Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?

Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug? Voor sommige mensen kan de belastingaangifte een positief gevolg hebben: ze krijgen geld terug. Maar wanneer heb je recht op teruggave van geld van de Belastingdienst? En op welke datum vindt de uitbetaling plaats? Hoewel er geen glasharde datums zijn, werkt de Belastingdienst met heldere streefdatums als het aankomt op het indienen van de inkomstenbelasting, het ontvangen van de voorlopige aanslag en het betalen van de belastingteruggave.

Aangifte van de belasting doen

Wanneer je een belastingaangifte moet doen, krijg je hierover van een brief (aangiftebrief) van de belastingdienst. Het kan zijn dat je recht hebt op een teruggave van belastinggeld. Ook wanneer je geen aangiftebrief hebt ontvangen kan het toch zijn dat je geld van de Belastingdienst terugkrijgt. Het is daarom altijd aan te bevelen om goed te beoordelen of je wel of geen belasting terugkrijgt. Eventueel kan je iemand inhuren die de belastingaangifte voor je doet (bijvoorbeeld een belastingadviseur).

Wanneer moet je aangifte doen voor de belasting?

De belastingdienst geeft aan dat je voor 1 mei je belastingaangifte moet hebben gedaan, waarbij de aangifte dus uiterlijk 30 april moet zijn ingediend. In de praktijk kan je ook later dan 1 mei de belastingaangifte doen, maar hiervoor zal je dus bijtijds uitstel moeten aanvragen. Pas wanneer je die datum ook overtreedt ontvang je een verzuimboete. Toch wordt geadviseerd om gewoon voor 1 mei de aangifte in te dienen.

Krijg je bericht als je geld terugkrijgt?

Je krijgt een bevestiging van het bedrag dat je gaat ontvangen of moet betalen. Dit heet een voorlopige aanslag. De datum dat je een voorlopige aanslag krijgt ligt niet vast. Meestal geldt dat hoe eerder je de aangifte doet, hoe eerder je bericht krijgt. In de praktijk krijgen mensen binnen drie maanden na de aangifte de aanslag in huis. Wanneer je voor 1 april de aangifte hebt gedaan krijg je zelfs voor 1 juli de aanslag.

Wanneer vindt uitbetaling plaats?

Ook de datum dat de uitbetaling wordt gedaan ligt niet vast. Normaal gesproken is dit ongeveer vijf werkdagen na dagtekening van de schriftelijke bevestiging. Voorwaarde is uiteraard dat je bankrekeningnummer bekend is bij de belastingdienst. De overschrijvingsduur is ook mede afhankelijk van bij welke bank je een rekening hebt en van bijvoorbeeld een weekend of feestdagen. Je kunt er vanuit gaan dat het geld binnen een week op je rekening is bijgeschreven, mits je natuurlijk geld terugkrijgt.

Kan er uitbetaling vooraf plaatsvinden?

Het is mogelijk om de belastingteruggave niet pas het jaar erop te ontvangen, maar juist maandelijks gedurende het betreffende kalenderjaar. Dit heeft een voorlopige teruggaaf. Na afloop van het jaar zal berekend worden of de voorlopige teruggaaf te hoog of te laag was en zal er een correctie plaatsvinden. Tevens zal er een prognose voor de voorlopige teruggaaf van het nieuwe jaar plaatsvinden. Een voorlopige teruggaaf kan worden aangevraagd bij de belastingdienst.

Lees verder

© 2013 - 2020 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recht op belastingteruggaveRecht op belastingteruggaveAls er teveel belasting is ingehouden, heb je recht op belastingteruggave. Met name studenten hebben recht op belastingt…
Belasting terugvragen over 2020: studenten en scholierenBelasting terugvragen over 2020: studenten en scholierenWie in 2020 te veel loonbelasting betaalt, kan de Belastingdienst vragen om een belastingteruggave inkomstenbelasting. S…
Hoe krijg je als particulier belasting terug in 2020?Hoe krijg je als particulier belasting terug in 2020?Je krijgt als particulier in 2020 alleen maar belasting van de Belastingdienst terug als je erom vraagt en er recht op h…
Sparen door voorlopige teruggave te verlagenVeel huizenbezitters maken gebruik van de voorlopige teruggave om maandelijks extra inkomen te genereren. Ze krijgen eig…

Heffingsrente 2019 en 2020 is nu belastingrente 2019, 2020Heffingsrente 2019 en 2020 is nu belastingrente 2019, 2020Wat is belastingrente en hoeveel betaalt u in 2018, 2019 en 2020? Vanaf 1 januari 2013 is de heffingsrente vervallen en…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Met een kind dat eind 2019 en in het bijzonder op 1 januari 2020 jonger is dan 12 jaar hebt u in 2020 recht op de inkome…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl

Reageer op het artikel "Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martijn Ferwerda, 26-02-2018 10:08 #4
Ik heb per brief afgelopen vrijdag mijn voorlopige aanslag ontvangen, wanneer kan ik het geld verwachten?

Sanne, 10-01-2017 19:07 #3
Ik woon in België en werk in Nederland, mijn Nederlandse aangifte is in september gedaan. In november heb ik een inkomstverklaring laten invullen en teruggestuurd naar de belastingdienst. maar sindsdien niets meer gehoord. Hoelang zou het duren voor ik geld terugkrijg van de belastingdienst?

Vunck Katelijne, 11-09-2016 18:48 #2
Wanneer wordt uitbelastingsgeld uitbetaald op de rekening? Reactie infoteur, 17-09-2016
Dat is afhankelijk van wanneer je de aangifte hebt ingediend.

Ar Meelis, 31-07-2016 15:25 #1
Wanneer krijg ik eventueel geld terug? Reactie infoteur, 08-08-2016
Dat ligt eraan per wanneer u de aangifte inkomstenbelasting heeft ingediend. Wie op tijd indient krijgt zijn of haar geld in de regel voor 1 juli.

Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Geldzaken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!