Zorgtoeslag in 2020, hoeveel is het en hoe werkt het?

Zorgtoeslag in 2020, hoeveel is het en hoe werkt het? Wie geen gebruik maakt van zorgtoeslag in 2020 is een dief van zijn eigen portemonnee. Je kunt namelijk tot 104 euro per maand ontvangen om de premie van je zorgverzekering mee te bekostigen. Maak je alleen gebruik van het basispakket en rek je het eigen risico flink op dan kan de zorgtoeslag deze premie nagenoeg dekken. Je kunt eenvoudig uitrekenen wat de hoogte van de zorgtoeslag is voor jouw situatie. Wees je er wel van bewust dat je de zorgtoeslag zelf moet aanvragen.

Zorgtoeslag 2020


Wat is zorgtoeslag?

Wat houdt zorgtoeslag precies in? De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Belastingdienst en dus van de overheid die mensen met een laag tot gemiddeld inkomen kunnen gebruiken om de premie van hun zorgverzekering te bekostigen. Omdat het verplicht is voor iedere Nederland om premie te betalen voor het basispakket van de zorgverzekering is er vanuit de overheid natuurlijk ook een zekere plicht om ervoor te zorgen dat ook mensen in de bijstand om gezinnen met veel kinderen aan deze verplichting kunnen voldoen zonder dat dit tot schrijnende armoede lijdt of het in het algemeen te zwaar drukt op de begroting van een gezin of individu. Verdien je een hoog inkomen dat is de zorgtoeslag niet langer beschikbaar.

Kies je ervoor om naast het basispakket geen aanvullende verzekering of tandartsverzekering te nemen en kies je er daarnaast ook voor je eigen risico hoger in te stellen dan het wettelijk minimum van 385 euro dan hoef je uiteindelijk niet veel bij te leggen. De zorgtoeslag wordt altijd tegen het einde van de maand overgemaakt, op tijd voor de zorgpremie wordt afgeschreven. Je moet de zorgtoeslag wel zelf aanvragen. Het wordt niet automatisch overgemaakt wanneer je aan de vereisten voldoet, wees hier dus niet laks mee!

Wie heeft er recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je om 2020 in ieder geval voldoen aan vier eisen. Het gaat om het volgende:
  1. Je bent tenminste 18 jaar ten tijden van de aanvraag;
  2. Je bent in het bezit van een Nederlands paspoort (of een geldige verblijfsvergunning);
  3. Je hebt de verplichte basisverzekering volgens de Zorgverzekeringswet afgesloten.
  4. Je totale persoonlijke inkomen overstijgt niet de 30.481 euro per jaar. Indien je een partner hebt geldt een totaal maximum inkomen van 38.945 euro op jaarbasis.

Stijging zorgtoeslag in 2020

De overheid poogt het systeem zo eerlijk mogelijk te maken. Daarom wordt elk jaar opnieuw gekeken naar de stijging of daling van de zorgkosten en wordt de hoogte van de zorgtoeslag daar op aangepast. In 2020 is de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden gestegen met 5 per maand. Voor meerpersoonshuishoudens gaat dit om 7 per maand.

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik in 2020?

De hoogte van de zorgtoeslag is niet voor iedereen gelijk. Deze wordt namelijk berekend aan de hand van je inkomen en eventueel dat van je partner. Wie werkloos is, het minimumloon verdient of gewoon een beneden modaal salaris ontvangt kon in 2019 tot 99 euro per maand ontvangen welke aan het einde van de maand op je bankrekening wordt bijgeschreven. In 2020 is het maximum opgeschoven naar 104. Voor ieder beetje dat je meer verdient dan het vastgestelde minimum gaat er steeds een paar euro van de toeslag af, tot dat je zoveel inkomen hebt dat je er geen aanspraak meer op kunt maken. In 2020 ligt die grens bij ruim 30.000 voor alleenverdieners en bij bijna 39.000 voor meerpersoonshuishoudens.

De formule die de Belastingdienst gebruikt om dit te berekenen is vrij ingewikkeld. Wil je weten hoeveel zorgtoeslag je exact kunt ontvangen, dan kun je daarvoor terecht op de website van de Belastingdienst. Door middel van een ingebouwde rekenmodule die je vraagt naar je inkomen, woonsituatie en vermogen kun je berekenen waar je recht op hebt in 2020. Je kunt dan ook gelijk controleren of je recht hebt op andere toeslagen zoals huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.

Wanneer je voor het eerst een aanvraag doet voor zorgtoeslag of een wijziging wilt aanbrengen in je inkomen over het afgelopen jaar dan hebt je DigiD nodig om te kunnen inloggen op de website.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2020, 2021 en 2022, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2…
Zorgtoeslag 2020 omhoog: zorgtoeslagtabelZorgtoeslag 2020 omhoog: zorgtoeslagtabelDe zorgtoeslag 2020 stijgt ten opzichte van 2019. Wat verandert in de zorgtoeslag 2020, wat zijn de belangrijkste wijzig…
Zorgtoeslag 2020: bedrag, vermogen en vermogenstoetsZorgtoeslag 2020: bedrag, vermogen en vermogenstoetsWat wordt voor u de hoogte van de zorgtoeslag, hoeveel wordt die per saldo lager of hoger? De zorgtoeslag gaat gemiddeld…
Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Student verdient geld met zorgtoeslag 2020 en 2021Een student kan verdienen met de maandelijkse zorgtoeslag. Vraag die dus aan in 2022 en 2023. De zorgtoeslag krijgt u to…

Betaalrekening: laat er niet teveel geld op staanBetaalrekening: laat er niet teveel geld op staanAls de spaarrente niet echt hoog is, gebeurt het wel vaker dat mensen relatief veel geld op hun betaalrekening laten "sl…
Geld: wat kinderen moeten wetenGeld: wat kinderen moeten wetenOp allerlei manieren in ons leven hebben we te maken met geld. Geld betekent rekeningen kunnen betalen en leuke dingen k…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl/toeslagen
  • www.zorgwijzer.nl/faq/zorgtoeslag
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.