Belastingdienst en corona: de belastingmaatregelen

Belastingdienst en corona: de belastingmaatregelen Vanwege corona in 2020 heeft de Belastingdienst meerdere belastingmaatregelen genomen die het leven voor de particulier en het bedrijfsleven wat eenvoudiger kunnen maken. Het gaat om sommige belastingtarieven die worden verlaagd, het uitstel van de belastingaangifte inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. Ook is uitstel van betaling mogelijk. Wat zijn de fiscale gevolgen voor u?

Belastingmaatregelen in coronatijd, welke dan?


Corona in 2020

De economische gevolgen van corona, covid-19, zijn groot in Nederland. Door de lockdowns liepen vele ondernemers en particulieren omzet en loon mis. De 1,5-metereconomie die daarop volgde, zal ervoor zorgen dat vele ondernemers veel minder omzet kunnen draaien in 2020 en misschien wel in de betalingsproblemen zullen komen of zelfs failliet gaan. Daarom heeft de Belastingdienst een aantal maatregelen genomen om ondernemer en particulier wat te helpen in deze moeilijke tijden.

Uitstel van de belastingaangifte

Voor ondernemers geldt een versoepeld uitstelbeleid tot 1 oktober 2020 en ze kunnen een verlengd uitstel vragen tot 1 januari 2021. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en de omzetbelasting. Ook kunt u een bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor de aanslagen inkomstenbelasting, zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen, omzetbelasting (btw), assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurdersheffing, milieubelastingen, accijnzen en de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. De verzuimboete voor het niet op tijd doen van de belastingaangifte wordt door de fiscus vernietigd als:
  • U bijzonder uitstel van betaling hebt aangevraagd en gekregen voor een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete.
  • Het een boete is voor de periode februari 2020 of later in 2020.

Particulieren konden tot 1 mei 2020 uitstel van belastingaangifte aanvragen. Zij die hulp nodig hebben bij de belastingaangifte maar door corona hierop niet of te laat een beroep konden doen, krijgen automatisch uitstel tot 1 september 2020. Het gaat om de personen met een DigiD-machtigingscode. Een buitenlands belastingplichtige kon vóór 1 juli 2020 uitstel aanvragen en krijgt dan uitstel tot 1 november 2020.

Invorderingsrente en belastingrente

Normaliter moet door ondernemers invorderingsrente worden betaald vanaf het moment dat een betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 is het tarief van de invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Deze tariefsverlaging geldt voor alle belastingschulden. Dan de belastingrente die wordt berekend als een aanslag te laat kan worden vastgesteld. Dit tarief van de belastingrente bedraagt normaliter 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor overige belastingen. Vanwege de gevolgen van corona en om de liquiditeitspositie van de ondernemers te ondersteunen worden deze percentages tijdelijk vanaf 1 juni 2020 verlaagd naar 0,01%. De lagere belastingrente in de inkomstenbelasting gaat in vanaf 1 juli 2020. Ook voor particulieren wordt de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01% voor de inkomstenbelasting vanaf 1 juli 2020 en voor alle aanslagen die vanaf 1 juli worden opgelegd. Ook de rente die u moet betalen op een terugbetaling van de fiscale toeslagen bedraagt tijdelijk 0,01%.

De kinderopvangtoeslag

Tijdens de tijdelijke sluiting van de kinderopvang vanwege het coronavirus betaalde u nog uw eigen bijdrage voor de kinderopvang. Krijgt u kinderopvangtoeslag en betaalt u een eigen bijdrage in de kosten voor de kinderopvang of noodopvang, dan krijgt u een vergoeding over de periode 16 maart tot 8 juni 2020. De Belastingdienst berekent uw vergoeding op basis van de gegevens die bij de fiscus bekend waren op 6 april 2020.

Hypotheek niet kunnen betalen

Tussen 12 maart en 30 september 2020 kunt u van uw kredietverstrekker of bank een betaalpauze krijgen waarin u geen rente betaalt en geen aflossing. Het gaat om een schriftelijk bevestigde betaalpauze die uiterlijk 1 oktober 2020 ingaat. In de periode waarin u geen hypotheekrente betaalt, kunt u geen hypotheekrente aftrekken. Dit kan gevolgen hebben voor uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Pas die voorlopige aanslag dan ook aan om te voorkomen dat u straks belasting moet terug betalen. Met de kredietverstrekker of bank, spreekt u vervolgens een nieuw betaalschema af dat aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek moet voldoen. Minder aftrek kan overigens ook gevolgen hebben voor uw fiscale toeslagen, omdat ook uw verzamelinkomen dan hoger kan zijn.

De btw op mondkapjes

Vanaf 25 mei tot en met 31 december 2020 hoeft over de levering van mondkapjes geen btw te worden betaald. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat mondkapjes goedkoper kunnen worden aangeboden. Werkgevers mogen mondkapjes belastingvrij vergoeden, het is geen inkomen.

Verlaging van de voorlopige aanslag

Door corona kan een voorlopige aanslag ook lager uitvallen als er minder winst wordt gemaakt en in zijn algemeenheid ook als er minder inkomen is behaald. U kunt uw voorlopige aanslag zelf wijzigen, zodat u direct minder belasting betaalt en wat er eerder in 2020 nog te veel is betaald (voorafgaand van corona dacht u een gewoon jaar te kunnen draaien) wordt direct terugbetaald door de fiscus.

Versoepeling urencriterium

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting hebt u voor bepaalde aftrekposten (zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de oudedagsreserve) te maken met het urencriterium van ten minste 1.225 uren per kalenderjaar, Door de coronacrisis haalt u het urencriterium wellicht niet in 2020, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen mag u in uw aangifte inkomstenbelasting voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 invullen dat u in die periode ten minste 24 uur per week aan uw onderneming hebt besteed, ook als dat niet het geval was.

