InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?

Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?

Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug? Voor sommige mensen kan de belastingaangifte een positief gevolg hebben: ze krijgen geld terug. Maar wanneer heb je recht op teruggave van geld van de Belastingdienst? En op welke datum vindt de uitbetaling plaats? Hoewel er geen glasharde datums zijn, werkt de Belastingdienst met heldere streefdatums als het aankomt op het indienen van de inkomstenbelasting, het ontvangen van de voorlopige aanslag en het betalen van de belastingteruggave.

Aangifte van de belasting doen

Wanneer je een belastingaangifte moet doen, krijg je hierover van een brief (aangiftebrief) van de belastingdienst. Het kan zijn dat je recht hebt op een teruggave van belastinggeld. Ook wanneer je geen aangiftebrief hebt ontvangen kan het toch zijn dat je geld van de Belastingdienst terugkrijgt. Het is daarom altijd aan te bevelen om goed te beoordelen of je wel of geen belasting terugkrijgt. Eventueel kan je iemand inhuren die de belastingaangifte voor je doet (bijvoorbeeld een belastingadviseur).

Wanneer moet je aangifte doen voor de belasting?

De belastingdienst geeft aan dat je voor 1 mei je belastingaangifte moet hebben gedaan, waarbij de aangifte dus uiterlijk 30 april moet zijn ingediend. In de praktijk kan je ook later dan 1 mei de belastingaangifte doen, maar hiervoor zal je dus bijtijds uitstel moeten aanvragen. Pas wanneer je die datum ook overtreedt ontvang je een verzuimboete. Toch wordt geadviseerd om gewoon voor 1 mei de aangifte in te dienen.

Krijg je bericht als je geld terugkrijgt?

Je krijgt een bevestiging van het bedrag dat je gaat ontvangen of moet betalen. Dit heet een voorlopige aanslag. De datum dat je een voorlopige aanslag krijgt ligt niet vast. Meestal geldt dat hoe eerder je de aangifte doet, hoe eerder je bericht krijgt. In de praktijk krijgen mensen binnen drie maanden na de aangifte de aanslag in huis. Wanneer je voor 1 april de aangifte hebt gedaan krijg je zelfs voor 1 juli de aanslag.

Wanneer vindt uitbetaling plaats?

Ook de datum dat de uitbetaling wordt gedaan ligt niet vast. Normaal gesproken is dit ongeveer vijf werkdagen na dagtekening van de schriftelijke bevestiging. Voorwaarde is uiteraard dat je bankrekeningnummer bekend is bij de belastingdienst. De overschrijvingsduur is ook mede afhankelijk van bij welke bank je een rekening hebt en van bijvoorbeeld een weekend of feestdagen. Je kunt er vanuit gaan dat het geld binnen een week op je rekening is bijgeschreven, mits je natuurlijk geld terugkrijgt.

Kan er uitbetaling vooraf plaatsvinden?

Het is mogelijk om de belastingteruggave niet pas het jaar erop te ontvangen, maar juist maandelijks gedurende het betreffende kalenderjaar. Dit heeft een voorlopige teruggaaf. Na afloop van het jaar zal berekend worden of de voorlopige teruggaaf te hoog of te laag was en zal er een correctie plaatsvinden. Tevens zal er een prognose voor de voorlopige teruggaaf van het nieuwe jaar plaatsvinden. Een voorlopige teruggaaf kan worden aangevraagd bij de belastingdienst.

Lees verder

© 2013 - 2017 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belastingteruggave scholieren en studenten 2011Belastingteruggave scholieren en studenten 2011Vaak wordt er teveel belasting ingehouden bij werk dat jongeren doen.Hoe werkt het terugvragen van belastinggeld? Met in…
Recht op belastingteruggaveRecht op belastingteruggaveAls er teveel belasting is ingehouden, heb je recht op belastingteruggave. Met name studenten hebben recht op belastingt…
Sparen door voorlopige teruggave te verlagenVeel huizenbezitters maken gebruik van de voorlopige teruggave om maandelijks extra inkomen te genereren. Ze krijgen eig…
Voorlopige aanslag 2017 inkomstenbelastingVoorlopige aanslag 2017 inkomstenbelastingU wilt uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 aanvragen, wijzigen of stoppen? Een voorlopige aanslag inkomstenbel…
Belasting terugvragen in 2017: studenten en scholierenBelasting terugvragen in 2017: studenten en scholierenWie in 2017 te veel loonbelasting betaalt, kan de Belastingdienst vragen om een belastingteruggave inkomstenbelasting. S…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl

Reageer op het artikel "Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Sanne, 10-01-2017 19:07 #3
Ik woon in België en werk in Nederland, mijn Nederlandse aangifte is in september gedaan. In november heb ik een inkomstverklaring laten invullen en teruggestuurd naar de belastingdienst. maar sindsdien niets meer gehoord. Hoelang zou het duren voor ik geld terugkrijg van de belastingdienst?

Vunck Katelijne, 11-09-2016 18:48 #2
Wanneer wordt uitbelastingsgeld uitbetaald op de rekening? Reactie infoteur, 17-09-2016
Dat is afhankelijk van wanneer je de aangifte hebt ingediend.

Ar Meelis, 31-07-2016 15:25 #1
Wanneer krijg ik eventueel geld terug? Reactie infoteur, 08-08-2016
Dat ligt eraan per wanneer u de aangifte inkomstenbelasting heeft ingediend. Wie op tijd indient krijgt zijn of haar geld in de regel voor 1 juli.

Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Geldzaken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!