Beschadigde eurobiljetten en euromunten

Sinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munten betalen. Ook beschadigde euro’s en eurobiljetten blijven wettige betaalmiddelen. Kort na de introductie van de euro kon u ook nog tijdelijk betalen met de gulden. Op deze manier konden wij langzaam wennen aan het idee en de waarde van de euro. Bij de introductie is de waarde van de euro gesteld op 2,20371 guldens. Het heeft jaren geduurd totdat wij gingen denken in euro’s in plaats van guldens. Nog jaren werd eerst omgerekend naar guldens.

Net als bij de gulden is ook de euro een wettig betaalmiddel, zelfs als de munt of het biljet beschadigd is. Zwaar beschadigde euro’s zullen toch geweigerd worden door winkeliers en particulieren. In de praktijk blijkt dat alleen biljetten geweigerd worden omdat munten niet zo eenvoudig zwaar beschadigd raken. De biljetten kunnen eenvoudig beschadigd raken door ze bijvoorbeeld uit te wassen. Er zijn ook valse biljetten in de oploop, dus het is voor te stellen dat anders uitziende biljetten geweigerd worden.

Ik heb een beschadigd eurobiljet, hoe krijg ik de waarde terug?

Het biljet mag misschien zijn waarde behouden, maar indien niemand het biljet wil accepteren heeft het biljet voor u geen waarde meer. U kunt in dat geval het biljet langsbrengen bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. Niet voor iedereen kan het uit om naar Amsterdam te gaan om een biljet in te leveren. U hebt ook de mogelijkheid om het op te sturen naar de Afdeling Cash operations van de bank. In dat geval moet u een kopie van een geldig identiteitsbewijs meesturen en het formulier “Aanvraag voor vervanging van beschadigde eurobiljetten”. Op de website van de Nederlandsche Bank kunt u het formulier downloaden (www.dnb.nl). Zij zullen u compenseren door u de waarde van het biljet uit te keren. Het kan wel twee tot drie maanden duren totdat u het geld retour hebt ontvangen op uw bankrekening.

Een deel van het biljet ontbreekt

Met een biljet kan het ook eenvoudig gebeuren dat een deel van het biljet ontbreekt. Een gescheurde biljet kunt u weer aan elkaar plakken, maar bij het ontbreken van een deel is het lastiger om uw geld terug te krijgen. De Nederlandsche Bank zal u compenseren indien minimaal de helft van het biljet resteert. Bij het ontbreken van meer dan de helft van het biljet, moet u aantonen dat het ontbrekende deel vernietigd is. Dit doen zij om te voorkomen dat biljetten worden gesplitst om vervolgens beide delen van het biljet in te dienen ter compensatie.

Wat moet ik doen met vals papiergeld?

U moet vals papiergeld in ieder geval niet gaan uitgeven. U bent namelijk strafbaar bij het verspreiden van vals geld. Het is verstandiger om in dat geval contact op te nemen met DNB. Zij zullen u adviseren om aangifte te doen bij de politie. Zij zullen graag willen weten hoe u aan het biljet bent gekomen, om te achterhalen waar het biljet oorspronkelijk vandaan is gekomen. Het is volgens DNB niet mogelijk dat u valse bedragen pint, want deze biljetten zijn gecontroleerd.

Krijgt u een compensatie voor vals geld?

U hebt bij vals geld niet de mogelijkheid om gecompenseerd te worden. Winkeliers zijn vaak wel voorzichtig met de biljetten die zij aannemen, maar consumenten denken er vaak nog te licht over.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Valsmunterij is van alle tijdenValsmunterij is van alle tijdenValsmunterij, het maken van vals geld is van alle tijden. Het maken van vals geld begon al in de zevende eeuw voor Chris…
Vals geld, het herkennen van vals geldVals geld, het herkennen van vals geldDe kans dat u een briefje vals geld in handen krijgt is niet zo erg groot. Wel is het handig om te weten hoe u valse eur…

Geld besparen, tipsOf het nu gaat om boodschappen doen of het besparen van energie: besparen kun je op allerlei gebied, te beginnen met het…
Gratis, bestaat dat wel?Gratis, bestaat dat wel?Heeft u zich ook al eens afgevraagd wat in het leven gratis is? Liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, dan is d…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 19-04-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.