Slot belastingmaatregelen in coronatijd

Er is een aantal maatregelen getroffen voor ondernemers en particulieren in 2020, ze zijn tijdelijk van aard en met de mogelijkheid dat de maatregelen verlengd worden. Bekijk dus van welke verzachtende maatregelen u gebruik kunt maken. Het kan u veel geld schelen.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenDe twee belastingschijven in de loonbelasting en inkomstenbelasting (tweeschijvenstelsel en tweetaks) zien we ook in 202…
Het belastingplan 2020 op hoofdlijnenHet belastingplan 2020 op hoofdlijnenHet Belastingplan 2020 bevat de belastingmaatregelen voor 2020, met soms een vooruitblik naar 2021. In totaal gaat het o…
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaagHypotheekrenteaftrek 2020 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met…
Belastingrente 2020: wat is het en hoeveel is het?Belastingrente 2020: wat is het en hoeveel is het?Wanneer je je belastingaangifte over 2020 invult krijg je aan het einde een indicatie van hoeveel belasting je terugkrij…

Eigen woning: belastingtarieven 2020 en 2021Eigen woning: belastingtarieven 2020 en 2021Een eigen woning kost geld. In 2020 en 2021 stellen de gemeenten wederom voor uw huis de WOZ waarde (waarde onroerende z…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…
Reacties

Robert van Schalm, 27-02-2012
Beste belastingdienst,

Ik heb hier nog een een ib60 formulier ligen.Voor 2009.
Kan geen jaaropgave of iets meer vinden vandaar dat ik het zo moet regelen.Als ik de lijst van het aangifteprograma wil invoeren.Klopt het van geen kanten.Kunnen jullie mij op weg helpen.Heb dit nog nooit gedaan.Die van 2008/2010 en 2011 heb ik laaten doen.
Nu wil ik graag het jaar 2009 inleveren.

Vriendelijke Groet Robert van Schalm, Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Robert van Schalm,
U kunt uw inkomensverklaring aanvragen via de Belasting Telefoon. Dat werkt toch het snelste.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik-Jan Ham, 01-11-2011
Geachte mevrouw, mijnheer,

Wat was in 2008 het maximale verzamelinkomen om in aanmerking te komen voor de ouderenkorting? Ik kan dat nergens terugvinden…

Met vriendelijke groet,

Erik-Jan Ham Reactie infoteur, 11-06-2020
Geachte Erik-Jan Ham,
In 2020 ligt is de inkomensgrens voor de ouderenkorting vervallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daan, 19-05-2011
Geachte infoteur,

Om voor de ouderenkorting in aanmerking te komen mocht het verzamelinkomen in 2009 niet meer bedragen dan 34.282.
Uitgaande van een inflatiecorrectie van 1,019 zou dit bedrag voor 2010 dan uitkomen op 34.934 (zoals ook wordt vermeld in de elsevier belastingalmanak). Echter door de belastingdienst wordt als maximum verzamelinkomen een bedrag van 34.649 gehanteerd.
Hierdoor loop ik juist de ouderenkorting over 2010 ad 684 mis.
Hoe is dit door de fiscus gehanteerde bedrag tot stand gekomen en is daar nog bezwaar tegen te maken?

Voor uw reactie zeg ik u bij voorbaat dank.

met vriendelijke groet,
Daan Schuddeboom Reactie infoteur, 11-06-2020
Geachte Daan,
Dit is in 2020 gelukkig gewijzigd en dat zal ook in 2021 zo zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Thijssen, 20-04-2011
Bedankt voor uw antwoord infoteur. Ik heb een fiscale partner met een hoger inkomen. Maar dan wordt mijn inziens alleen de algemene heffinngskorting uitbetaald maar niet de jonggehandicaptenkorting. En dat is ook gebeurd. Ik denk dat ik net als de wettelijke rente van de nabetaling de schade moet claimen bij het UWV, want die hebben jaren ten onrechte mijn wajong gestopt. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste K. Thijssen,
De Belastingdienst stelt het volgende: " Had u geen of een laag inkomen? En hebt u een fiscale partner? Dan kunnen wij de heffingskorting die u niet kunt verrekenen, (deels) aan u uitbetalen. Voorwaarde is dat uw fiscale partner voldoende belasting is verschuldigd."
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Thijssen, 19-04-2011
In 2005 is mijn wajong gestopt vanwege herkeuring. Via de rechter is mijn wajong in 2009 met terugwerkende kracht vanaf 2005 weer hersteld en ontving in 2009 een grote nabetaling. In de aangifte 2009 heb ik de jonggehandicaptenkorting weer kunnen verzilveren maar bij mijn aangifte in 2006, 2007 en 2008 was het inkomen dermate laag dat aanvinken van het recht op jonggehandicaptenkorting geen effect had. Deze wordt ook niet uitbetaald en bij middeling wordt ook geen rekening gehouden met heffingskortingen. Kan ik die schade nog ergens verhalen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste K. Thijssen,
Neen, helaas. Dit is meteen ook het grote nadeel bij heffingskortingen. Ze worden niet uitbetaald als er te weinig belasting is betaald. Uitzondering kan een fiscale partner zijn met een hoger inkomen. Door dan gezamenlijk belastingaangifte te doen kan vaak alsnog worden uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Hendriksen, 03-03-2011
Ik loop sind kort stage via het UWV. Het bedreft een buitendienst functie. Hier heb ik nu een auto van de zaak gekregen en zou hier ook prive mee willen rijden. Is dat mogelijk? of kan dat pas als je een contract hebt gekregen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste R. Hendriksen,
1. Als u meer dan 500 privékilometers rijdt, dan geldt de regeling privégebruik auto van de werkgever. De werkgever regelt dan de inhouding op uw loon.
2. U moet uw werkgever aangeven dat u graag de auto ook privé gebruikt. De meeste werkgevers doen daar niet moeilijk over.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Wijnberg, 02-02-2011
Beste Zeemeeuw, De volgende vraag; Werk sinds 3 jaar (vast contract) bij een tandarts voor 14u per week met een bruto salaris van 731 euro, waarvan oa aan loonheffing 58,41 euro wordt ingehouden, per maand. Va volgende week kan ik met mijn bij-baan beginnen voor 6-a 9 uur per week met een bruto uurloon van 9,45 euro per uur. Hoe zit het met de loonheffing hierover en wat hou ik er netto aan over? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste T. Wijnberg,
Wat u daarvan netto overhoudt is niet precies met een schaartje te knippen, omdat het mede afhankelijk is van het aantal maanden en uw overige aftrekposten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees, 31-01-2011
Beste zeemeeuw
De volgende vraag: mijn vrouw heeft 2 parttimebanen. Zoals vereist wordt slechts bij 1 van de werkgevers rekening gehouden met de algemene heffingskorting. Deze werkgever vermeld ook dat er sprake is van arbeidskorting, maar de andere werkgever niet. Zou hij dit toch ook niet moeten doen. Verder neem ik aan dat tot - totaal het maximum bedrag wat mogelijk is - hier ook recht op bestaat bij de andere werkgever. Kun je dit bij de digitale aangifte zelf handmatig aanpassen. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Kees,
U kunt bij de digitale aangifte de heffingskortingen, waar u recht op hebt, zelf instellen. Let er wel op dat als de Belastingdienst al een deel heeft ingevuld, bij de arbeidskorting een te laag bedrag kan staan dat u zelf moet aanpassen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

