Hulp om van schulden af te komen

Hulp om van schulden af te komen Jaarlijks meldt zich een aantal tienduizenden mensen bij de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren met een schuld van enkele tienduizenden euro’s. Met schulden in die orde van grootte kunnen schuldeisers beslag laten leggen op het inkomen. Deurwaarders zullen dreigen de inboedel te verkopen en de kans dat de telefoon en energie worden afgesloten is zeer groot. In het ergste geval wordt degene die een dergelijke financiële schuld heeft het huis uit gezet. Maar er zijn mogelijkheden om hulp te krijgen om van de schulden af te komen.

Inkomsten en oorzaken ontstaan van schulden

Schulden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een heel vervelende situatie is die waarbij door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld werkeloosheid, plotseling te weinig inkomsten worden verkregen voor de vaste lasten. Maar het kan ook zo zijn dat er voldoende inkomsten zijn maar naar verhouding teveel wordt uitgegeven. Ook een nare situatie is als er grote veranderingen in het leven ontstaan, zoals bijvoorbeeld een scheiding, waardoor vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Een oorzaak voor schulden is ook zogenaamd compensatiegedrag waarbij meestal onnodige aankopen gedaan worden.

Van tweeverdiener naar eenverdiener

Hoge schulden komen statistisch meer voor bij alleenstaanden, werklozen en lager opgeleiden. Maar ook bij anderen kan het met de financiën mis gaan zoals bij degenen met een eigen huis. Als tweeverdieners een tophypotheek nemen van een aantal keren het gezamenlijke jaarinkomen en één van de twee verliest zijn baan zal het moeilijk worden de hypotheek nog op te brengen. En uiteraard zijn er meer voorbeelden te vinden waar het op een dergelijke manier fout gaat. Gedwongen verkoop van het huis is dan meestal geen oplossing omdat de verkoopprijs vaak lager is dan de verschuldigde hypotheek.

Stappenplan met vijf onderdelen

Schulden aanpakken kan op verschillende manieren. Om zelf de schulden te regelen, als die niet al te hoog zijn opgelopen, kan op internet hulp gevonden worden. Zo heeft bijvoorbeeld de website www.zelfjeschuldenregelen.nl een stappenplan van vijf onderdelen met zeer veel informatie over hoe met de schulden om te gaan en oplossingen te zoeken. Die website geeft handige tips om een begroting te maken, schulden op een rij te zetten, oplossingen te bepalen, voorstellen te doen aan de schuldeisers of naar andere oplossingen te zoeken.

De vijf stappen en regelingen met schuldeisers

Door het stappenplan uit te voeren kan allereerst een overzicht worden verkregen van de schulden. De volgende stap is een onderzoek naar welke aflossingen haalbaar zijn in de ontstane financiële situatie. Belangrijk binnen het stappenplan is om mogelijkheden na te gaan op welke posten bezuinigd kan worden waarna een plan op maat gemaakt kan worden. De laatste stap is het uitvoeren van het plan en regelingen treffen met de schuldeisers waarvoor op de site hulp te vinden is.

Gemeentelijke schuldhulpverlening

Als de schulden te hoog zijn opgelopen om er zelf uit te komen kan hulp gevraagd worden aan de gemeente. De gemeentelijke schuldhulpverlener probeert dan afbetalingsregelingen te treffen waarbij de schulden in drie jaar worden afgelost. Hierin terecht komen is geen pretje omdat er drie jaar lang bijzonder weinig leefgeld overblijft.

SchuldHulpMaatje van gemeenten

Er zijn ook gemeenten waar iemand met schulden geholpen kan worden door een zogenaamd SchuldHulpMaatje. Zo´n maatje kan in drie gevallen worden ingezet namelijk:
  1. Voor degenen die in de schulden dreigen te komen.
  2. Voor degenen die reeds schulden hebben en hulp nodig hebben om daar weer uit te komen.
  3. Voor degenen die na een saneringsproject nog een poos begeleid willen worden.
Een maatje neemt de problemen uiteraard niet over maar gaat op vertrouwelijke basis aan de slag om de financiën weer op orde te krijgen. Maar als de problemen te groot zijn kan ook een SchuldHulpMaatje er niets aan doen en wordt meestal schuldhulpsanering aangevraagd. Overigens mag een maatje pas aan de slag als hij een certificaat heeft gehaald voor maatjestraining en een bewijs van goed gedrag kan overleggen. Ook staat hij of zij onder leiding van een coördinator.

Wet Schuldsanering natuurlijke personen

Een andere mogelijkheid om van de schulden af te komen is om via de rechter in aanmerking te komen voor schuldsanering via de Wet Schuldsanering natuurlijke personen. Via die regeling is het mogelijk na drie tot vijf jaar schuldenvrij te zijn. Informatie daarover en antwoord op tientallen veel gestelde vragen is te vinden op www.wsnp.rvr.org.

Lees verder

© 2014 - 2025 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectSchuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectMiljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen…
Saneringskrediet: schuldhulpverleningSaneringskrediet: schuldhulpverleningDoor diverse oorzaken kunnen financiële problemen ontstaan. Indien men niet zelf in staat is de schulden te betalen, kan…
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Geld verdienen met start eigen webshopGeld verdienen met start eigen webshopVeel mensen winkelen tegenwoordig online. In 2011 winkelden ongeveer zeven op de tien Nederlanders van 16 tot 75 jaar vi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Zelfjeschuldenregelen.nl
  • Wetten.overheid.nl
  • Uitdeschulden.nu
  • Wsnp.rvr.org
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.