nieuws uitgelicht

Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljet

Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljet Sinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit dan het oude biljet. Deze zijn ontworpen om het biljet veiliger te maken. Het probleem was dat niet iedereen hiervan direct op de hoogte was, waardoor winkelpersoneel het nog niet herkende. Ook niet alle betaalautomaten accepteerden dit biljet direct. Inmiddels zijn we aan het uiterlijk van dit nieuwe biljet gewend geraakt.

Het nieuwe ontwerp

Op 2 mei 2013 is door de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe bankbiljet van vijf euro geïntroduceerd. Het oude biljet bestaat al vanaf 1 januari 2002, het jaar waarin de euro werd ingevoerd. Dit nieuwe briefje is van een serie bankbiljetten die onder de Europa-serie valt. Deze zijn veiliger omdat er een toepassing is gedaan volgens de nieuwe bankbiljettentechnologie.

Het kenmerk

In januari 2013 werd er al door de Europese Centrale Bank bekend gemaakt dat er een nieuw vijfeurobiljet zou komen. Op dat moment was het ook gedeeld aan leveranciers van betaalsystemen. De nieuwe biljetten hebben drie nieuwe kenmerken waaruit is op te maken dat ze echt zijn, dat zijn: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen cijfer. Dit ziet er anders uit dan het oude biljet. Ook is het nieuwe biljet duurzamer dan het voorgaande biljet. Omdat deze biljetten vaker uitgegeven worden dan bijvoorbeeld biljetten van vijftig euro, is het een verbetering dat dit biljet langer mee kan.

De problemen

Toch zijn er wat problemen ontstaan met de invoering van het nieuwe biljet. Omdat ze er anders uitzien, en nog niet bij al het winkelpersoneel bekend zijn, worden ze nog regelmatig aangezien als valse biljetten. Er zijn ook betaalsystemen waarop de software nog niet is aangepast, waardoor het biljet niet wordt herkend. Dit houdt in dat als een kassière het biljet door het controleapparaat haalt, dat er wordt aangegeven dat het biljet vals is. In sommige gevallen wordt betaling met dit biljet geweigerd. Dat is vervelend voor de klant als het om een wettig betaalmiddel gaat.

Hoe herken je vals geld?

Het probleem van vals geld komt overal voor; het is een wereldwijd probleem. Ook in andere landen van Europa werken controleapparaten soms niet goed. De banken dringen er bij de leveranciers op aan om de software op de apparaten aan te passen, zodat het nieuwe biljet wordt herkend en wordt geaccepteerd. Als je wilt weten of jouw vijfeurobiljet echt is, kun je het volgende doen:

  • Voelen: het papier moet stevig aanvoelen. De letters en waardecijfer en afbeelding moet wat dikker aanvoelen. Dit komt door de speciale inkt.
  • Kijken: houd het biljet tegen het licht in en zie de afbeelding van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie. Kijk en houd het bankbiljet tegen het licht. De veiligheidsdraad komt tevoorschijn als een donkere streep. Je ziet in de streep in kleine witte letters het -teken en het waardecijfer.
  • Kantelen: Als je het biljet kantelt, zie je op de zilverkleurige glanzende band aan de rechterzijde een portret van Europa. Dit is hetzelfde als in het watermerk. Op de band is ook een raam en de waarde van het bankbiljet te zien.

Er is geen speciale apparatuur voor nodig om valse biljetten te herkennen. Op bovenstaande wijze zijn valse biljetten eruit te pikken.

Hoe lang blijft het oude biljet geldig?

Voorlopig kan het oude biljet gewoon naast het nieuwe biljet worden gebruikt als geldig betaalmiddel. Er zijn nog een vele biljetten in omloop die nog goed zijn. Als het moment er is, dat de oude vijfeurobiljetten niet meer als wettig betaalmiddel gebruikt kan worden, zal dit tijdig worden gecommuniceerd. De oude biljetten blijven daarentegen wel altijd hun waarde houden. Je kunt ze dan ook altijd wisselen bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

Vervanging andere biljetten euro

Het nieuwe vijfeurobiljet wordt in het gehele euro-gebied gebruikt. Het kost veel tijd om de vervanging door te voeren in de praktijk, daarom is men al jaren bezig met de voorbereiding. Het briefje van vijf is al eerste vervangen. In de toekomst zullen de overige biljetten ook worden vervangen, te weten: 10, 20, 50, 100, 200 en 500. Ze worden ook geleidelijk in deze volgorde vervangen in de komende jaren. Wanneer dit precies zal gebeuren, zal nog bekend worden gemaakt. Dit zal ook tijdig worden gecommuniceerd, zodat controleapparaten op tijd aangepast kunnen worden.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…

Is betalen in contanten voordeliger?Is betalen in contanten voordeliger?Geld opnemen bij geldautomaten is doorgaans gratis. Veel consumenten geloven daarom dat betalen in contanten voordeliger…
Laat uw bankrekening niet leegroven door criminelenLaat uw bankrekening niet leegroven door criminelenAlle aanbevelingen voor veilig online bankieren berusten feitelijk op één simpel principe: computer- en internetcriminel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Digitale nieuwsbrief Vaknieuws MijnRendement 15 mei 2013
  • www.ecb.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.