An Kie, 29-01-2011
Ik werd per 01/04 ontslagen afgelopen jaar en ben kort daarna vrijwilligerswerk gaan doen (2 dagen p/w via gemeentelijk gesubsidieerde instelling). Natuurlijk heb ik daar zelf ook wel onkosten van. Mijn vraag is mede daarom ook of er belastingtechnisch recht is op een of andere korting cq tegemoetkoming als "vrijwilliger-werkende?" Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste An Kie,
Als u een beloning als vrijwilliger ontvangt van maximaal 170 per maand en maximaal 1.700 per kalenderjaar, hoeft hierover geen belasting te worden betaald. Extra voorwaarde is nog dat de uurvergoeding maximaal 4,50 euro mag bedragen. Dat is 2,70 voor een vrijwilliger jonger dan 23 jaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/67956-vrijwilligerswerk-2020-en-de-belasting-of-bijstandsuitkering.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Inez, 13-01-2011
Ik heb in 2010 13192,45 verdient en 1886,00 aan loonheffing betaald. Ik ben 21 jaar en woon op kamers en zou graag willen weten of ik iets en zo ja hoeveel ongeveel ik terug krijg. Zou erg handig zijn met het oog op studie :) Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Inez,
1. Ik denk dat u ruim 100 euro te veel hebt betaald, als er geen aftrekposten zijn.
2. Hebt u de zorgtoeslag aangevraagd en eventueel de huurtoeslag? Zie hiervoor ook:

https://financieel.infonu.nl/geld/121282-zorgpremie-2020-stijgt-zorgtoeslag-2020-omhoog.html

https://financieel.infonu.nl/belasting/136425-huurtoeslag-2020-en-vermogen-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johannes, 27-12-2010
Een volledige aow en een pensioen, komt daardoor de algemene heffingskorting hoger uit, dan bij een aow alleen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Johannes,
Als u 66+ bent bedraagt de algemene heffingskorting ruim 1.400 euro. Deze komt, als er geen andere aftrekposten zijn, volledig tot uitbetaling bij de AOW alleen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

