Afschrijven van duurzame productiemiddelen

Afschrijven van duurzame productiemiddelen Met de les Management en Organisatie is het onderwerp ‘de kosten van duurzame productiemiddelen’ aan bod geweest, hieronder kan je alles lezen over afschrijven van duurzame productiemiddelen en zijn er een aantal economische begrippen uitgelegd.

Afschrijven

Duurzame productiemiddelen

Duurzame productiemiddelen zijn activa die meer dan één productieproces meegaan. Je kunt denken aan machines, computers, gebouwen. Al deze producten zijn duurzaam, dit betekent dat de productiemiddelen iets presteren waar je ook later profijt van hebt.

Waarom schrijven we af?

We schrijven producten af omdat de waarde van een product gedaald is, dit gebeurt door het verstrijken van de tijd en het gebruik van een product.

10% extra kosten

De productiemiddelen zijn vaak duur, door de productie die je maakt en weer verkoopt kun je deze productiemiddelen betalen. Vaak komt er nog 10% van de aankoopprijs bij, deze 10% bestaat uit overdrachtskosten, kosten van de makelaar en kosten van de notaris. Ook heb je nog andere bijkomende kosten, zoals de installatiekosten.

Afschrijven is

Het in de boekhouding tot uitdrukking brengen van de waardevermindering van duurzame productiemiddelen.
De hoeveelheid van de afschrijving ligt aan: de waarde van het duurzame productiemiddel, de levensduur, de restwaarde en het gebruik.

Er zijn twee soorten levensduur

 • Technische levensduur; dit is de periode waarin het productiemiddel de prestaties kan leveren waar het voor is aangeschaft.
 • Economische levensduur; dit is de periode waarin je het productiemiddel kan gebruiken, na deze levensduur kan het productiemiddel kapot gaan.

Restwaarde

Met de restwaarde bedoelen we het bedrag wat het productiemiddel waard is aan het einde van de levensduur.

Boekwaarde

De boekwaarde bereken je door de aanschafprijs te verminderen met de afschrijvingen. Boekwaarde wordt ook vaak balanswaarde genoemd.

Afschrijven met een vast percentage van de aanschafprijs

Afschrijving per periode

De formule waarmee je het bedrag berekent wat je elke periode moet afschrijven is (A-R)/N
 • A = Aanschafprijs
 • R = Restwaarde
 • N = Aantal perioden

Voorbeeld 1
Pietje heeft een machine. De aanschafwaarde was € 1.000.000 en de restwaarde is € 200.000. Hij betaalt jaarlijks 7% rente over het gemiddeld geïnvesteerd vermogen. De machine gaat 8 jaar mee. Aan overige kosten is hij € 20.000 per jaar kwijt.
 1. Bereken de afschrijvingskosten per jaar.
 2. Bereken het afschrijvingspercentage per jaar.
 3. Bereken de totale kosten per jaar.
 4. Bereken de boekwaarde aan het begin van het vierde jaar.

Antwoorden
 1. (A-R)/N wordt (1.000.000 – 200.000) / 8.000 = € 100.000
 2. (100.000/1.000.000) x 100% = 10%
 3. 100.000 + 20.000 + (7% rente: 1.200.000 x 7% = 84.000) = € 204.000
 4. Bereken de boekwaarde aan het begin van het vierde jaar.
  • Aanschafprijs: € 1.000.000
  • Afgeschreven na 3 jaar: €100.000 x 3: € 300.000
  • Boekwaarde begin vierde jaar: €1.000.000 - €300.000 = € 700.000

Overige kosten van duurzame productiemiddelen

Gederfd interest

Gederfd interest is interest van de onderneming misloopt.

Voorbeeld 2
 • Een onderneming koopt een machine en financiert deze door een lening af te sluiten bij de bank, hierover moet de onderneming geld betalen.
 • Wanneer de onderneming een machine koopt en deze machine financiert met eigen geld, loopt de onderneming ook geld mis, de onderneming kan namelijk dat geld ook op de bank zetten, waar de onderneming rente over krijgt.

Interest berekenen

Nu wordt uitgelegd hoe je het interest kunt berekenen. Hierbij bereken je:
 • jaarlijks een gelijk bedrag aan interest,
 • de totale kosten van de interest,
 • afschrijving zullen jaarlijks gelijk blijven.

 • Het gemiddeld geïnvesteerd vermogen is (A+R) / 2
 • Bij de formule voor interestberekening gebruik je A – R
 • Bij de formule voor gemiddeld geïnvesteerd vermogen gebruik je A + R

Voorbeeld 3
Jantje heeft een machine die € 100.000 gekost heeft. De restwaarde is €10.000. De economische levensduur is 9 jaar en de technische levensduur 12 jaar. Jantje schrijft af met een vast percentage van de aanschafprijs. Het interest per jaar is 10% van gemiddeld tijdens de gehele levensduur geïnvesteerd vermogen.
 1. Bereken de afschrijvingskosten per jaar.
 2. Bereken het gemiddeld geïnvesteerd vermogen gedurende de gehele levensduur.
 3. Bereken de gecalculeerde interestkosten per jaar.
 4. Bereken de jaarlijkse afschrijving- en interestkosten.

Antwoorden
 1. (A – R) / N wordt (100.000 – 10.000) / 9 = €10.000
 2. (A + R) / 2 wordt (100.000 + 10.000) / 2 = €55.000
 3. De gecalculeerde afschrijving- en interestkosten zijn 10% van €55.000 = €5.500
 4. Bereken de jaarlijkse afschrijving- en interestkosten.
  • Afschrijvingskosten per jaar: €10.000
  • Interestkosten per jaar: €5.500
  • Totaal is €10.000 + €5.500 = €15.500

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenInterest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenBereken nu zelf de rente en kosten van geld lenen met een eenvoudig computerprogramma. Gebruik hiervoor eens Interest Ca…
Vreemd vermogen op lange termijnVreemd vermogen op lange termijnWat voor soorten vreemd vermogen kennen wij? Kenmerkend voor vreemd vermogen is dat er altijd moet worden afgelost, ook…
Liquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioLiquiditeit- solvabiliteit- rentabiliteit en activiteitratioEen samenvattend artikel over alle ratio's die gebruikt worden bij het beoordelen van jaarrekeningen. Een handig en bekn…
Onderneming: Verschillende kostensoortenOnderneming: Verschillende kostensoortenDe totale kosten van een onderneming kunnen onderverdeeld worden in verschillende kostensoorten. Deze bestaan uit kosten…

Hoe lang bewaar ik mijn bonnen, afschriften en aanslagen?De administratie van een huishouden kan soms vele meters boekenkast in beslag nemen.Het is goed om te weten dat het geen…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Bronnen en referenties
 • Het schoolboek M&O in balans voor HAVO 4 en HAVO 5
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.