Consequenties niet betalen autoverzekering
Wie een auto op naam heeft is verplicht om de auto te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Niet verzekeren van uw auto kan grote financiële gevolgen hebben.
Op de eigenaar van een auto rust een verzekeringsplicht. Het RDW en de politie controleren in hoeverre uw auto verzekerd is. In het verleden werd dit gecontroleerd door steekproefsgewijs kentekens die zich op de weg begeven te vergelijken met de gegevens van het RDW. Tegenwoordig is het eenvoudiger. Door eenvoudig de kentekenregistraties op naam te vergelijken met de door de verzekeraars aangemelde kentekens kan de controle uitgevoerd worden.
Wat zijn de risico’s van het niet verzekeren van uw auto?
U loopt het risico op een boete van bijna vierhonderd euro, maar dat is zeker niet het grootste risico. Stel, u veroorzaakt een schade met de onverzekerde auto? Bij een ongeval met alleen blikschade kan de schade u al duizenden euro’s gaan kosten, maar wat als er letselschade ontstaat? Indien u niet verzekerd bent en u veroorzaakt een zwaar letsel, is de schade niet te overzien. U kunt mogelijk verplicht worden om levenslang te betalen doordat het slachtoffer arbeidsongeschikt is geworden. Onverzekerd rijden in een auto is onverantwoord.
Niet aangemeld bij de RDW door een fout van de verzekeraar of tussenpersoon
Door toedoen van uw verzekeraar of tussenpersoon kan uw auto niet doorgegeven zijn aan de RDW. De RDW kan u een waarschuwing sturen, maar ze kunnen u ook gelijk een boete sturen. In beide gevallen moet u gelijk contact opnemen met uw verzekeraar of tussenpersoon. Mogelijk hebben zij een fout gemaakt of het kenteken nog niet aangemeld. Indien het bij een waarschuwing is gebleven kan de verzekeraar het kenteken alsnog aanmelden. Als er een boete is verstuurd, moet de verzekeraar nog een actie ondernemen. Zij moeten een zogenaamd artikel 34 verklaring afgeven. Hiermee verklaart de verzekeraar dat de auto verzekerd was op de peildatum. Deze verklaring wordt rechtstreeks naar de RDW gestuurd of naar de eigenaar van de auto.
Gevaar van wanbetaling
Verzekeraar hebben bij de autoverzekering een extra dwangmiddel om de premie geïncasseerd te krijgen. Mocht het de verzekeraar niet lukken om de premie te incasseren, dan kunnen ze het kenteken afmelden. Uiteraard moet de verzekeraar eerst de verzekeringsnemer meerdere mogelijkheden bieden om de premie alsnog te voldoen. De verzekeringsnemer is alsnog verplicht om de premieachterstand te betalen na afmelding van het kenteken. De verzekeraar zal pas weer bereid zijn om het kenteken aan te melden op de dag nadat de premieachterstand voldaan is. Het kenteken zal dus niet met terugwerkende kracht weer aangemeld worden.
Boete door wanbetaling
Nadat het kenteken is afgemeld bij de RDW is de auto dus niet meer verzekerd en kan er een boete worden opgelegd voor het onverzekerd rijden. Na afmelding doet u er verstandig aan om de auto te schorsen. In dat geval wordt u gedurende de schorsingsperiode ontslaan van verzekeringsplicht. Houdt u het kenteken op naam? Dan bent u verplicht om de auto te verzekeren.
Auto al verkocht
Bij verkoop van de auto krijgt u een vrijwaringsbewijs. Aan de hand van dit document kunt u aantonen dat de auto niet meer uw eigendom is. Dit document moet u goed bewaren. Indien u toch nog aangesproken gaat worden voor schade door de betreffende auto, kunt u met het vrijwaringsbewijs aantonen dat u de auto niet meer bezit.