V. Grootveld, 06-12-2010
Ik stap bij mijn huidige werkgever op, door bezuinigingen. Ik krijg hierdoor 42.000 euro mee, kunt u mij zeggen wat ik hieraan over hou, en wat ik er het beste mee kan doen,
ik heb het geld niet nodig. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste V. Grootveld,
1. Gewoon laten uitbetalen kan 52% aan belasting kosten zodat u van dit bedrag ruim 20.000 euro over houdt.
2. Voor fiscaal slimmere manieren verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/30811-gouden-handdruk-betaal-minder-aan-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Melanie, 03-12-2010
Ik heb op dit moment een fulltime baan met een bruto jaarsalaris van 23000 euro. Ik heb er voor gekozen om nog ongeveer 12 uur parttime in de week bij te gaan werken a 8.32 brutto per uur. Is dit verstandig? en moet ik erop rekenen dat ik een flink bedrag bij moet betalen tijdens mijn belasting aangifte? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Melanie,
1. U houdt van elke extra euro aan verdienste altijd nog 58% over, nog altijd de moeite waard.
2. Als de 2e werkgever loonbelasting inhoudt, hoeft u niet bij te betalen, anders wel.
3. Extra inkomen kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van bijvoorbeeld de zorgtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/geld/77804-zorgtoeslag-2020-omhoog-zorgtoeslagtabel.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert de Vries, 20-11-2010
Zelf heb ik een inkomen van 50.000,-- per jaar. Nu kan ik een auto van de zaak uitkiezen. Hoe zit dit nu met betrekking tot mijn inkomen want ik begrijp dat ze altijd een deel van de auto toevoegen aan je salaris. Betekend dit dan dat ik meer moet betalen voor mijn auto 52 % i.p.v. 42 %. Dit inverband met mijn salaris verhoging door de auto? Hoe wordt dit nu allemaal geregeld? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Robert de Vries,
1. Bij een inkomen meer dan 54.367 per jaar betaalt u over het meerdere aan inkomen, bijvoorbeeld door een auto van de zaak, 52% belasting.
2. U hebt als werknemer de mogelijkheid om de belastingdienst te laten weten dat u de u ter beschikking gestelde auto niet voor privé-doeleinden gebruikt. U krijgt dan van de Belastingdienst een verklaring van geen privégebruik. Wanneer u deze verklaring aan uw werkgever overlegt, moet deze de belasting over het voordeel van de auto voor privé-doeleinden achterwege te laten, tenzij de werkgever weet dat de mededeling van de werknemer onjuist is.
3. U moet tijdens het jaar wel zorgen voor een goede rittenadministratie, zodat u uw gelijk blijvend kunt aantonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alitaronimi, 15-11-2010
Deze maand heb ik 117,5 uur gewerkt a 9,98 per uur = een bruto bedrag van 1172,65. Toen ik zojuist mijn salaris gestort kreeg, zag ik dat ik maar een bedrag van 748,34 hiervoor kreeg? Omgerekent een uurloon van 6,37 per uur? Lijkt me erg weinig, hoeveel belasting moet ik per maand betalen? Hoeveel mag ik per maand bruto verdienen om onder een bepaalde grens te blijven? En hoeveel belasting moet ik dan afdragen per maand? Vind dit wel een heel zielig bedrag… Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Alitaronimi,
1. Op uw salaris is ongeveer de 33 procent ingehouden die gebruikelijk is voor een jaarinkomen tot ruim 18000 euro.
2. Of dit terecht is hangt van hoeveel u in 2010 al hebt verdiend en of er al rekening is gehouden met de algemene heffingskorting van 2000 euro.
3. Wie in een jaar 6000 euro verdient betaalt nauwelijks belasting omdat het berekende belastingbedrag van 33 procent dan weg valt tegen deze algemene heffingskorting.
4. Als er te veel belasting is ingehouden kunt u dat terugkrijgen bij de aangifte inkomstenbelasting of via een voorlopige aanslag.
5. Vraag eventueel de salaris-afdeling hoe men aan dit netto bedrag is gekomen. Misschien is er helemaal geen rekening gehouden met heffingskortingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dirk, 27-10-2010
Mijn vrouw heeft in 2008 een nabetaling gekregen van een bijbaantje dat ze van 2003 tot en met 2007 heeft gedaan. Door verkeerde berekening is er al die tijd te weinig salaris betaald waardoor ze in 2008 bijna?6800 nabetaald heeft gekregen. Doordat we hier nooit een jaaropgaaf van hebben gehad is dit niet ingevuld bij de aangifte van 2008 nu krijgen we een bericht van de belasting dat dit wordt gewijzigd (voornemen afwijking) wat betekend dit concreet voor ons nu haar belastbaar inkomen uit werk en woning (box1) wijzigd van 4384 naar 11146? Moeten we nu alsnog over de bijna 6800 zo'n 33% gaan betalen? Reactie infoteur, 11-06-2020
1. Dat hoeft niet en is afhankelijk van de onbenutte heffingskortingen en eventuele aftrekposten.
2. Als er nog onbenutte aftrekposten of heffingskortingen zijn, kan de extra te betalen belasting nog lager zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilco, 18-10-2010
Even terug komende op mijn artikel/ vraag.
Ieder geval bedankt, het is mij bijna duidelijk.

OK ik kom dus niet in problemen met de belastingteruggave als ik de extra overuren laat uit betalen.
Ik dacht altijd dat als je meer verdient je ook minder teruggave hebt, is dat zo? Of is dat andere materie?

Voorbeeld>> Ik verdiende in jaar 2008 bijvoorbeeld bruto?40.000. Mijn voorlopige terugave voor 2009 is berekend op dit bruto salaris van?40.000.
Op dit salaris ontvang ik mijn maandelijkse hypotheek teruggave.
Nu blijkt, omdat ik meer overuren laat uitbetalen dat ik?5000 extra boven op dit bruto salaris komt.
Mijn definitieve jaarsalaris van 2009 is dus?45.000 en niet zoals de voorlopige aanslag?40.000.

Krijg ik nu na dit voorbeeld minder hypotheekteruggave? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Wilco,
1. Als je voor de 5.000 extra gewoon belasting afdraagt, maakt dit extra inkomen niet uit voor de teruggave. Het is anders wanneer die.5000 euro bruto worden uitgekeerd, want dan zul je bij de afrekening alsnog die belasting moeten bijbetalen.
2. Er is meer teruggave naarmate er te veel belasting is ingehouden. De werkgever houdt loonbelasting in en houdt daarbij geen rekening met aftrekposten zoals een eigen huis. Bij de inkomstenbelasting en de voorlopige teruggave wordt wel met die aftrekposten rekening gehouden, en zal de conclusie zijn dat te veel loonbelasting is ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denise, 18-10-2010
Momenteel woon ik samen en wij zijn fiscaal partner. Ik werk, en val met mijn loon in de 2e belastingschijf. Mijn vriend studeert nog en heeft geen inkomen uit stage en geen recht op studiefinanciering. Aangezien wij fiscale partners zijn krijgt mijn partner de algemene heffingskorting uitbetaald. Ik vroeg mij af of het daarna mogelijk is inkomsten uit arbeid te verdelen over beide fiscale partners, waardoor wij beiden in het laagste belastingtarief zouden vallen. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Denise,
Ja met een aantal inkomsten en aftrekposten kan dat. Zie hiervoor het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/9057-schuiven-met-aftrekposten-en-verdeling.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilco, 16-10-2010
Ik heb dit jaar veel overuren gemaakt en laat deze overuren altijd omzetten in tijd voor tijd. Nu heb ik er zoveel staan dat ik bruto 4000 á 5000 meer ga verdienen als afgelopen jaar. Kom ik nu flink in de problemen met mijn hypotheek teruggave? Ik zit in schaal 42%. Wat kan ik ongeveer verwachten wat ik moet terug moet betalen aan de belastingdienst? Want ik heb nu een voorlopige aanslag die ik maandelijks laat uitkeren. Dus dit bedrag is berekend op een Bruto salaris die dus 4000 á 5000 lager is dan in werkelijkheid voor het jaar 2010. Kun je er ongeveer een som op los laten? Van bijvoorbeeld, je verdient 1000 meer als je voorlopige aanslag, dus daarom moet je ook weer 1000 terugbetalen aan de belastingdienst, of is dat 50% of 10%. Wie kan me daar mee helpen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Wilco,
De werkgever houdt, als het goed is, belasting in. Daarom zouden deze extra inkomsten geen gevolgen moeten hebben voor de belastingteruggave als gevolg van de hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jack, 07-10-2010
Beste,

