Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruiming

Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruiming Als een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbedrag alsnog terug te vorderen. Welke maatregelen kan een schuldeiser eigenlijk nemen?

Boeterente

De eerste stap om de schuldenaar te laten betalen is vaak het in rekening brengen van boeterente. Dit is extra rente, als gevolg van late betaling. Soms komen hierbij nog meerdere kosten: de incassokosten. Hierbij kan het gaan om de kosten voor het aanmanen van de persoon met schulden. Dit brengt ons op het volgende punt.

Incassobureau

De maatregelen worden zwaarder als de schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt. De schuldeiser kan dan een incassobureau inschakelen. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met het innen van schulden als gevolg van een lening (“vorderingen”). Dit doet het incassobureau in opdracht van het bedrijf. Het contact verloopt niet meer via het bedrijf, maar via het incassobureau. Het incassobureau heeft de schuld overgenomen.

Het incassobureau zal in de eerste instantie aanmanende brieven sturen naar de schuldenaar. Hier kan een betalingsregeling uit voortkomen. De incassokosten moeten worden betaald door de schuldenaar, bovenop het verschuldigde bedrag. Maar als de brieven geen effect hebben, is de volgende stap onvermijdelijk.

De deurwaarder

Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden dan een incassobureau. Zo kan hij ingrijpende maatregelen nemen, zoals het uitbrengen van een dagvaarding (een oproep om aan de rechter te verschijnen). Hij kan ook beslag leggen op het loon (loonbeslag), de inboedel, de auto of het huis. De meest drastische maatregel is het ontruimen van de woning. Als er beslag wordt gelegd, heeft de schuldenaar nog vier weken de tijd om het verschuldigde geldbedrag te betalen. Er wordt in principe geen uitstel meer verleend.

Als je schulden hebt

Blijf altijd in contact met de schuldeisers. Reageer op de brieven van een incassobureau of neem contact op, om een betalingsregeling te treffen. De brieven ongeopend wegleggen is een tijdelijke oplossing, die tot veel ellende zal leiden. Als je een dagvaarding krijgt, kun je het beste voor de zitting betalen bij de deurwaarder. Een rechtszitting kost namelijk veel geld en als de schuldeiser in het gelijk wordt gesteld, moet je de kosten van die zitting betalen. Uit de rechtszitting komt een vonnis, waarin staat hoe het geld zal worden gevorderd. De deurwaarder oefent dwang uit op de uitvoering van het vonnis.

Schuldhulpverlening

Aarzel niet om hulp in te roepen van professionele instanties die gespecialiseerd zijn in schulden, zoals maatschappelijk werk, het arbeidsbureau of de sociale dienst.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incassobureaus en deurwaardersIncassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in…
Wat doet een deurwaarder?In een incassotraject wordt in eerste instantie geprobeerd om het achterstallige bedrag op een zo goedkoop mogelijke man…
Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Mensen halen de instanties die zich bezig houden met het innen van geld nogal eens door elkaar. Want een incassobureau d…
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…

Autoleningen vergelijken: Autofinanciering en autokredietDe autolening wordt door verschillende banken en kredietverstrekkers aangeboden. De ene lening is echter niet de andere:…
Ondergrens voor melding BKRRegistratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan wel eens onredelijk uitvallen. Het kan namelijk gebeuren dat u…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.