Wat is een autoverzekering?

Wat is een autoverzekering? Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wordt de schade die u aan anderen toebrengt vergoed. Voordat u een autoverzekering afsluit, wilt u waarschijnlijk eerst weten welke soorten autoverzekeringen er zijn, wat de voordeligste autoverzekering is en hoe u een autoverzekering kunt afsluiten. In deze tekst kunt u hier meer informatie over vinden.

WA autoverzekering

Een WA autoverzekering is het voordeligste soort autoverzekering. Als autobezitter dient u minimaal deze autoverzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade die u aan anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd, behalve als iemand anders deze schade heeft veroorzaakt. Dan kunt u de schade proberen te verhalen op zijn of haar autoverzekering.

WA beperkt casco autoverzekering

Een WA beperkt casco autoverzekering wordt ook wel een WA plus autoverzekering of een WA extra autoverzekering genoemd. Deze verzekering is iets duurder dan de WA autoverzekering. Naast schade aan derden vergoedt een WA beperkt casco autoverzekering ook schade aan uw eigen auto in bepaalde situaties. Enkele van deze situaties zijn: storm, blikseminslag, diefstal, brand of loslopende dieren. Schade aan uw eigen auto door een ongeval wordt niet gedekt.

WA casco autoverzekering

Een WA casco autoverzekering wordt ook wel een all risk autoverzekering genoemd, omdat deze verzekering nagenoeg alle risico's dekt. Schade aan derden en schade aan uw auto worden door deze verzekering vergoed. Er wordt enkel geen schadevergoeding uitgekeerd als u ten tijde van het ongeval onder invloed was van verboden middelen of als u het met opzet heeft gedaan. Een all risk autoverzekering is het duurste soort autoverzekering.

Hoe kunt u autoverzekeringen vergelijken?

Door autoverzekeringen te vergelijken kunt u erachter komen wat de beste en goedkoopste autoverzekering is. Dit kunt u doen door op de websites van verzekeringsmaatschappijen de premies te berekenen en deze dan met elkaar te vergelijken. Hier gaat echter veel tijd in zitten. Autoverzekeringen vergelijken op een vergelijkingssite is een stuk gemakkelijk. Op zo'n website voert u eenmalig uw gegevens en wensen in. De website laat u dan de autoverzekeringen zien die het beste bij u passen met de bijbehorende premies. Hieruit kunt u dan gemakkelijk de beste en voordeligste autoverzekering kiezen.

Hoe kunt u een autoverzekering afsluiten?

Een autoverzekering afsluiten kunt u heel gemakkelijk doen via internet. Op de website van de verzekeraar kunt u dit doen door eerst uw gegevens en wensen in te voeren. De website zal vervolgens voor u de premie berekenen. Als u het hiermee eens bent, kunt u de verzekering afsluiten door te bevestigen dat u het eens bent met de premie. U krijgt bericht van de verzekeringsmaatschappij als uw aanvraag is geaccepteerd. Vanaf dat moment bent u meteen verzekerd.

Als u op een vergelijkingssite de premies heeft vergeleken, kunt u ook direct via deze website uw autoverzekering afsluiten. Dit doet u door te bevestigen dat u het eens bent met de premie van één van de verzekeringen. U bent verzekerd vanaf het moment dat uw aanvraag is geaccepteerd.

Hoe kunt u een autoverzekering opzeggen?

Een autoverzekering opzeggen kunt u doen door een opzegbrief naar uw verzekeringsmaatschappij te sturen. Verzekeraars hebben het liefst dat u dit aangetekend doet. U kunt uw autoverzekering enkel opzeggen per 31 december. Zorg ervoor dat uw opzegbrief voor die tijd bij uw verzekeraar is, anders dient u nog een jaar verzekerd te blijven. Als u een andere verzekering wilt omdat u een andere auto heeft gekocht, is de opzegtermijn een maand. U kunt uw autoverzekering per direct opzeggen als u uw auto heeft verkocht of als de verzekeraar de voorwaarden of de premie in uw nadeel heeft gewijzigd.
© 2012 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Autoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnAutoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnU wilt uw autoverzekering opzeggen of uw schadeverzekering opzeggen? U kunt direct online overstappen en meteen overslui…

Mogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringMogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringIn combinatie met de spaarloonregeling zijn in het verleden veel lijfrenteverzekeringen afgesloten. De spaarloonregeling…
Onzinnige verzekeringenOnzinnige verzekeringenHier in Nederland zijn we overal voor verzekerd en op een paar verzekeringen na betreft het meestal onzinverzekeringen.…
Rowanblom (26 artikelen)
Laatste update: 13-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.