Ik wil een eigen onderneming starten, maar vraag me af hoeveel belasting ik (naast de BTW) dient te betalen. Ik zie in de belastinschalen staan dat het om 33% gaat tot een bedrag van 17.000, maar van andere mensen heb ik weer gehoord dat je als beginnend ondernemer die weinig omzet heeft bijna geen belasting hoeft te betalen. Heeft u een duidelijk antwoord voor mij? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Jack,
1. Welke soort belasting u betaalt hangt af wat voor ondernemer u wordt. U kunt een bv oprichten waarin vennootschapsbelasting moet worden betaalt of een ondernemer worden voor de inkomstenbelasting.
2. Altijd is het zo dat u belasting betaalt over inkomsten minus fiscale aftrekposten.
3. Bij een startende ondernemer zijn meestal de inkomsten relatief laag en de aftrekposten relatief groot. Voor een startende ondernemer zij er namelijk allerlei extra aftrekposten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mathilda, 03-10-2010
Beste zeemeeuw, moet ik volgend jaar ook belasting betalen over het opgenomen spaarloon geld? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Mathilda,
De regels voor het spaarloon veranderen niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cm van Koppen, 07-09-2010
Mijn loon is momenteel rond de 18.000 per jaar, ik ben alleenstaand met twee kinderen, krijg huursubsidie en een aantal toeslagen. Ik zit nu nog net in de laagste belastingschijf.
Wanneer ik boven de grens kom, en ik kom in de tweede belastingschijf, ga ik dan over mijn gehele loon meer belasting betalen, of alleen over het gedeelte wat boven die grens uitkomt? Is het lonend om net boven die grens te zitten? Ik heb het idee dat ik minder toestlagen en subsidie ga krijgen, en daardoor minder overhou dan nu. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste CM van Koppen,
Als u meer gaat verdienen, dan betaalt u over het meerdere een hoger belastingtarief en niet over het totale inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 18-08-2010
Mijn partner krijgt geen uitkering en heeft sinds januari recht op heffingskorting. Nu hij zijn verblijfsvergunning heeft ontvangen mag hij eindelijk werken. Hij heeft via het uitzendbureau een loonbelastingverklaring ingevuld. Vorige week heeft hij zijn eerste loonstrook ontvangen van het uitzendbureau, maar daar is helemaal geen belasting op ingehouden. Klopt dit wel? Ik zelf heb overigens een fulltime baan en verdien ca 35000 euro per jaar. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Sandra,
De loonbelastingverklaring is er juist voor bedoeld dat de werkgever de belastingen en premies kan inhouden. Misschien waren die gegevens nog niet door de werkgever verwerkt, en zal er volgende maand extra worden ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karlijn, 18-08-2010
Beste heer/ mevrouw,

Ik heb een zaterdagcontract bij TNT voor 3 uur. Momenteel werk ik al enige tijd ook doordeweeks en maak gemiddeld 30 uur in de week. Hierdoor heb ik veel (ongeveer 250) verlofuren opgebouwd. Mijn vragen: Is mijn werkgever verplicht om een deel van deze opgebouwde verlofuren uit te betalen? Is dit belastingtechnisch nadelig? Ik betaal momenteel 33,45 % belasting. Wordt het uitbetalen van deze verlofuren ook belast met 33,45% of meer? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Karlijn,
1. Vaak is een stuwmeer aan verlof niet toegestaan en is er de keuze om met verlof te gaan of de verlofuren uit te betalen.
2. Verlof uren worden door de werkgever voor de zekerheid vaak hoger belast, maar de te veel betaalde belasting krijgt u dan weer terug bij de aanslag inkomstenbelasting. Dan wordt namelijk bekeken hoeveel u in het jaar echt verdiend hebt en welk belastingtarief daarbij hoort.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Trudy, 17-08-2010
Ik wil voor 14 uur per week als huishoudelijk medewerkster gaan werken in een Gezinsvervangend tehuis. Hou ik daar wel wat aan over of werk ik dan eigenlijk voor niets. Mijn man heeft een fulltimebaan.
Groeten Trudy Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Trudy,
Ja, u houdt daar wat aan over.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamara, 24-06-2010
Hoi ik heb een vraagje vorige jaar 2008 1100 euro terug gekregen verzamel inkomen was 14.523 en ingehouden loonheffing 1800 euro nu 2009 verzamelinkomen 14.103 en ingehouden loonheffing 2.223 en krijg nu niks terug sdnap dat niet Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Tamara,
1. Waarschijnlijk komt dat door de heffingskortingen.
2. De werkgever houdt niet automatisch met deze kortingen rekening wat betekent dat u ze zelf moet aankruisen bij de aangifte inkomstenbelasting.
3. Als dit de reden is, moet u bij de Belastingdienst vragen om alsnog met deze heffingskortingen rekening te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 19-05-2010
Mijn belastbaar inkomen is totaal 54.353. Ik wil een vakantiewoning gaan verhuren, is dat wel verstandig, omdat de opbrengst bij mij inkomen opgeteld wordt? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Maarten,
Bij verhuur van een vakantiehuis is de huur niet fiscaal belast, wel valt het vakantiehuis zelf in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H., 14-05-2010
Ik heb verleden jaar 63000 verdiend en zit daardoor dit jaar in het 52% tarief. Dit jaar kom ik weer onder de grens en betaal daardoor 10% teveel. Krijg ik het teveel betaalde terug bij mijn aangifte? (vooral mijn vakantiegeld scheelt behoorlijk). Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste H,
Wel kan het zijn dat u bij de voorlopige aanslag inkomstenbelasting een te hoge voorlopige aanslag krijgt, omdat men veronderstelt dat het inkomen in de buurt zal liggen van het inkomen van een jaar eerder. Daartegen kunt u, zodra zich dat voordoet, bezwaar aantekenen door digitaal de juiste gegevens aan te leveren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gwen, 11-05-2010
Sindskort heb ik 3 baantjes. Bij de eerste werkgever verdien ik net iets meer dan 6000 per jaar, bij de tweede ca 500 per jaar en het derde is op oproepbasis en zal rond de 700 euro per jaar zijn. Het derde baantje kost mij veel extra energie, is het belastingtechnisch interessant als ik dit 3e baantje toch aanhou? Of moet ik daar financieel teveel voor inleveren? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Gwen,
Van elke verdiende euro is het zeker nog de moeite waard is om bij te verdienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred, 06-05-2010
Beest Zeemeeuw
Word per1 juni ontslag na 13 jaren want mijn functie wordt verplaats.ik heb dit 1 week geleden.Straks krijg ik een netto bruto van circa 42.000 euro(13xbruto salaris) maar heb nog 57 vankantie dagen die ik niet opgenomen heb, moet dat erbij?
En ik heb gehoord dat ik 52% belasting moet gaan betalen uit dit bedrag! wat is de best om zo minder mogelijk belasting te betalen!
Alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Fred,
1. Ja u hebt recht op uitbetaling van uw opgebouwde verlofdagen.
2. Kijkt u voor het beperken van de te betalen belasting op een gouden handdruk of ontslagvergoeding ook eens naar het artikel van Zeemeeuw, getiteld:

