volks- en werknemersverzekeringen

Vanuit de overheid is in het verleden in samenspraak met vakbonden en werkgevers afgesproken, hoe de rechten en plichten voor de werknemer zijn geregeld. Het houdt in dat er regels zijn opgesteld, waarbij de werknemer vakantie-, ziekte-, werkloosheids- en ouderdomsrechten met de tijd opbouwt. Oftewel het vormt een collectief potje waarmee onverwachte omstandigheden worden afgedekt, zodat jij bij problemen of op een bepaalde leeftijd van inkomen kunt genieten. Welke verschillende verzekeringen zijn er zoal geregeld?

Algemene Ouderdomswet

Heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt dan krijg je voor ieder gewerkt jaar 2% van de AOW. De hoogte daarvan verandert ieder jaar, omdat je hieraan hebt meebetaald heb je altijd recht op het gewerkte deel. Let wel ook als je werkloos bent geweest, wordt een deel van de WW uitkering aangewend om heffingen te betalen. Oftewel je hebt dan nog steeds recht op de opgebouwde AOW. Heb je vijftig jaar in ons land gewerkt en netjes de heffing afgedragen dan heb je recht op de complete AOW. Indien je echter minder hebt gewerkt of juist in het buitenland hebt gezeten dan heb je minder rechten.

Algemene Nabestaandenwet

Voor alsnog is het zo geregeld dat als je partner komt te overlijden en je bent voor 1950 geboren, dan heb je recht op een volledige ANW uitkering. Ben je echter na 1950 geboren dan is dat recht vervallen behoudens als je geen inkomen uit een andere bron hebt en een kind onder de achttien jaar moet verzorgen. In alle andere gevallen moet je als nabestaande werk vinden of op een andere manier inkomen uit een uitkering ontvangen. Oftewel je betaalt voor de oude generaties en voor nabestaanden met jonge kinderen. Ook die omstandigheid kan jou en je gezin onverhoopt overkomen.

Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en Zorgverzekeringswet

Standaard heeft iedereen een basisverzekering voor als men ziek wordt. Er zijn echter bepaalde ziekten en aandoeningen, welke daar niet onder vallen en in de behandeling uitermate duur zijn. Bij speciale dure ziekten of intensieve behandeling kan men terugvallen op de AWBZ. Het collectief draagt een klein deel bij voor diegene met uitzonderlijke aandoeningen of dure ingrepen. Denk aan invaliditeit, chronische ziekten en ouderenzorg. De lasten worden in dat geval niet extreem bij de ziektekostenverzekering gelegd, echter bij de overheid. Aanvullend is iedereen verplicht om ook een bijdrage te leveren voor de Zvw waarbinnen speciale ziekte regelingen zijn opgenomen.

Werkloosheidswet

Een voor jou belangrijke heffing is eveneens de WW. Stel je wordt ontslagen dan heb je recht op een uitkering, zodat je gedurende de opgebouwde maanden inkomen hebt. Het betekent dat je over de eerste twee maand vijfenzeventig en daarna zeventig procent van het laatstverdiende loon ontvangt. Daarmee heb je tijd om te solliciteren, zodat je een passende andere baan kunt vinden. Let wel zolang je de WW uitkering ontvangt moet je iedere week minimaal een sollicitatie-activiteit hebben verricht.

Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

De laatste categorie waarvoor je betaalt is voor de WIA. Het kan voorkomen dat je tijdens je werkende bestaan ziek wordt en mogelijk deels arbeidsongeschikt raakt. Het houdt in dat je vaak wel deels kunt werken, echter over het arbeidsongeschikte deel kun je een uitkering ontvangen. Dit wordt de loongerelateerde uitkering genoemd. Is deze verlopen en ben je nog steeds ziek dan kun je een aanvullende uitkering of een vervolg uitkering ontvangen. Afhankelijk van hoeveel je werkt, word je daarbij wel of niet beloond. Let daarbij op de voorwaarden.

Voorgaande geeft aan dat je belangrijke premies moet afdragen, welke voor een groot deel voor jezelf zijn bedoeld. Kun je blijven werken dan is er niets aan de hand, echter als je bepaalde problemen krijgt dan kun je op de volks- en werknemersverzekeringen terugvallen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrekening voorheffingenWanneer de belastingdienst de aanslag van de inkomstenbelasting vaststelt worden de ingehouden voorheffingen verrekend.…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Schijvensysteem bij de belastingSchijvensysteem bij de belastingHoe werkt dat schijvensysteem bij de belasting ook al weer? Met de volgende stappen kunt u de belastingdienst controlere…

Gevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandGevolgen nieuw belastingverdrag met DuitslandVanaf 2014 zou een nieuw belastingverdrag met Duitsland van kracht worden. Gepensioneerden die wonen in Duitsland en ink…
Zorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terugZorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terugIs je zorgtoeslag stopgezet? Sinds een aantal jaar controleert de Belastingdienst nauwkeuriger of de zorgtoeslag wel ter…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/wat-staat-er-op-mijn-loonstrook.html
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/personeel_en_loon/loon/bepalen_wat_tot_het_loon_hoort/uniform_loonbegrip_voor_de_loonheffingen
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow
  • http://www.svb.nl/int/nl/anw/wanneer_anw/bepaal_zelf/index.jsp#wizardfocus
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-wet-bijzondere-ziektekosten-awbz
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_werk_en_inkomen_naar_arbeidsvermogen
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.