Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21

Belastingdienst en Europese Spaarrichtlijn 2020/'21 De spaarrichtlijn wordt ingeperkt want de Belastingdienst wil er vanaf. Op 1 juli 2005 is de Europese Spaarrichtlijn in werking is getreden. Deze richtlijn regelt de belastingheffing op spaargeld in het buitenland. Met de recente afspraken in de G20 worden de EU lidstaten en de zogenaamde belastingparadijzen in 2019 en 2020 ven 2021 verder onder druk gezet om uw spaargeld te melden aan de Belastingdienst van het land waarin u woont.

De Europese Spaarrichtlijn

Iedereen die rente ontvangt uit een andere EU-lidstaat en enkele andere landen en gebieden, wordt belast volgens het nationale recht van het land waar hij woont. Financiële instellingen binnen de gebieden waarop de Spaarrichtlijn ziet, zijn sinds 1 juli 2005 verplicht om de maatregelen van de Europese Spaarrenterichtlijn uit te voeren. Dit betekent bijvoorbeeld dat deze instellingen spaargegevens van Nederlandse klanten moeten verstrekken aan de overheid in hun land, die vervolgens die informatie weer doorgeeft aan de Nederlandse Belastingdienst.

Overgangsperiode EU

Omdat niet alle landen direct meedoen is er voor bepaalde landen een overgangsperiode van negen jaar met een bronheffing bedacht. Zo wisselen België, Oostenrijk en Luxemburg gedurende de overgangsperiode nog geen informatie uit, maar houden wel een bronheffing in over de uitbetaalde rente. Deze bronheffing kunt u, als u deze bedragen bij de Nederlandse Belastingdienst kenbaar maakt, zie ook de inkeerregeling, als voorheffing verrekenen met de belasting in Nederland. De bronheffing bedraagt in de eerste drie jaar 15%, gedurende de volgende drie jaar 20% en daarna 35%. Een deel van die opbrengst, 75%, wordt vervolgens afgedragen aan het land waar de rekeninghouder woont. Als u niet wil dat bronheffing wordt geheven, kunt u dat aan de betreffende bank laten weten, die u gegevens dan direct doorgeleid naar Nederland, zodat de eventuele heffing daar plaats vindt en geen verrekening meer nodig is.

Belastingparadijzen, enkele overige landen

Belastingparadijzen als Zwitserland, de Kanaaleilanden, Monaco, San Marino, Andorra en de Nederlandse Antillen zullen vooralsnog geen informatie over de rekeninghouder verstrekken, maar wel een bronheffing op rente gaan inhouden. Ten aanzien van een aantal landen is het nog niet geheel duidelijk wat de policy zal zijn. Zoals Andorra, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, het eiland Man, Monaco, San Marino, en de Turks en Caicos-eilanden.

Zwart geld op buitenlandse rekening

Op buitenlandse rekeningen staat veel geld, ook veel zwart geld. De Belastingdienst doet er veel aan om zwart spaarders te pakken. In de EU lijkt het net zich steeds meer te sluiten. Reden voor veel spaarders om alsnog hun buitenlandse tegoeden bij de fiscus kenbaar te maken. Wie dat doet, en grote boetes wil vermijden, doet er goed aan om gebruik te maken van de inkeerregeling van de Belastingdienst. De Belastingdienst kijkt daarbij overigens twaalf jaren terug.

G20

De G20, de economisch gezien 20 belangrijkste landen in de wereld inclusief een zetel voor de EU, zet sterk de aanval in op het tijdperk ban het bankgeheim. Dat zal niet van de ene op de andere dag lukken, maar toch. Met België is al unilateraal afgesproken, dat het land op termijn belastinggegevens zal doorseinen naar de Nederlandse belastingdienst. Ook met landen als Luxemburg en Zwitserland is nu al gegevensuitwisseling mogelijk. Voorwaarde is wel dat de naam van van de houder van de rekening bekend moet zijn, en er een gerede verdenking van belastingontduiking moet bestaan.

Staatssecretaris De Jager kondigde de eerste boete aan

Minister Jan Kees de Jager, toen nog staatssecretaris, heeft ook aangekondigd de boetes voor zwart spaarders te willen verhogen van 100% naar 300%. Vele Nederlandse spaarders in het buitenland voelen daarmee de druk verder toenemen om gebruik te maken van de inkeerregeling, die geldt als:
  • De belastingdienst u nog geen gerichte vragen heeft gesteld over eventuele buitenlandse vermogensbestanddelen. Het gaat dan niet om de vraag op het aangifteformulier inkomstenbelasting, maar een gerichte aanschrijving van de belastingdienst.
  • De belastingdienst nog geen gericht boekenonderzoek heeft aangekondigd in verband met mogelijk buitenlandse vermogensbestanddelen.
  • De FIOD-ECD u nog niet heeft gemeld, dat er een onderzoek tegen u is gestart in verband met mogelijk buitenlandse vermogensbestanddelen, die niet aan de belastingdienst zijn opgegeven.

Slot

De kredietcrisis wordt steeds meer aangewend om ook zogenaamde zwart spaarder het leven zuur te maken en ze te dwingen tot een juiste belastingaangifte. Binnen enkele jaren zal dat in de landen om ons heen dan ook zeker het geval zijn. Maar ook dan zijn er nog voldoende vluchtroutes voor zwart geld over. Niet dat het mag, maar het gebeurt wel.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst voert ook in 2022 een gevecht tegen zwart geld in het buitenland. Toch zijn er nog allerlei vluchtrou…
Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…
Boetevrije inkeerregeling vermogen afgeschaft (2020 en 2021)Boetevrije inkeerregeling vermogen afgeschaft (2020 en 2021)De boetevrije inkeerregeling voor zwart geld en vermogen op een buitenlandse spaarrekening (box 3) is per 1 januari 2018…
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…

Belastingdienst, draaiboek zwart geld LuxemburgBelastingdienst, draaiboek zwart geld LuxemburgHet draaiboek zwart geld Luxemburg achtervolgt ook in 2020 en 2021 nog mensen met zwart geld. De Belastingdienst neemt z…
De belastingdienst, de belastingdienst en zwart geldDe belastingdienst, de belastingdienst en zwart geldHet bedrag aan zwart geld op rekeningen in het buitenland wordt al jaren geschat op vele miljarden euro. Een enorm bedra…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.