https://financieel.infonu.nl/geld/30811-gouden-handdruk-betaal-minder-aan-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Hamers-J Hamers-Leenaers, 19-04-2010
Boven welk bedrag moet ik inkomstenbelasting betalen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste H. Hamers,
Omdat iedereen, indien er voldoende inkomen is, recht heeft op de algemene heffingskorting gaat u op zijn vroegst vanaf circa 7.000 euro aan inkomen inkomstenbelasting betalen. Maar dat kan nog iets hoger zijn als u ook recht hebt op andere heffingskortingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thijs, 06-04-2010
Duidelijk. Maar het T-biljet zit tegenwoordig toch verwerkt in het belastingaangifte computerprogramma? Stel dat ik dit jaar dus 8000 euro ga verdienen in totaal. Krijg ik dan NIKS terug, of een gedeelte? Hoe groot kan ik dit percentage verwachten? Vind het eigenlijk ook waardeloos dat deze informatie nergens terug is te lezen op de belastingsite. Zelfs niet op het jongerengedeelte. Dus bedankt voor uw hulp! Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Thijs,
1. Als het goed is houdt de werkgever met deze heffingskorting rekening bij de loonbelasting. Zo niet dan krijgt u het terug bij het doen van de belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Thijs, 02-04-2010
Op dit moment ben ik thuiswonend student en stage aan het lopen. Op zaterdagen (en vakanties) werk ik op een andere plek. Daar verdien ik ~250 per maand, waar loonheffingskorting op wordt toegepast. In de zomervakantie werk ik daar 1.5maand fulltime. Voor mijn stage krijg ik 400 per maand, maar houd hier ivm belasting 270 van over. Nu is mijn vraag hoeveel ik maximaal in een jaar mag verdienen om de gevorderde belasting van mijn stage terug te krijgen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Thijs,
U kunt u met uw stage of vakantiewerk tot een maximum van bijna 7.000 euro per jaar belastingvrij verdienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric, 12-03-2010
Ons bedrijf zit in surceanse van betaling en 't zal uitlopen op een faillissement. Mijn vraag: ik heb vanaf 1dec 09 t/m heden geen salaris ontvangen. Bij Faillissement zegt men volgens UWV: betaling salaris t/m maart + april ( 1 maand opzegtermijn) + vakantiegeld + uitbetalen vakantiedagen (17 voor'09 en 24 voor '10). Vraag: klopt dit? en voor hoeveel procent worden de vakantiedagen belast? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Eric,
1. Uitbetaalde vakantiedagen worden belast met het tarief bijzondere beloningen. Dit bijzonder tarief kan bij de loonheffing oplopen tot het maximale tarief. Valt u echter in een lager belastingtarief, dan krijgt na uw aangifte inkomstenbelasting een deel van de ingehouden belasting weer terug.
2. Als de schulden van het bedrijf zo groot zijn dat de curator het achterstallig loon niet kan betalen, neemt het UWV de loonverplichting over. U hebt dan recht op achterstallig loon, emolumenten, niet opgenomen vakantiedagen, vakantiegeld, pensioenpremie, en onkostenvergoedingen over een periode van 13 weken voorafgaande aan de datum van de opzegging van uw contract of functie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 09-03-2010
Mijn vriendin werkt bij een zorginstelling en heeft een 24-uren contract.
Ze werkt soms ook meer dan 24 uur per week.
Omdat ze meer uren wil werken, vraagt ze zich af of het lonend is om 1 dag op oproepbasis te gaan werken bij een andere werkgever. Ze verdient rond de 18000 euro bruto op jaarbasis.
Is dit lonend of niet?

