In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekeren

Je zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klinkt logisch. Aan de andere kant mag je ook een auto kopen zonder dat je een rijbewijs hebt. Alleen kan je de auto niet zelf verzekeren. Geen nood, je partner of ouders mogen dat voor je doen.

Autoverzekering zonder rijbewijs

Veel mensen weten niet dat er autoverzekeraars zijn die verzekeringen afsluiten voor autobezitters die geen rijbewijs hebben. Het staat een ieder vrij om een auto te kopen, of je een rijbewijs hebt of niet. Er zijn meer omstandigheden die het noodzakelijk maken om als autobezitter je auto (verplicht) te verzekeren, ondanks dat je geen rijbewijs hebt. Dit kan zijn;

  • je rijbewijs is verlopen (vergeten te verlengen)
  • bij invordering van je rijbewijs (rijontzegging wegens een overtreding)
  • je hebt je rijbewijs nog niet gehaald (je bent er mee bezig)

De auto moet verzekerd zijn, dus gaat een ander voor jou de autoverzekering afsluiten maar jij mag er niet in rijden. De verzekeraar weet dan niet wie in je auto rijdt. Voor het berekenen van de premie is het belangrijk te weten wie de bestuurder van de auto is. En toch kan de autoverzekering afgesloten worden, wel met bijzondere maatregelen.

Lage vergoeding en een hoge premie

Voor deze gevallen berekent de autoverzekeraar een veel hogere premie dan normaal en er wordt maar weinig vergoedt. Hij zal alleen schade aan je auto vergoeden als je er niet in reed. Dus als de auto stilstaat en er ontstaat schade bij storm of hagel of schade veroorzaakt door vandalen. Bovendien zal deze schade ook meeverzekerd moeten zijn op je autoverzekering. Bij het veroorzaken van schade, door zonder rijbewijs te rijden wordt er geen schade uitgekeerd. Bij rijontzegging heb je ook geen recht op een schade vergoeding als je toch de weg op gaat.

Auto verzekeren op naam van je van je ouders of op naam van je partner

Om een auto te verzekeren op naam van je ouders of op naam van je partner moet je zelf achttien jaar en in het bezit van een geldig rijbewijs zijn. Sluit je een autoverzekering af op naam van je ouders dan moet je wel aangeven dat jij de eerste bestuurder bent. Als je ouders vaker in de auto rijden dan geef je op dat jij de tweede bestuurder bent. Deze informatie is belangrijk voor het bepalen van de hoogte van de premie en moet daarom juist zijn. Bent je de tweede bestuurder en maak je schade dan moeten je ouders voor de schade opdraaien omdat er aangegeven is dat zij de eerste bestuurders zijn. Dus goed opletten hoe je dat doet.

Voordelen autoverzekering op naam van ouders

Een groot voordeel als je ouders de auto verzekeren is dat zij vanwege hun schadevrije jaren een veel lagere premie hoeven te betalen. Ook de collectieve en pakket korting leveren al gauw een flinke besparing op en je profiteert volledig van de autoverzekering die afgesloten is door je ouders. Ook mag de autoverzekering worden afgesloten op naam van je partner en dan gelden dezelfde voordelen.

Autoverzekering op andermans naam kent ook nadelen

Je bouwt zelf geen schadevrije jaren op en komt ook niet in aanmerking voor een no-claimkorting. Wil je in de toekomst zelf een autoverzekering afsluiten dan ga je het volle pond moeten betalen omdat je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. En misschien rij je al een paar jaar schadevrij.
Een autoverzekering afsluiten op je partners naam of op naam van je ouders zou je moeten doen uit noodzaak en dan zo gauw mogelijk je auto zelf verzekeren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Aucan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hybride hypotheek: de spaarbeleggingshypotheekHybride hypotheek: de spaarbeleggingshypotheekEen hypotheekvorm is de spaarbeleggingshypotheek, ook wel de hybride hypotheek genoemd. Deze hypotheek is een variant op…
Snel verzekering afsluiten bij HemaSnel verzekering afsluiten bij HemaJe kunt bij Hema online snel allerlei verzekeringen afsluiten, vaak zijn er ook acties en kortingen als je meerdere verz…
Eerst sparen, dan pas kopenEerst sparen, dan pas kopenLes nummer één die kinderen leren over geld, wordt vaak vergeten door volwassenen. Om iets te kunnen kopen, moet je eers…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Spaarrente spaarverzekering DelaSpaarrente spaarverzekering DelaDe spaarverzekering bij Dela betekent een hoge vaste spaarrente. De spaarverzekering is een relatief nieuw product van D…
Bronnen en referenties
  • http://www.ohra.nl/autoverzekering/auto-verzekeren/auto-verzekeren-op-naam-ouders.jsp
Aucan (7 artikelen)
Laatste update: 23-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.