Ziektekosten in 't Buitenland - Zorgpas EHIC & 111 Formulier
Ziektekosten of medische kosten op vakantie in het buitenland worden gedekt via je zorgpas van je basis ziektekostenverzekering. Meestal moet je de kosten voorschieten en pas bij thuiskomst declareren. Als je te hoge medische kosten niet kunt betalen, is er de Garantieverklaring van de Verzekeraar. Tevens kun je vooraf de EHIC (European Health Insurance Card) aanvragen voor medische hulp in EU/EER landen of een 111 Formulier. Lees meer over ziektekostenvergoeding op reis en vakantie.
Verzekering Ziektekosten Vakantie - Basisverzekering Zorgpas - Voorschieten Kosten
Basisverzekering Zorgpas. In principe ben je verzekerd tegen ziektekosten (medische kosten) op reis, vakantie of in het buitenland indien je een basisverzekering -een ziektekostenverzekering bij je normale ziektekostenverzekeraar- en je je zorgpas bij je hebt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je in veel gevallen de kosten zelf zal moeten voorschieten (dit hangt ook van je polis en ziektekostenverzekeringsmaatschappij af). Na thuiskomst kun je deze ziektekosten of medische kosten dan declareren bij je ziektekostenverzekeraar.
Hoge Ziektekosten Medische Problemen - Alarmcentrale Ziektekostenverzekering
Hoge Medische Kosten - Alarmcentrale. Indien je van tevoren aan ziet komen dat de medische- of ziektekosten enorm op zullen lopen, zoals bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname of een spoedoperatie, is het verstandig om contact op te nemen met de alarmcentrale/het spoednummer van je ziektekostenverzekering.
Garantieverklaring Ziektekosten Verzekeraar. Je ziektekostenverzekeraar kan -indien het duidelijk is dat er hoge kosten zullen komen- een zogenaamde garantieverklaring voor het betalen van medische kosten afgeven. In dit geval wordt de rekening direct naar je ziektekostenverzekeraar gestuurd. Buiten deze garantieverklaring is een voordeel van contact opnemen via het alarm- of spoednummer ook dat de alarmcentrale over know how en deskundigen beschikt die -indien nodig- bij spoedgevallen of gecompliceerde medische kwesties kunnen overleggen met je eigen huisarts. Tevens kunnen ze de gegevens terugkoppelen in het Nederlands (of je eigen taal) en je het verdere verloop van de behandeling en de te nemen stappen uitleggen.
EHIC kaart - European Health Insurance Card - Medische Hulp Ziekte in EU/EER landen
Wat is de EHIC kaart? De EHIC -European Health Insurance Card- is op 1 januari 2006 ingevoerd en geef recht op medisch noodzakelijke hulp in alle EU/EER landen, in Zwitserland en Australië. Deze EHIC kaart kan je -van tevoren, dus voordat je op reis of op vakantie gaat- aanvragen bij je ziektekostenverzekeraar als je in het buitenland niet voor ziektekosten wilt of kunt betalen. De kaart dekt de kosten voor medische verzorging, die volgens de wettelijke ziektekostenregeling in het betreffende vakantieland van toepassing zijn.
Bijbetaling of Garantieverklaring. Wel zal/kan er -naast de EHIC kaart- bijbetaling gevraagd worden voor het gedeelte dat je ziektekostenverzekering niet dekt of eventueel wordt de hierboven genoemde ‘Garantieverklaring Verzekeraar’ gevraagd.
Staatsziekenhuizen - Privé Klinieken. Staatsziekenhuizen zullen in het algemeen niet om bijbetalingen vragen. De kans op verplichte bijbetaling is groter in privé klinieken (waar buitenlandse zieken en gewonden in landen als Spanje en Turkije standaard naar toe gaan).
Verschillen Polissen - Ziektekostenverzekeraars. Het is belangrijk om van tevoren c.q. voor je daadwerkelijk op reis of vakantie gaat, contact op te nemen met je ziektekostenverzekeringsmaatschappij en je goed laat informeren, daar er flinke verschillen kunnen zijn qua omgang en afhandeling van in het buitenland gemaakte ziektekosten. Tevens hangt het een en ander natuurlijk af van je polis, polisvoorwaarden, een eventuele aanvullende verzekering en daarnaast of je al dan niet in combinatie een aanvullende reisverzekering hebt afgesloten.
EHIC Kaart - European Health Insurance Card - Hoe moet je de EHIC Aanvragen?
De EHIC Kaart kun je van tevoren bij of via je ziektekostenverzekeraar aanvragen. De EHIC kaart is persoonsgebonden en dient dus voor elk gezinslid apart aangevraagd te worden. Over het algemeen krijg je deze kaart binnen drie tot acht dagen thuisgestuurd. Neem voor de zekerheid een ruime marge qua termijn om hem aan te vragen, zodat je zeker weet dat je hem op tijd in huis hebt.
Geldigheidsduur. De EHIC kaart is -vanaf het moment van afgifte- slechts 1 jaar geldig. Je moet deze dus ieder jaar opnieuw aanvragen!
Landen waar Zorgpas of EHIC Kaart geen dekking geeft - Maar wel een 111 Formulier
Geen dekking Ziektekosten Zorgpas EHIC. Let wel dat je zorgpas en de EHIC kaart niet in alle landen dekking voor ziektekosten of medische kosten geeft. In de volgende landen geeft de EHIC of Zorgpas geen dekking:
- Bosnië-Herzegovina
- Kaapverdië
- Kroatië
- Macedonië
- Servië
- Montenegro
- Tunesië
- Turkije
Met bovengenoemde landen heeft Nederland -in het kader van sociale zekerheid- echter
wel verdragen gesloten, waardoor Nederlanders toch noodzakelijke medische zorg kunnen krijgen, middels een 111 formulier.
Een 111 Formulier - Dekking Ziektekosten - Medisch Noodzakelijke Hulp in Buitenland
Wat is een 111 Formulier? Voorwaarde voor noodzakelijke medische hulp in de bovengenoemde landen is wel dat je een zogenaamd 111 Formulier aanvraagt. Dit formulier kun je bij je eigen ziektekostenverzekeraar aanvragen. De gemaakte ziektekosten zullen dan direct worden doorberekend aan de betrokken ziektekostenverzekeraar (voor zover ze direct overeenkomen met de gemaakte afspraken in het betreffende land).
EHBO Tips - Ziekte & Medische problemen- Reizen en Vakantie in het Buitenland
EHBO Tips over ziekte en medische problemen tijdens vakantie in het buitenland, vind je in
EHBO - Wat te doen bij..?
Een gezonde vakantie gewenst of bij medische problemen: hopelijk een goed en soepel verloop en herstel!