Geld besparen, tips
Of het nu gaat om boodschappen doen of het besparen van energie: besparen kun je op allerlei gebied, te beginnen met het dagelijks leven. Door het toepassen van deze tips zul je niet gelijk in een vrek veranderen, maar het effect is te merken in de portemonnee.
Zelf brood bakken
Wat is er heerlijker dan de geur van versgebakken brood? Door zelf een broodbakmachine aan te schaffen en je eigen bakker te worden, bespaar je geld. In de eerste instantie niet, door de aanschaf van de machine, maar dit verdient zich zeker terug. Je bespaart nog meer door de meel bij een molenaar te halen. Een broodbakmachine heeft veel functies en je kunt er ook cakes of deeg voor pizza mee bakken.
Gooi geen kliekjes weg
Teveel gekookt? Bewaar het overgebleven eten in de koelkast. Liever niet in een blik, maar in een afgesloten tupperwarebakje.
Boodschappen
Als je de wekelijkse boodschappen doet, maak dan vooraf een lijstje, zodat je minder in de verleiding komt tot impulsaankopen. Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt, want dan ben je snel geneigd om eten te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt.
De duurste artikelen staan vaak op ooghoogte en de goedkope producten, zoals het huismerk, staan in de onderste schappen. Vaak is de kwaliteit prima, maar ziet de verpakking er goedkoop en onaantrekkelijk uit. Bij bepaalde producten kan dit verschil behoorlijk oplopen. Voor een zakje van 200 gram gebrande pinda’s van een bepaald merk, betaal je al snel zo’n 1 euro 50. Het huismerk is zo’n 40 tot 60 cent. Tel uit je winst. Let niet alleen op de prijs, maar ook op het gewicht van een artikel.
Kijk in de folder welke producten in de aanbieding is, en sla gerust een flinke voorraad in. Vlees bijvoorbeeld, blijft lang goed in de vriezer. Vis is duur, maar er zijn relatief goedkope soorten, zoals pangafilet en koolvis. Je kunt ook geld bezuinigen door eens per week een vleesloze dag in te stellen. Eventueel kun je een vleesvervanger nemen, zoals ei of noten. Koop geen klant – en klaarmaaltijden, want die zijn duur. Als je alleen woont, kun je bijvoorbeeld groente invriezen.
Goedkope supermarkten zijn de Aldi en de Liddl. De producten zijn meestal van goede kwaliteit. Deze supermarkten kunnen de prijs laag houden, omdat ze producten importeren uit Duitsland en bezuinigen op personeelskosten. Het nadeel is wel dat de keuze beperkt is. Merkartikelen zul je hier ook niet aantreffen. Andere supermarkten met lage prijzen, zijn de Jumbo en de Boni. De Jumbo heeft een ruim assortiment en klantenservice staat hoog in het vaandel.
Groenten en fruit
Groenten en fruit zijn best duur. Je kunt geld besparen, door deze te kopen op de markt. Op de markt valt over de prijs te onderhandelen. Je kunt het beste voor het einde van de markt gaan, want dan zijn de producten vaak afgeprijst.
Een tip die van een iets andere orde is: Bewaar fruit niet in de koelkast. Ergens is het wel logisch, want de sinaasappel komt uit een warm land, zoals Spanje. Fruit bederft sneller in de koelkast. Houd bananen gescheiden van ander fruit, dan verkleuren ze minder snel.
Abonnementen
Tijdschriften lees je vaak door, en daarna belanden ze ergens op een stapel. Het is voordeliger om een abonnement op de bibliotheek te nemen en daar tijdschriften te lenen.
Cadeautjes
Word jij ook altijd bedolven onder badschuim, bodylotion en shampoo als je jarig bent? Begin met een “cadeautjeskast”, waar je de cadeautjes bewaart die je dubbel hebt gekregen, of waar je echt niets mee kan. Het is misschien niet netjes, maar wie weet kun je iemand anders er wel blij mee maken!
Kleding
Als je kleding koopt , probeer dat dan zoveel mogelijk te doen als die kledingstukken in de aanbieding zijn, dus op het eind van een seizoen. Bij de C&A kun je vaak leuke, betaalbare kleding kopen. Hetzelfde geldt voor de H&M, alleen is dit meer op jongeren gericht. Voor kinderkleding zijn winkels als de Wibra en de Zeeman aan te raden. In deze winkels hebben ze soms ook leuke sieraden, voor een klein bedrag.
Je kunt eventueel ook naar een kringloopwinkel, voor tweedehands kleding. Ook zijn er kledingzaken waar tweedehands kleding wordt verkocht. Surfen op sites als “marktplaats” loont ook vaak de moeite.
Verwarming
Ook al ben je een koukleum, het is niet nodig om de verwarming in de winter op 20 graden te zetten. Je bespaart fors op je energierekening door hem bijvoorbeeld op 18,5 of maximaal 19 graden te zetten. Eventueel trek je een extra kledingstuk aan.
Energie en water
Spaarlampen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Verder hebben veel mensen de gewoonte om de pc de hele dag aan te laten. Dit slurpt stroom. Beperk het pc-gebruik, en kijk liever tv dan later via internet het gemiste programma terug te kijken. Een laptop is zuiniger met energie dan een pc.
Wat water betreft: beperk de “douchetijd” tot vijf minuten en schaf een waterbesparende douchekop aan. Draai de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
Sporten
In deze tijd is een “sportschool” een echt trend geworden. Een abonnement op de sportschool is redelijk duur, zelfs als je voor “beperkt” gekozen hebt. Waarom zou je niet gaan sporten in de vrije natuur? Een fiets heeft vrijwel iedereen. Om te gaan joggen, hoef je alleen een sportbroek, een T-shirt en een stopwatch aan te schaffen. Of kies voor skeeleren: het aanschaffen van skeelers en bescherming is een eenmalige aanschaf, en je kunt er nog jaren plezier van hebben.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…