Letselschade zelf verhalen, kost geld

Letselschade zelf verhalen, kost geld Neem geen genoegen met een fooi bij een ongeval met letselschade! Wie als slachtoffer van een ongeval met persoonlijk letsel de schade zelf afhandelt, mist zonder dat hij dat beseft vaak duizenden euro's aan smartengeld.

Letselschade zelf regelen is duur

De ervaring leert dat slachtoffers van ongevallen zich vaak niet of veel te laat wenden tot een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Dat leidt er regelmatig toe dat aanzienlijke schadeclaims niet geldend worden gemaakt en de benadeelde ongewild afstand doet van duizenden euro’s aan smartengeld.

Bovendien laat de praktijk zien dat gedupeerden, als ze niet vertegenwoordigd worden door een letselschadeadvocaat, doorgaans worden afgescheept met kleine bedragen en/of dat de afwikkeling van een ongeval onnodig lang vertraagd wordt.

Bij ongevallen waarbij het slachtoffer gewond raakt, moet daarom een advocaat ingeschakeld worden die gespecialiseerd is in verkeersrecht. Alleen zo is gewaarborgd dat alle schade juist wordt beoordeeld en doorgezet. Niet zelden laat men bij ongevalschade veel geld liggen als men als benadeelde partij niet goed of te laat handelt!

Schade op eigen houtje regelen is niet verstandig

Slachtoffers van verkeersongevallen zijn niet zelden volledig van de kaart door de situatie ter plekke en staan vaak volkomen perplex. Is men eenmaal van de eerste schrik bekomen dan dringen zich al snel meerdere vragen op:

Vooral bij ongevallen met letselschade is het vaak erg onverstandig als het slachtoffer probeert de schade op eigen houtje te regelen.

Wees kritisch naar verzekeraars

Hoe stellig verzekeraars ook beweren dat men begaan is met slachtoffers en hoe nadrukkelijk men ook verkondigt bij persoonlijk letsel het slachtoffer centraal te plaatsen, de praktijk wijst vaak anders uit. Mede als gevolg van de huidige economische malaise zijn verzekeringsmaatschappijen terughoudender dan ooit bij de beoordeling en vergoeding van schadeclaims.

Schermend met termen als claimtoetsing en waarheidsvinding wil men liefst zo veel mogelijk van slachtoffers te weten komen. Feitelijk wil men echter op die manier bruikbare aanwijzingen achterhalen waarmee men de schadeclaim onderuit kan halen of kan minimaliseren. Niet elk slachtoffer is opgewassen tegen dat soort praktijken; Menigeen haakt af of neemt genoegen met een aalmoes. Deskundige en onafhankelijke rechtshulp bij persoonlijk letsel is onontbeerlijk om persoonlijke genoegdoening te krijgen.

Inschakelen advocaat de moeite waard!

Slachtoffers van verkeersongevallen schuwen vaak de gang naar een advocaat omdat ze hoge kosten vrezen. Trouwens, de verzekering van de tegenpartij vergoedt immers toch al een bedrag. Maar als die tegenpartij alleen verantwoordelijk is voor het ongeval moet de aansprakelijkheid verzekering van die partij de volledige juridische kosten van de benadeelde dragen. In dat geval kan de benadeelde dus zonder verdere kosten een advocaat inschakelen voor de regeling van het ongeval.

Als we louter vanwege de kosten verzuimen om een advocaat in te schakelen, besparen we op de verkeerde manier! Want wie schade zelf en zonder juridische bijstand wil verhalen doet, zonder dat goed te beseffen, vaak afstand van aanzienlijke aanspraken!

Aandachtspunten bij schadeafwikkeling

Wat zijn de eerste stappen die na een ongeval in acht moeten worden genomen? Vooral de volgende vragen zouden na een ongeval met letselschade absoluut aandacht moeten hebben:
  • Aan wie moet ik het ongeluk melden?
  • Hoe is de schuldpositie?
  • Welke rechten heb ik?
  • Hoe kan ik redelijke bedrag aan smartengeld claimen?
  • Wanneer moet de verzekering uiterlijk hebben betaald?
  • Wat als de verzekering niet betaalt of bedragen onterecht in mindering brengt?
  • Moet ik een expert van de WA-verzekering van de tegenpartij accepteren?
  • Hoe zit het met mijn reiskosten en het tijdsbeslag nodig om zaken te regelen?
  • Welke kosten krijg ik te allen tijde vergoed?
  • Welke punten moeten in acht worden genomen voor een snelle en complete afwikkeling van het ongeval?
  • Hoe zit het met vervanging van beschadigde eigendommen?
  • Ik heb hulp nodig in huis. Wie betaalt dit?
  • Kan ik aanspraak maken op een huurauto en zo ja, voor hoe lang?
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft i…
Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
De functie van smartengeldDe functie van smartengeldSmartengeld is een schadevergoeding die uitgekeerd wordt wanneer men schade geleden heeft. Over het algemeen wordt aange…
Whiplash en de verzekeringWhiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men h…

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van factoren als het verzekerd bedrag, de leeftijd en het…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.