Zorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terug

Zorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terug Is je zorgtoeslag stopgezet? Sinds een aantal jaar controleert de Belastingdienst nauwkeuriger of de zorgtoeslag wel terecht is toegekend en het recht op deze toeslag nog steeds actueel is. Dit geldt in mindere mate ook voor de huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Wanneer jouw zorgtoeslag is stopgezet kan dit een aantal redenen hebben. Deze worden hier uitgelegd. Is jouw zorgtoeslag stopgezet maar is dit onterecht, dan is het mogelijk om deze weer terug te krijgen en met ingang van de volgende maand weer opnieuw te ontvangen van de Belastingdienst.

Stopzetting zorgtoeslag


Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan een aantal eisen voldoen. Het gaat om de volgende vier basiseisen:
  1. Je bent tenminste 18 jaar oud
  2. Je hebt de Nederlandse identiteit (of een geldige verblijfsvergunning)
  3. Je hebt de verplichte basisverzekering volgens de Zorgverzekeringswet afgesloten
  4. Je inkomen en eigen vermogen overstijgt niet het jaarlijks vastgestelde maximum

Waarom is mijn zorgtoeslag stopgezet?

Wanneer je zorgtoeslag plots (automatisch) is stopgezet door de Belastingdienst kan dit globaal drie redenen hebben:
  • Je hebt geen zorgpolis/zorgverzekering afgesloten
  • Je bent niet door de vermogenstoets heen gekomen
  • Op jouw adres ontvangen meerdere mensen toeslag

Je hebt geen zorgpolis/zorgverzekering afgesloten

Sinds 2013 wordt extra streng gelet op of iemand wel recht heeft op zorgtoeslag. In 2013 zijn van 18.000 Nederlands de zorgtoeslagen stopgezet. De reden hiervoor is dat is gebleken dat de betreffende personen geen zorgverzekering hebben. Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Wanneer je deze niet hebt kun je een boete krijgen. Aangezien de zorgtoeslag een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering is ontvang je geen toeslag wanneer je geen zorgpolis op je naam hebt.

Het ministerie van Financiën heeft vooral vaart gezet achter deze maatregel nadat aan het licht gekomen is dat er met name door Oost-Europeanen veel wordt gefraudeerd met belastingtoeslagen. Naast de 18.000 zorgtoeslagen zijn in 2013 ook 1.200 maal kinderopvangtoeslag en 400 maal huurtoeslag stopgezet om dezelfde reden.

Je bent niet door de vermogenstoets heen gekomen

Een van de bezuinigingsmaatregelen van het vorige kabinet is de invoering van een vermogenstoets. Hierdoor is een wijziging gedaan in de Wet op de zorgtoeslag die het aantal ontvangers van zorgtoeslag omlaag brengt. Is je jaarinkomen over 2017 meer dan 27.857 (voor alleenstaanden) of 35.116 (meerpersoonshuishouden) dan vervalt je recht op zorgtoeslag. Ook wanneer je in 2017 een eigen vermogen hebt van meer dan 107.752 (voor alleenstaanden) of 132.752 gezamenlijk (met partner) dan vervalt dit recht.

Op jouw adres ontvangen meerdere mensen toeslag

Uit onderzoek van het Ministerie van Financiën is gebleken dat er 1852 adressen in Nederland zijn waar meer dan 20 mensen zorgtoeslag ontvangen (2014). Dit is niet mogelijk omdat er niet zoveel mensen tegelijk op één adres kunnen wonen. Dergelijke gevallen zijn aangemerkt als risico en de toeslagen van deze personen zijn stopgezet. De Belastingdienst controleert tegenwoordig strenger op dit soort gevallen.