met vriendelijke groet,

Michel Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Michel,
Als er geen uitkering is en er geen toeslagen zijn voor de huur en dergelijke, is extra werken lonend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marieke, 08-03-2010
Ik ben 22 jaar, en verdien 12.312 bruto per jaar, en mijn arbeidskorting is 659 euro en loonheffing 1478, dit is voor 3 dagen, nu wil ik graag 1 dag bij een andere baas erbij gaan werken, is dit nadelig voor de belasting? Of hoe zit dat? Wie kan met het uitleggen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Marieke,
1. Meer gaan verdienen is, als u geen uitkering en geen toeslagen hebt, nooit nadelig.
2. Waar u wel op moet letten is dat de tweede werkgever te weinig belasting kan inhouden, als hij niet weet dat u ook een andere baan hebt. Hij hanteert dan ook de algemene heffingskorting, terwijl u die ook al bij de eerste werkgever hebt benut. Dan zult u op een later moment belasting moeten bijbetalen, maar dat is geen extra belasting maar een correctie op de in eerste instantie te weinig betaalde belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. Telkamp, 04-02-2010
Ik heb pensioen en AOw en mijn vrouw alleen AOW.
Vorig jaar betaalde ik 149 euro inkomsten belastingbelasting(2008)
Nu er geen aftrekposten voor ziekteposten meer zijn moet ik over het jaar 2009 620 euro betalen.Dat vind ik onrechtvaardig. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste S. Telkamp,
Dat is fors inderdaad, maar weet u zeker dat er voor u geen aftrekbare ziektekosten inkomstenbelasting meer zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ria, 31-01-2010
Hallo Zeemeeuw,
ik ontvang uit het buitenland (Oostenrijk) een Weduwepensioen, daar het in Oostenrijk in de Belastingsvrije voet valt, wordt daar dus geen belasting over verrekend. Aangeven bij de Nederlandse belasting doe ik wel ( Wereld inkomen).
Ergens heb ik gelezen dat een pensioen vanuit het buitenland, als het van een soziale verzekering uitgekeerd wordt, in Nederland niet belast mag worden, dat zou Oostenrijk dus moeten doen? Het is een bedrag van ca.8000 Euro per jaar.Hier in Nederland verdien ik ca.7000 Bruto

Hopenlijk heb ik me goed uitgedrukt en weet je wat ik bedoel. :-) In ieder geval bedankt voor een eventueel antwoord Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Ria,
U moet drie vragen zeker invullen op het belastingformulier. Ik neem het aangifte P formulier als voorbeeld:
1. Vraag 2: inkomsten Nederland uit vroegere dienstbetrekking, 7000 euro.
2. Vraag 6: inkomsten uit het buitenland: ja, Oostenrijk, te weten 8000 euro.
3. Vraag 40: u wilt geen dubbele belastingheffing.
Dan wordt automatisch berekend hoeveel belasting uw over uw wereldinkomen moet betalen. De Belastingdienst houdt zelf al rekening met een aftrek, als u de drie vragen invult. Als u bijvoorbeeld een pensioen ontving van de Europese Unie, dan is dit pensioen volledig vrijgesteld van belasting in Nederland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 29-01-2010
Beste Zeemeeuw,
Ik kende infonu nog niet, maar uw artikel komt me goed van pas bij mijn aangifte inkomstenbelasting 2009, die ik dit weekend moet doen. Is iedereen verplicht om aangifte te doen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Pieter,
1. Veel succes bij het invullen van de belastingaangifte. Bijna iedereen moet in ons land belastingaangifte doen. Sterker nog: als u wel belastingaangifte had moeten doen, geen uitstel aanvraagt of krijgt en te laat bent met uw belastingaangifte, kunt u een hoge boete krijgen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/33658-wie-moet-belastingaangifte-doen.html

Veel succes, en met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sten, 27-01-2010
Beste Zeemeeuw,

Een vraag van een leek.

Mijn vriendin en ik gaan gezamelijk een belastingaangifte doen, fiscaalpartnerschap. Nu heb ik een vraag over de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Ikzelf heb niet meer dan 18000 euro bruto verdiend, bij lange na niet en mijn vriendin zit rond de 44000 euro bruto. Komen wij dan in aanmerking voor die heffingskortingen? Of hebben wij gezamelijk teveel verdiend?

Alvast bedankt voor je eventuele antwoorden. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Sten,
1. Uw inkomen zit in de eerste belastingschijf.
2. Omdat uw vriendin een hoger inkomen heeft, krijgt zij haar heffingskortingen eveneens terug.
3. De Belastingdienst houdt voor wie werkt automatisch met deze twee heffingskortingen rekening.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A., 21-01-2010
Beste Zeemeeuw,
Ik ben een gehuwde man van 62 en ontvang ca.? 43.000 per jaar pensioen. Mijn vrouw is ook 62 jaar en heeft geen inkomsten. Zij ontvangt de algemene heffingskorting 2008? 2007). Nu komt in de loop van het jaar een koopsom vrij (oud regime) groot ca.? 30.000 Wat is fiscaal de meest gunstige oplossing.
Met vriendelijke groeten,
A. te H. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste A,
1. Een vrijkomende lijfrente volgens het oude regime biedt de meeste mogelijkheden: van bedrag ineens tot schenken en een levenslange lijfrente. De keuze hangt af van wat u met uw geld wilt doen en hoe hard u het geld nodig heeft.

https://financieel.infonu.nl/verzekering/9683-lijfrente-wat-zijn-de-mogelijkheden-bij-lijfrente.html

