Belastingaangifte – welke biljetten zijn er?

Belastingaangifte – welke biljetten zijn er? Tegenwoordig doet vrijwel iedereen digitaal aangifte. Nog steeds wordt de verschillende soorten van aangiftes onderverdeeld in verschillende biljetten, ook als het gaat om een digitale aangifte. Een belastingplichtige die in het buitenland woont moet een ander belastingbiljet invullen dan de in Nederland wonende belastingplichtige. In het verleden waren er speciale biljetten voor het aanvragen van een teruggaaf. Deze bestaan inmiddels niet meer. Hoewel ze nog steeds biljetten worden genoemd worden vrijwel alle aangiftes digitaal ingestuurd. In eerste instantie ging de aangifte via een diskette die opgestuurd moest worden naar de Belastingdienst. Nu wordt de aangifte verstuurd via de Digid.

Hieronder worden een aantal veel gebruikte biljetten of biljetten die vroeger gebruikt werden nader toegelicht.

P-biljet

Dit zijn de reguliere aangiftebiljetten die de meeste mensen moeten invullen. Het biljet is gericht op particulieren en bevat onder andere vragen over inkomsten, aftrekposten en heffingskortingen.

E-biljet

Is vergelijkbaar met het P-biljet maar is vereenvoudigd. Met ingang van het belastingjaar 2010 zijn deze biljetten komen te vervallen.

W-biljet

Met ingang van het belastingjaar 2011 is dit biljet komen te vervallen. Het was een biljet speciaal voor ondernemers die ontheffing hadden om elektronisch aangifte te doen.

T-biljet

Het T-biljet was er in vier verschillende varianten, namelijk het T-biljet, Tj-biljet, Tz-biljet en het Tc-biljet. Deze biljetten moesten ingevuld worden om een teruggave van de Belastingdienst te krijgen. Het ging hierbij om belastingplichtigen die geen verplichte aangifte hoefden te doen. Het Tj-biljet was speciaal bedoeld voor jongeren tot 30 jaar en de T-biljet was voor de oudere groep belastingplichtigen. Het Tc-biljet was voor buitenlandse belastingplichtigen die in Nederland recht hadden op een teruggave. Het Tz-biljet was bedoeld voor belastingplichtigen met een laag inkomen en relatief hoge zorgkosten. Deze biljetten zijn met ingang van belastingjaar 2010 komen te vervallen.

F-biljet

Bij het overlijden van een belastingplichtige moet dit biljet gebruikt worden door de nabestaanden. In het belastingjaar van overlijden moet de fiscale situatie van de overledene worden afgerond. De bezittingen, schulden en eventueel inkomsten gaan over naar de nabestaanden van de overledene.

M-biljet

Het M-biljet wordt gestuurd naar belastingplichten die geëmigreerd zijn. Het biljet heeft betrekking op het jaar van de emigratie. Hierin moet worden opgenomen de periode voorafgaand aan de emigratie (in hetzelfde belastingjaar) en de periode in het buitenland.

C-biljet

Het C-biljet is een uitgebreid aangiftebiljet voor particulieren en ondernemers die in het buitenland verblijven, maar financieel nog wel verbonden zijn met Nederland. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan belastingplichtigen die nog inkomsten genieten vanuit Nederland.

Vt-biljet

Deze tenaamstelling wordt niet meer gebruikt tegenwoordig. Met Vt-biljet wordt bedoeld het formulier waarmee voorlopige teruggaaf kan worden aangevraagd bij de Belastingsdienst. Een voorlopige teruggaaf is een voorschot van de Belastingdienst in verband met een te hoge heffing over het inkomen. De belangrijkste aftrekpost is de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning.

Er worden nauwelijks nog biljetten verstrekt

Tegenwoordig is het gebruikelijk om digitaal aangifte te doen. Op verzoek kunnen er in bepaalde gevallen nog biljetten verstrekt worden, maar het gaat slechts om uitzonderingsgevallen. De digitale aangifte heeft het invullen van de aangifte ook sterk vereenvoudigd. Bij de biljetten wordt een boekje meegestuurd met nadere toelichting op de vragen. Bij digitale aangifte zit de toelichting zeer praktisch verwerkt in het programma. Via de Belastingdienst kunt u nog verzoeken om schriftelijk aangifte te mogen doen.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Vals geld, het herkennen van vals geldVals geld, het herkennen van vals geldDe kans dat u een briefje vals geld in handen krijgt is niet zo erg groot. Wel is het handig om te weten hoe u valse eur…
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…

Hoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarHoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarIs uw huis nog met een restschuld verkocht en financiert u de restschuld, dan is de rente op de schuld wellicht aftrekba…
De 5 beste belastingparadijzenDe 5 beste belastingparadijzenDe rijken onder ons maken bijna allemaal wel gebruik van belastingparadijzen. Dat zijn landen met een gunstig belastings…
Bronnen en referenties
  • Kluwer belastinggids 2012
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.