Belastingdienst en bewijslast

Belastingdienst en bewijslast Wie stelt, die moet bewijzen. Dit betekent dat je stelling onderbouwd moet zijn. Dit geldt ook voor de aangifte inkomstenbelasting en aftrekposten. Degen die aangifte doet moet altijd kunnen bewijzen dat de aftrekposten terecht zijn. De belastingdienst moet ook kunnen bewijzen dat iemand een hoger inkomen had dan hij zelf aangegeven heeft. Hoe werkt de bewijslast?

Aangifte inkomstenbelasting: geef het juiste inkomen op

Iedereen met inkomen moet dit opgeven bij de belastingdienst, zelfs wanneer hij uiteindelijk geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. De belastingdienst wil precies weten wie er werkt en hoeveel er verdiend is. Of je belasting moet betalen hangt af van de persoonlijke situatie en de hoogte van het inkomen. Soms kan men belastingvrij bijverdienen, maar zelfs dan moeten alle inkomsten opgegeven worden aan de belastingdienst. Deze berekent dan hoeveel er betaald moet worden of dat men zelfs nog geld terug krijgt van de belastingdienst.

Hypotheekrenteaftrek

Mensen met een eigen woning (koopwoning) krijgen te maken met hypotheekrente die betaald moet worden. De hypotheekrente is tot maximaal 30 jaar aftrekbaar, in bepaalde gevallen minder. Ook zijn er maar een aantal hypotheekvormen die aftrekbaar zijn. Het aftrekken van de kosten kan via een voorlopige aanslag of jaarlijks via de aangifte inkomstenbelasting. Wie de kosten maandelijks terug krijgt via de voorlopige aanslag, moet toch nog de jaarlijkse aangifte doen. De belastingdienst bekijkt dan of er nog bijbetaald moet worden of men nog wat terugkrijgt.

Bewijslast van de particulier

De belastingdienst geeft niet zomaar geld weg: degene die aangifte doet moet aannemelijk maken dat de aftrekposten ook juist zijn. Wie hypotheekrente gaat aftrekken, moet wel in het bezit zijn van een koopwoning met hypotheek. De belastingdienst wil hiervoor dan ook bewijsstukken hebben. Als bewijsstukken gelden bijvoorbeeld bankafschriften waarop duidelijk te zien is dat er hypotheek is betaald. Ook de hypotheekakte kan dienen als bewijsstuk wanneer de belastingdienst twijfelt aan het hebben van een hypotheek voor de woning. Bij een verbouwing is een rekening van de aannemer/ het klusbedrijf vaak voldoende.

Lever altijd schriftelijk bewijs: de belastingdienst doet niks met e-mails of telefoontjes. Soms besluit de belastingdienst om nog eens extra controle uit te voeren wanneer deze twijfelt. Er wordt dan een brief verstuurd met het verzoek om (meer) bewijsstukken. Lever deze tijdig in: op de brief staat altijd een datum vermeld wanneer alles binnen moet zijn bij de belastingdienst. Vraag gerust nog eens na bij de belastingdienst of alles binnen is gekomen. Wie niet op tijd levert of helemaal niet levert, krijgt te maken met een soms hogere aanslag dan men verwacht had. Er kan bezwaar gemaakt worden tegen deze hogere aanslag. Hiervoor vraagt de belastingdienst meer bewijsstukken. Wie dit niet kan overleggen, zal zich neer moeten leggen bij de beslissing van de belastingdienst.

Voor inkomen geldt: geef altijd het juiste bedrag op. De belastingdienst zal echt niet moeilijk gaan doen wanneer iemand één euro misrekend heeft, maar ga niet knoeien met de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer de belastingdienst een tip krijgt van derden over ontvangen inkomsten waarover geen belasting betaald is, zal de belastingdienst contact opnemen met de belastingverschuldigde. Deze zal een verklaring moeten afleggen hierover. De belastingdienst bekijkt vervolgens wat ze ermee gaan doen. Wie inkomstenbelasting opgeeft en toch iets achterhoudt, loopt ook een risico. Wanneer de belastingdienst vermoeden heeft van het achterhouden van inkomsten, zal deze een hogere aanslag opleggen. Heb je een hogere aanslag ontvangen omdat de belastingdienst van mening is dat je meer inkomsten had? Dan moet je aannemelijk kunnen maken dat dit niet het geval was. En dat wordt vaak erg lastig.

Bewijslast van de belastingdienst

De belastingdienst mag niet zomaar zeggen dat iemand meer inkomsten had dan opgegeven, bijvoorbeeld omdat deze persoon boven zijn stand leeft. De belastingdienst gaat uit van bijvoorbeeld tips van derden, advertenties die geplaatst zijn door iemand of door een aangifte van de werkgever. Zo houdt de belastingdienst zich bezig met websites als Marktplaats, eBay of de regionale of grote kranten. In 2007 werd een vrouw aangehouden die op Marktplaats.nl ruim 1.378 advertenties plaatste, waarbij ze wandelwagens verkocht. De vrouw had een uitkering en gaf de inkomsten uit verkoop niet op. Nadat de advertenties uitgefilterd waren op dubbele, bleek de totale waarde van verkoop op 48.629 euro te komen. Hoewel de vrouw beweerde dat ze voor slechts 5.000 euro had verkocht, kreeg ze een aanslag van 27.386 en een bijdrage Zorgverzekeringswet van 11.000 plus een boete van 2.237 euro. Dit had de rechtbank besloten. De belastingdienst is hier niet zomaar mee uit de lucht komen vallen: ze heeft goed onderzoek verricht en de vrouw langere tijd gevolgd. Ook de belastingdienst moet bewijzen wanneer ze stelt.

Wanneer de belastingdienst een tip krijgt over zwart werken, zal de belastingdienst deze in de meeste gevallen natrekken. Ook nu moet de belastingdienst kunnen bewijzen dat de tip ook klopt. Veel mensen brengen een tip uit om een ander een hak te zetten, ook wanneer het niet waar blijkt te zijn. Tegenwoordig is het voor de belastingdienst wel makkelijker geworden om bewijslast te leveren. Sociale media als Facebook, Hyves en Twitter worden veel gebruikt door zwartwerkers of belastingontduikers. En niet alleen je vrienden zien dat je vandaag weer zwart aan het werk bent, ook de belastingdienst. Een goede tip? Geef alle inkomsten netjes op aan de belastingdienst. Daar voorkom je een hoop ellende mee.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingfraude & boetes belastingfraudeBelastingfraude & boetes belastingfraudeBij belastingfraude kan de fiscus hoge boetes opleggen. Wat houdt belastingfraude in en welke maatregelen kan de Belasti…
Hoeveel mag ik bijverdienen?Ten onrechte wordt vaak gedacht dat er vrij van belastingheffing een bedrag bijverdiend kan worden naast het inkomen. U…
Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Indien u naast uw regulier inkomen ook nog bijverdiensten hebt, moet u hierover nog belasting betalen. Dit is dus ook he…
Belasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslagBelasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslagDe belastingdienst kan u een aanslag sturen, die soms onverwacht komt. Dit kan gaan om een voorlopige aanslag, een defin…

Vermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingVermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingBetaal in 2020, 2021 en 2022 ook minder vermogensbelasting door een verhoogde vrijstelling in box 3. Deze extra vrijstel…
De drie boxen van ons belastingstelselDe drie boxen van ons belastingstelselOns belastingstelsel is verdeeld over drie boxen, namelijk box één, box twee en box drie. Welke inkomsten vallen in welk…
Bronnen en referenties
  • Rechtspraak.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.