Zwart werken boete

Zwart werken boete Zwart werken is iets dat vaak voorkomt. Zwartwerk valt onder belastingfraude en is een criminaliteit. Wie op zwartwerken betrapt wordt, krijgt een boete. Deze boete geldt voor zowel de werkgever als de werknemer. Steeds meer wordt er een strenge controle op zwartwerken toegepast.

Wat is zwartwerken?

Wie zwart werkt, geeft zijn inkomen niet door aan de belastingdienst. Over het verdiende geld worden dus geen premies ingehouden of loonbelasting betaald. Zwartwerken komt in bepaalde sectoren vaker voor. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, oppas, tuinman, klusser, de bouw, de tuinbouw en in de horeca. In sommige sectoren werkt soms wel tot 75 procent van het personeel zwart.

Waarom zou je zwart werk verrichten?

Voor mensen met een uitkering is zwart werken aantrekkelijk. Iemand die een uitkering van 800 euro ontvangt, kan door middel van zwartwerken nog eens 1000 euro extra per maand bijverdienen. Vooral een handige klusser weet deze bedragen makkelijk bij elkaar te verdienen. Daarbij levert een uitkering ook nog eens extra voordelen op, zoals vrijstelling van bepaalde gemeentelijke belastingen, voordeeltjes op bijvoorbeeld sport of studie en extra toeslagen. Voor een uitkeringsgerechtigde kan het voordeel zo zeer hoog oplopen. Met zwartwerken zou iemand meer verdienen dan iemand die fulltime werkt.

In andere gevallen lijkt zwartwerken voordelig, maar dit is het niet altijd. Tot 2009 werd de algemene heffingskorting volledig uitbetaald aan partners van werkende mensen (de aanrechtsubsidie). Deze regeling wordt langzaam terug gedraaid, zodat uiteindelijk deze subsidie voor de niet-werkende partner komt te vervallen. In 2012 ontvangt een werkend persoon 2.033 aan algemene heffingskorting. Iemand die zwart wil werken, zou op de legale manier in 2012 6.099 per jaar belastingvrij mogen verdienen.

Het afschaffen van de aanrechtsubsidie moet de niet-werkende partner stimuleren om te gaan werken op een legale manier. Zwartwerken zal in de toekomst dan ook minder aantrekkelijk gaan worden.

Een andere reden om zwart te gaan werken is omdat de werkgever geen premies hoeft af te dragen. daardoor kan hij zin personeel zwart meer uit betalen dan dat hij het wit zou doen. Vooral jongeren die in de tuinbouw werken, zijn hier gevoelig voor en werken daarom graag zwart.

Controle op zwartwerk

Steeds meer uitkeringsinstanties controleren strenger op uitkeringsfraude. Bekeken wordt op de uitkeringsgerechtigde daadwerkelijk recht heeft op de uitkering. Hoe is de leefsituatie, hoe is de samenstelling van het gezin en werkt de uitkeringsgerechtigde erbij of niet? Huisbezoeken zijn gebruikelijk hierbij. Wanneer de controleur niet wordt binnen gelaten, kan de uitkering stop gezet worden.

Ook de belastingdienst controleert op zwartwerkers. Het gaat bedrijven langs die vaak zwartwerkers in dienst nemen, zoals de horeca en de tuinbouw. Ook worden tips van derden gecontroleerd.

Boete bij zwart werk

Een bedrijf dat betrapt wordt op het in dienst hebben van zwartwerkers, krijgt een boete van ruim 8.000 euro per illegale werknemer. Een particulier die een illegale werknemer in dienst heeft, betaald een boete van 4.000 euro. Daarnaast moeten de premies door de werkgever alsnog betaald worden.

De zwartwerker zelf (de werknemer) krijgt een boete opgelegd van 1.134 euro. Daarnaast moet de zwartwerker nog de verschuldigde loonbelasting terug betalen.

Zwartwerken kent tevens een aantal nadelen. Een zwartwerker is nooit verzekerd: bij een ernstig bedrijfsongeval komt de zwartwerker zelf voor de kosten op aan het draaien. Ook ontvangt de zwartwerker geen geld bij ziekte en geen vakantiegeld. Er wordt bovendien geen AOW opgebouwd. Wie dit allemaal meerekent, zal vaak merken dat zwartwerken niet altijd zo voordelig is als het lijkt.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart werken en de gevolgenZwart werken en de gevolgenZwart werken: bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Wat houdt zwart werken in, wie doen het en wat zijn de gevolgen…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Zwart geld  zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstZwart geld zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstVrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas o…
Wat is zwart geld?Wat is zwart geld?Zwart geld is geld waarvan de belastingdienst niet op de hoogte is dat u er over beschikt. Het geld dat u niet opgeeft b…

Gevolgen belastingplan commissie Van DijkhuizenGevolgen belastingplan commissie Van DijkhuizenIn oktober 2012 zijn de plannen van de commissie Van Dijkhuizen gepresenteerd. Op basis van deze plannen moet onze belas…
Gepensioneerden gaan meer belasting betalenGepensioneerden gaan meer belasting betalenWe moeten bezuinigen om het land economisch te laten herstellen. Iedereen moet meebetalen, zo ook diegene die van het pe…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.