Hypotheekcrisis is volledig terug

Hypotheekcrisis is volledig terug De hypotheekcrisis leek in de zomer van 2007 even weg, maar is anno 2012 - 2014 weer volledig terug. In 2015 is er de crisis in Griekenland en ook Europa en de VS hebben het moeilijk. Vooral de zuidelijke landen kampen met een hoge rente op staatsobligaties. Niet alleen door soms erg tegenvallende resultaten, maar ook door de nieuwe boekhoudregels IFRS, die sinds 15 november 2007 gelden, moet er nog veel verbeteren. Basel 3 moet nog volledig worden uitgerold. Meer eigen vermogen is belangrijk om een herhaling van de kredietcrisis (omvallen Lehman bijvoorbeeld) te voorkomen.

Dalende beurzen

In de eerste helft van november 2007 was de hypotheekcrisis weer volledig terug. Niet alleen wordt steeds meer toegegeven, dat de kredietcrisis onze economie zal raken. De Europese Commissie spreekt nu over een substantieel lager economische groei. Ook worden door vooral Amerikaanse Banken grote afschrijvingen gedaan en tegenvallers gemeld. Denk aan Citigroup, Merrill Lynch. Ook rollen er bij instellingen allerlei koppen en worden mega bedragen in de economie gestopt om die draaiende te kunnen houden.

De tegenvallers

Niemand weet nog hoeveel schade de hypotheek- en kredietcrisis hebben aangericht. De schattingen lopen uiteen van 800 tot 1000 miljard dollar. De effecten op de beurs genoteerde bedrijven zouden verder duidelijk moeten worden. Maar nu blijkt dat door de bedrijven pas een slordige 30 miljard dollars aan tegenvallers is gemeld. AEGON, die ruim 4 miljard heeft zitten in de subprime markt in de VS houdt zelfs stug vol dat er weinig aan de hand is. Een tendens, die je bij vele Nederlandse bedrijven ziet. Het lijkt ze niet te deren. Wonderlijk als je beseft dat zoveel Nederlandse bedrijven in de VS flink aan de weg timmeren.

De boekhoudregels

Er zijn dus nog honderden miljarden aan tegenvallers zoek. Die zijn er wel, maar worden nog niet gemeld. Dat is met de huidige boekhoudregels ook mogelijk. Verliezen kunnen worden uitgesmeerd en afschrijvingen vinden vaak plaats tegen balanswaarde en niet tegen de werkelijke waarde. Dat is per 15 november 2007 anders geworden. Vanaf dan moet worden afgeschreven tegen de werkelijke marktwaarde, en nu al is duidelijk, dat niemand die vervelende subprime markt leningen wil hebben. Zeker ook niet de gestructureerde producten en derivaten die daarmee te maken hebben. Betekent dat een marktwaarde gelijk aan nul. Misschien wel, maar niemand die het weet.

Vierde beurs kwartaal

Vanaf het vierde beurs kwartaal 2007 gelden de nieuwe regels. Niemand kan zich meer verdekt opstellen. Volgens Bartjens moeten dan ook de miljarden, die zoek zijn boven tafel komen. En dat zullen ze ook. Maar bij wie. En hoeveel zal het zijn. Onzekerheid is troef.

Kredietwaardigheid VS omlaag

Standard en Poors's heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten vrijdag 5 augustus 2011 verlaagd van triple A naar AA+. Dat doet de beurzen en markten natuurlijk geen goed. Ook een aantal landen in Europa zit fors in de problemen.

Slot

Allemaal onzekerheid, waar beurzen niet van houden, en dus gaan ze hard naar beneden. De verliezen zullen naar verwachting gigantisch zijn. We kunnen onze knopen al vast tellen.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisOok top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisDe hypotheekcrisis in de VS sloeg sinds 2008 grote wonden. Nogal wat bedrijven en particulieren zijn of komen in de prob…
Hypotheekcrisis VS is een veenbrandHypotheekcrisis VS is een veenbrandDe wereld draait op geld en kredieten. Dat laatste is er met de kredietcrisis en hypotheekcrisis vanaf de zomer 2007 nie…
Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008Bij de promotie van zijn nieuwe boek liet Alan Greenspan weten dat de hypotheekcrisis niet kon uit blijven. Hij had de c…
Hypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHet is een beetje kortzichtig om te zeggen dat je niet kon zien aankomen dat er een hypotheekcrisis zou komen. Een paar…

De Belastingdienst, de voorlopige teruggaaf 2020 en 2021De Belastingdienst, de voorlopige teruggaaf 2020 en 2021Aan het einde van het jaar wordt door de Belastingdienst de voorlopige teruggaaf VT berekend voor het komende jaar. Is h…
Belastingdienst, dwangsom zwartspaarders LuxemburgBelastingdienst, dwangsom zwartspaarders LuxemburgWie zwart spaart in Luxemburg of Zwitserland moet extra oppassen. Zwart geld kan tot 12 jaar terug worden vervolgd door…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.