2. Fiscaal is het lastig. U zit in belastingschijf 3 en lager zult u niet komen. Ik ga er van uit dat u geen verdere aftrekposten heeft, en dat u de koopsom bij het afsluiten van de polis destijds ook van de inkomstenbelasting hebt afgetrokken. Dat betekent dat u grofweg 10.000 euro per jaar extra inkomen aan lijfrente kunt krijgen tegen het 42 procent belastingtarief. Daarboven wordt het het 52 procent marginaal tarief.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Greg Krajenbrink, 18-01-2010
Dank voor uw antwoord op 14 januari 2010;
Uw antwoord wordt betwist door de Belastingdienst. Deze schrijft mij in hun brief van 23 december 2009 geen recht hierop te hebben. De reden hiervan is; Dat ik geen huishouding voert ALLEEN met eigen kinderen. Is dit juist in de context dat mijn nicht ook bij mij inwoont of maakt de Dienst een fout. Indien ik er degelijk recht op hebt, kan ik dan in bezwaar en zo ja hoe?
Alvast dank voor uw reactie Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Greg Krajenbrink,
1. Kennelijk dicht de belastingdienst uw nicht ook een bepaalde rol in de huishouding toe, iets waar ik niet van uit ging.
2. Als uw nicht zelf belastingaangifte doet, en verder geen rol in uw huishouding vervult, moet u binnen zes weken bezwaar aantekenen. Leg daarin uit dat uw nicht geen enkele rol in uw huishouding heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Greg Krajenbrink, 13-01-2010
Ik ben een alleenstaande man met een studerende inwonende dochter van 24 jaar. Ook heb ik een nicht bij mij inwonen die ook studeert en daarnaast werkt. Ik draag alleen zorg voor mijn dochter. Heb ik nu recht op de alleenstaande-ouderkorting? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Greg Krajenbrink,
Deze korting bestaat in 2020 niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hanneke, 13-01-2010
Als ik het programma voor 2009 download, krijg ik bij de rubriek 'heffingskortingen' niet meer de vraag over het hebben van 'kinderen' en het verzorgen daarvan.Dit in tegenstelling tot het programma van 2008. Hoe kan dit? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Hanneke,
Ik zou bij het scherm heffingskortingen gewoon aanvinken op welke heffingskortingen u meent recht te hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Musje, 08-01-2010
Ik ben nog student, maar ga een freelance klus voor 1 jaar doen. Hiermee verdien ik op jaarbasis ongeveer 21000 euro. BTW kan ik terugvragen. Maar met hoeveel aftrek van andere belastingen moet ik nog rekening houden, kortom: wat houd ik van dit bedrag uiteindelijk over? Mijn VAR is een VAR row. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Musje,
Dit hangt sterk af van je aftrekposten. Over het saldo van inkomen en aftrekposten betaal je inkomstenbelasting conform de belastingschijven uit het artikel, minus de heffingskortingen waarop je recht hebt. Bovendien zijn er als freelancer allerlei aftrekposten mogelijk:

https://zakelijk.infonu.nl/onderneming/5635-freelancer-en-zzp-er-dat-willen-we-zijn.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aniel, 04-01-2010
Ik ben nu alleenstaande en wil gaan samenwonen, heeft dit gevolgen voor mijn inkomen wat betreft inkomstenbelastingen of verschuiving van schijf (vriendin gat niet werken)? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Aniel,
Als uw vriendin geen inkomsten of vermogen heeft, zal dat voor u geen gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Wel heeft uw vriendin recht op de algemene heffingskorting die aan haar zal worden uitbetaald als jullie ook fiscale partners worden en u voldoende inkomen heeft. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/31116-fiscaal-partnerschap-2019-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. Tempelaar, 25-12-2009
Ik heb als student zijnde een eenmanszaak. Ik ben ervan uitgegaan dat ik over elke factuur BTW en inkomstenbelasting (33,6%) moet betalen, is dit juist? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste N. Tempelaar,
U kunt als ondernemer de btw op het saldo van inkomsten en uitgaven voor de zaak bij de belastingdienst terugvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kennisopdoen, 22-12-2009
Stel ik verdien 2.000 euro bruto in een jaar. Ik ben student geldt de regel van alg.heffingskorting en arbeidskorting dan ook? Ik verden dus 2.000 en die kortingen zijn plus minus 3500? Wie kan me hierbij helpen. Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Kennisopdoen,
1. Als u of uw fiscale partner te weinig inkomsten heeft en dus de heffingskortingen niet helemaal worden gebruikt, kan de Belastingdienst het bedrag toch betalen als 1) u een fiscale partner heeft met voldoende inkomen, en 2) als u in het kalenderjaar meer dan 6 maanden elkaars fiscale partner bent geweest.
2. Er kan niet meer worden ontvangen dan aan belasting is betaald. Uitzondering hierop is de situatie van onevenredig hoge ziektekosten in verhouding tot het inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 20-12-2009
In 2009 heb ik een erfenis ontvangen en daaroven zijn successie rechten betaald.
Moet ik dit dan ook nog opgeven voor de inkomstenbelasting 2009 en hierover belasting betalen?
Waar kan ik hierover informatie verkrijgen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Bert,
Neen, over een erfenis worden successierechten betaald en niet nog eens inkomstenbelasting. Maar, het aan het einde van het jaar overgebleven verkregen vermogen gaat wel naar box 3 van de belastingheffing met een vermogensrendementsheffing die oploopt naar 1,6%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stefan, 19-12-2009
In 2008 heb ik teveel overgewerkt, waardoor ik in de 52% schaal ben terecht gekomen in 2009. Nu heb ik in 2009 veel minder verdiend en kom ruim onder de 52% drempel uit en behoor ik in de 42% schaal te zitten. Dit betekent dat ik het afgelopen jaar 10% teveel belasting heb betaald. Kan ik dit terug vorderen en hoe moet ik dit doen? Reactie infoteur, 11-06-2020
Beste Stefan,
Bij een sterk wisselend inkomen kunt u misschien bij de belastingdienst een beroep doen op de regeling middeling van inkomen: inkomsten uit verschillende jaren worden gelijker over de jaren gespreid, waardoor u minder belasting betaalt of meer belasting terug krijgt:

https://financieel.infonu.nl/belasting/16642-minder-belasting-bij-middeling-van-inkomen.html

met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.