Gepensioneerden gaan meer belasting betalen
We moeten bezuinigen om het land economisch te laten herstellen. Iedereen moet meebetalen, zo ook diegene die van het pensioen genieten. Tot dusver profiteert de oudere van een lage heffing op inkomsten, zodat zij een goed leven kunnen leiden. Maar de regeringsplannen kunnen roet in het eten gooien! Waarom is het nodig om de heffingen voor ouderen aan te passen en wat kunnen de consequenties zijn?
Gepensioneerden belasting
Het beste pensioensysteem ter wereld
Nederland staat bekend omtrent het jarenlang meest gunstige pensioensysteem. Maar is dat werkelijk zo? De kosten in Nederland zijn ook hoog. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende eigen bijdrage en het bevriezen van de uitkeringshoogte wegens dekkingsproblemen. Inmiddels overtreffen andere landen reeds ons systeem en het zal slechts minder worden. Dit heeft grotendeels te maken met de ongunstige verhouding werkenden en gepensioneerden.
Een verouderd systeem?
Het huidige systeem voor het pensioen is vrij snel na de oorlog geïnitieerd, middels de Noodwet Ouderdomsvoorziening. Die wet werd in 1956 door minister Drees omgezet naar het huidige systeem. Iedereen die de
pensioensleeftijd heeft bereikt en vijftig jaar heeft gewerkt kan rekenen op een volledige AOW (dit is 2% AOW opbouw per gewerkt jaar). In aanvulling daarop wordt veelal via de werkgever een pensioen geregeld. Ook kunnen werknemers zelf extra van regelingen gebruik maken, zodat men tijdens het pensioen een extra zakcentje heeft. Maar werkt dit systeem wel?
Problemen met het Nederlandse systeem
Juist omdat het systeem lang geleden is opgezet, is het gebaseerd op aantallen werknemers van toen. Destijds konden velen meebetalen aan de inleg voor de AOW en pensioenen. Maar in de tussentijd is de babyboom van na de oorlog met pensioen gegaan, waardoor het aantal werkenden ten opzichte van het aantal gepensioneerden scheef is gegroeid. De dekkingsgraad van het pensioensysteem valt dus niet meer te handhaven. Ongeacht deze problemen zijn er ook Nederlandse/Europese financieringsproblemen, welke aanleiding zijn om de belasting onder de loep te nemen.
Speciale belastingschaal voor gepensioneerden
Gaat een persoon met pensioen dan is er tot en met schaal twee een gunstige belastingheffing over het pensioen. AOW en het aanvullende pensioen worden slechts tot 24,05% belast. Dat werkt gunstig omdat men met een relatief lage bruto uitkering toch een hoge netto uitkering heeft. Daarnaast kan men naast de AOW en het door het bedrijf geregelde pensioen ook aantrekkelijk bruto sparen. Opgebouwde bedragen kunnen tegen een lage belastingheffing op een gunstige manier de oudere stimuleren. Dit is ook logisch omdat men reeds vijftig jaar heeft gewerkt, waarbij altijd veel
belasting is afgedragen. Gedurende het pensioen mag men dan ook profiteren. Maar voor hoe lang nog?
Waarom wordt de belasting aangepast?
Nederland zit in financiële problemen en iedereen moet op vele manieren mee betalen om zo het land er bovenop te helpen. Een onderdeel daarvan is naast vele maatregelen het opvoeren van de belastingschaal voor gepensioneerden. De gedachte daarachter is dat er momenteel relatief teveel gepensioneerden zijn ten opzichte van werkenden, waardoor het bestaande pensioensysteem niet houdbaar lijkt te zijn. Om daar een compensatie aan te brengen wordt de hoogte van de belasting met tien procent verhoogd.
Wat zijn de consequenties?
Iedere werknemer heeft plannen gemaakt voor wanneer men met pensioen gaat. De basis is dat men zoveel heeft opgebouwd, dat een redelijk bestaan kan worden gefinancierd als pensionado. Indien de belastingheffing stijgt van 24,04% naar 34,04% dan heeft dat grote consequenties. De koopkracht van de gepensioneerde daalt per ommegaande 10%. Daarnaast geldt dat men voor de toekomst heeft gepland op basis van een maximale belastingschijf. Oftewel mensen die al gepensioneerd zijn gaan er stevig op achter uit en mensen die nu met pensioen gaan zullen merken dat de geplande netto inkomsten stevig tegenvallen. Dit kan worden gecompenseerd door het zelf opgebouwde pensioen binnen een minder lange termijn uit te laten keren. Slechts diegene die nog de mogelijkheid hebben om rekening te houden met een belastingverhoging kunnen daarop ageren door meer opzij te zetten. Al met al geldt dat de oudere de
rekening krijgt gepresenteerd, omdat jarenlang te positief door de regering over de opzet van het pensioensysteem is gedacht. Naast langer werken zal men dus ook minder te besteden hebben. Dat kan wegens het grote aantal gepensioneerden ook weleens negatief werken op de algehele economie door het uitblijven van bestedingen. Inkomsten van de overheid kunnen daardoor eveneens stevig verminderen.
Lees verder