Mogelijk is je toeslag onterecht om deze reden stopgezet. Woon je bijvoorbeeld op een adres met veel andere bewoners en wisselt bovendien de samenstelling van de bewoners frequent dan kan het zijn dat door nalatigheid oude bewoners hun toeslag niet zelf hebben stopgezet of hun verhuizing niet hebben doorgegeven waardoor er een situatie is ontstaan waarin er op jouw adres verdacht veel toeslaggerechtigden staan ingeschreven.

Zo krijg je je zorgtoeslag na stopzetting terug

Wanneer je zorgtoeslag is stopgezet dan is dit gebeurd omdat je volgens de Belastingdienst binnen een zogeheten risicoprofiel valt. Als het goed is heb je hierover een brief ontvangen dan wel een e-mail waarvoor je moet inloggen met DigiD. Van de Belastingdienst moet je kunnen aantonen dat je een legitieme reden hebt om de toeslag te ontvangen. Wanneer je je bij de Belastingdienst meldt en kunt aantonen dat je hier daadwerkelijk recht op hebt - door het overleggen van informatie over je inkomen, vermogen en inschrijving in je woonplaats - dan zal de zorgtoeslag worden herstart en de eerstvolgende maand weer worden uitgekeerd.

Zorgtoeslag stopgezet bij te hoog inkomen of te hoog eigen vermogen

Is je zorgtoeslag komen te vervallen vanwege een overschrijding van het maximaal jaarinkomen of maximaal eigen vermogen dan spreekt het voor zich dat je alleen weer recht krijgt op deze toeslag wanneer dit jaarinkomen of eigen vermogen afneemt tot onder de gestelde grens.

Lees verder

© 2013 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berekening zorgtoeslag 2021Berekening zorgtoeslag 2021Hoeveel zorgtoeslag 2021 krijgt u? De berekening van hoogte van de zorgtoeslag 2021 kunt u eenvoudig zelf met een rekenm…
Zorgtoeslag 2020: bedrag, vermogen en vermogenstoetsZorgtoeslag 2020: bedrag, vermogen en vermogenstoetsWat wordt voor u de hoogte van de zorgtoeslag, hoeveel wordt die per saldo lager of hoger? De zorgtoeslag gaat gemiddeld…
Zorgtoeslag 2019 omhoogZorgtoeslag 2019 omhoogU krijgt in 2019 waarschijnlijk meer zorgtoeslag dan in 2018. Dit kan oplopen tot 92 euro extra per jaar voor een alleen…
Zorgtoeslag na scheidingZorgtoeslag na scheidingWanneer kunt u bij een echtscheiding zelf een zorgtoeslag aanvragen en hoeveel zorgtoeslag krijgt u dan? Een scheiding h…

Wat draag je aan belasting premies af, waar betaal je voor?Wat draag je aan belasting premies af, waar betaal je voor?Zodra je inkomen uit arbeid ontvangt moet je in Nederland premies en heffingen afdragen aan de belastingdienst. Daartoe…
Renteforfait box 3 ter discussieRenteforfait box 3 ter discussieBij een spaarrente van pakweg 1 à 2% en een relatief hoge inflatie teren bezitters van spaargeld in op hun vermogen. En…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
  • www.toeslagen.nl
  • Vragen van het lid Bashir (SP) over het onterecht krijgen van toeslagen door Oost-Europeanen (ingezonden 30 mei 2013)
Reactie

A. de Wit, 01-02-2015
Moet ik mijn zorgtoeslag zelf opnieuw aanvragen, want die is in 2013 stopgezet omdat ik boven de inkomstengrens kwam. Nu ben ik 65 jaar en krijg alleen maar een aow en de eerst 3 maanden niets.
Mijn vraag is: moet ik het opnieuw aanvragen of gaat dat automatisch?

mvg Andre de Wit Reactie infoteur, 03-02-2015
Beste Andre,

Wanneer je meent (opnieuw) recht te hebben op zorgtoeslag dan dien je dit altijd zelf weer aan te vragen. Je ontvangt het niet automatisch wanneer je er recht op hebt.

Groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.