Belasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslag

Belasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslag De belastingdienst kan u een aanslag sturen, die soms onverwacht komt. Dit kan gaan om een voorlopige aanslag, een definitieve aanslag of een navorderingsaanslag. Wat is het verschil tussen deze drie, hoe doet u aangifte en hoe maakt u bezwaar?

Wat is de voorlopige aanslag?

De voorlopige aanslag kan aan zowel particulieren (privé) of aan zakelijke burgers worden opgelegd. In dit artikel gaan we alleen verder op de belasting met betrekking tot particulieren. De belastingdienst noemt dit 'privé'. De voorlopige aanslag verstuurt de belastingdienst aan het begin van het nieuwe belastingjaar. U ontvangt deze omdat u naar verwachting geld moet betalen of terug krijgt. Wie weinig inkomsten heeft kan in sommige gevallen geld terug verwachten door middel van de heffingskortingen. Of bijvoorbeeld door het doen van een gift of de aftrek van de hypotheekrente. De belastingdienst berekent dit en stuurt de voorlopige aanslag waarin staat hoeveel u terug krijgt. Dit bedrag wordt in één keer of in maandelijkse termijnen aan u overgemaakt.

Wie naar verwachting geld moet gaan betalen bijvoorbeeld vanwege inkomsten waar geen belasting over wordt ingehouden, krijgt ook een voorlopige aanslag van de belastingdienst. Hierin staat waarop dit gebaseerd is. Het bedrag dat betaald moet worden kan in maandelijkse termijnen of in één keer. Soms kan het bedrag ook verrekend worden met andere bedragen die men nog terug kan krijgen. Het is ook mogelijk de belastingdienst te machtigen het geld van de rekening af te schrijven.

De voorlopige aanslag heeft vaak zijn voordelen: er wordt mee voorkómen dat er in één keer een groot bedrag betaald moet worden en er wordt bespaard op de te betalen belastingrente (voorheen heffingsrente).

De definitieve aanslag

De definitieve aanslag komt na de voorlopige aanslag. Deze kan direct verschijnen zonder dat er een voorlopige aanslag is geweest of kan op het eind van het jaar verschijnen. Vaak is het bedrag dat betaald moet worden of ontvangen wordt hetzelfde als die op de voorlopige aanslag. Maar soms verschilt deze omdat gedurende het jaar een verandering van inkomsten heeft plaatsgevonden.

Wie geen aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan en toch inkomsten heeft ontvangen kan van de belastingdienst ook een definitieve aanslag krijgen, De belastingdienst maakt dan een schatting van het inkomen en legt bovendien een verzuimboete op. In veel gevallen kan het berekende bedrag aan inkomen veel hoger liggen dan daadwerkelijk het geval is. Het is daarom belangrijk om altijd aangifte te doen. Tegen deze definitieve aanslag kan bezwaar worden gemaakt als je kan bewijzen dat je geen aangifte had kunnen doen en het inkomen niet klopt, dit heet de bewijslast.

De definitieve aanslag kan in termijnen betaald worden tenzij het om een zeer laag bedrag gaat. Soms ontvangt men juist geld terug van de belastingdienst. Deze maakt het bedrag in één keer over op uw rekening.

En dan komt de navorderingsaanslag

Na de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag is alles voor dat belastingjaar geregeld. Toch? Nee, soms niet. Er kan altijd nog een navorderingsaanslag verstuurd worden. De navorderingsaanslag wordt verstuurd wanneer blijkt dat er nieuwe feiten bekend zijn geworden, bijvoorbeeld u heeft meer verdiend dan bij de definitieve aanslag bekend was. Ook als bekend wordt dat er bewust inkomsten is verzwegen dan volgt er een navorderingsaanslag. De navorderingsaanslag wordt nooit zomaar verstuurd: er volgen eerst een aantal correctiebrieven waarin de nieuwe berekeningen bekend gemaakt worden. De navorderingsaanslag kan tot maximaal vijf jaar na een belastingjaar worden opgelegd. Wie in 2013 te weinig belasting betaalde kan een navorderingsaanslag voor 2013 verwachten tot eind december 2018.

Aangifte doen

Ieder jaar moet vóór 1 april de aangifte inkomstenbelasting binnen zijn. Wie dit niet op tijd kan doen moet uitstel aanvragen. Uitstel aanvragen moet ook vóór 1 april gebeuren. Wie geen aangifte doet en toch een inkomen ontvangt waarover geen belasting wordt betaald, kan een aanslag verwachten plus een boete. Wie geen aangifte doet en geld terug zou ontvangen, heeft pech. Geld terugvragen kan nog tot vijf jaar na datum.

Bezwaar maken bij de belastingdienst

Bezwaar maken tegen de voorlopige aanslag kan niet. Wel kunt u een voorlopige aanslag wijzigen. Dit kan makkelijk online. De belastingdienst bekijkt de wijziging en stuurt eventueel een nieuwe voorlopige aanslag. Hierdoor kan het voorkomen dat er meer geld terugbetaald moet worden. Dit bedrag wordt bij de definitieve aanslag bekend gemaakt. De wijziging kan ook afgewezen worden. Hiertegen kan wel bezwaar worden gemaakt middels een brief die u verstuurt naar uw belastingkantoor.

Bezwaar maken voor de definitieve aanslag kan door de aangifte opnieuw in te vullen of door bezwaar te maken middels een brief die u aan het belastingkantoor verstuurt. Doe dit altijd binnen de bezwaartermijn. Bij een navorderingsaanslag kan ook bezwaar gemaakt worden middels een brief.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Definitieve belastingaanslag is soms toch niet definitiefDefinitieve belastingaanslag is soms toch niet definitiefAls je denkt dat je belastingaangifte is goedgekeurd door de fiscus, omdat je daarvan officieel bericht hebt gekregen d.…
Maandelijks belastingteruggaveMaandelijks belastingteruggaveU kunt de belastingteruggave in termijnen laten uitbetalen door maandelijkse belastingteruggave aan te vragen. Het is oo…
Hoe bezwaar maken tegen een belastingaanslag?Hoe bezwaar maken tegen een belastingaanslag?Wanneer je een belastingaanslag krijgt kan het zijn dat deze niet overeenkomt met je verwachtingen, of dat de aanslag ge…
Voorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteVoorlopige aanslag naar aanleiding van je belastingaangifteWanneer je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt gedaan kunnen daar verschillende uitkomsten uit voortkomen. Dit…

Let op uw voorlopige teruggaveLet op uw voorlopige teruggaveDe Belastingdienst gaat op eigen initiatief uw voorlopige teruggave ook in een nieuw jaar voortzetten. U hoeft niet opni…
Belastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk afBelastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk afEen belastingparadijs is een land, stadstaat of eilandstaat met een voordelig belastingstelsel. Het begrip is sterk subj…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.