Terugvragen van BTW
Er zijn verschillende situaties waarbij u uw BTW kan terugvragen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval dat een bedrijf een vordering heeft uitstaan die uiteindelijk niet betaald wordt, bijvoorbeeld doordat de schuldenaar failliet is verklaard. De vordering is dan oninbaar. In de tussentijd is de BTW al wel betaald aan de Belastingdienst. Ook kunt u geld terugvragen als u buiten de Europese Unie woont en BTW heeft betaald over producten.
Een groter bedrijf moet doorgaans elke maand of elk kwartaal btw afdragen. Deze afkorting staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en het is een belasting die bovenop het product wordt betaald. Het is voor de Nederlandse overheid een dankbare inkomstenbron. Het BTW-tarief staat voor de meeste producten op 21 procent en voor sommige producten op 6 procent, zoals boeken en levensmiddelen. Veel ondernemers betalen ook al BTW voor facturen die al zijn verzonden, maar die nog niet zijn betaald. Dit is omdat dat boekhoudkundig het meest makkelijk is. Soms komt het voor dat bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat of dat er iets mankeert aan de factuur, waardoor de factuur uiteindelijk niet of niet volledig betaald wordt, terwijl er al wel over dat hele bedrag BTW is afgedragen aan de Belastingdienst.
BTW terugvragen vanwege oninbare vordering of faillissement
In dat geval is het mogelijk om de BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Dat moet een maand gebeuren na het tijdvak dat het duidelijk was geworden dat de factuur niet betaald zou worden. Bij het verzoek moeten altijd documenten mee worden gestuurd die dienen als bewijslast dat de afnemer het product niet wilde of kon betalen en dat ook in de toekomst niet kan doen. Bij de aanvraag moet ook de naam en het adres van de afnemer worden meegestuurd, de datum en het nummer van de betreffende factuur, het bedrag waar het om gaat en het bedrag aan btw dat wordt teruggevraagd. Wanneer al deze gegevens op de factuur staan, dan is het ook genoeg om een kopie van de factuur mee te sturen. Als de Belastingdienst de terugvraag goedkeurt, dan krijgt u het bedrag binnen een paar maanden op uw rekening teruggestort.
Te veel of te weinig BTW afgedragen
Het zou ook kunnen dat u net te veel of te weinig BTW heeft afgedragen. In dat geval kunt u dat aangeven per brief of via het formulier Suppletie omzetbelasting. Het is wel belangrijk dat u dit doet voor de uiterste inzenddatum. U kunt het formulier invullen via het beveiligde deel van de internetsite van de belastingdienst. Wanneer u na de uiterste inzenddatum toch nog aangifte doet, dan adviseert de belastingdienst om de volgende btw-rekening nog niet te betalen. U moet pas betalen wanneer u een naheffingsaanslag krijgt. U kunt daar tot 6 weken na datum bezwaar tegen maken. Wanneer u te weinig btw heeft betaald moet u dit zo snel mogelijk aangeven. Mogelijk moet u een boete en heffingsrente betalen. Andersom moet de belastingdienst ook rente betalen als zij te laat zijn met terugbetalen.
BTW terugvragen op Schiphol als u van buiten de Europese Unie komt
Het is ook mogelijk geld terug te vragen wanneer u buiten de Europese Unie woont en bijvoorbeeld voor een vakantie of stage in Nederland verblijft. Het idee van BTW is namelijk dat deze alleen betaald wordt door burgers van de Europese Unie. De Europese landen regelen deze zaken onderling. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het gaan om een bedrag van boven de vijftig euro in totaal. U moet de bonnetjes laten afstempelen bij de douane op Schiphol en dat moet binnen twee maanden na uw aanvraag zijn. Soms is met een winkel al direct te regelen dat zij de BTW niet in rekening brengen, maar voor bijvoorbeeld een supermarkt is dat te ingewikkeld, omdat ze niet ter plekke kunnen na gaan of u binnen of buiten de Europese Unie woont. Ook wanneer u buitenlandse gasten kan het voordelig zijn ze er op te wijzen dat ze hun BTW kunnen terugvragen.