Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruiming
Als een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbedrag alsnog terug te vorderen. Welke maatregelen kan een schuldeiser eigenlijk nemen?
Boeterente
De eerste stap om de schuldenaar te laten betalen is vaak het in rekening brengen van boeterente. Dit is extra rente, als gevolg van late betaling. Soms komen hierbij nog meerdere kosten: de incassokosten. Hierbij kan het gaan om de kosten voor het aanmanen van de persoon met schulden. Dit brengt ons op het volgende punt.
Incassobureau
De maatregelen worden zwaarder als de schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt. De schuldeiser kan dan een incassobureau inschakelen. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met het innen van schulden als gevolg van een lening (“vorderingen”). Dit doet het incassobureau in opdracht van het bedrijf. Het contact verloopt niet meer via het bedrijf, maar via het incassobureau. Het incassobureau heeft de schuld overgenomen.
Het incassobureau zal in de eerste instantie aanmanende brieven sturen naar de schuldenaar. Hier kan een betalingsregeling uit voortkomen. De incassokosten moeten worden betaald door de schuldenaar, bovenop het verschuldigde bedrag. Maar als de brieven geen effect hebben, is de volgende stap onvermijdelijk.
De deurwaarder
Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden dan een incassobureau. Zo kan hij ingrijpende maatregelen nemen, zoals het uitbrengen van een dagvaarding (een oproep om aan de rechter te verschijnen). Hij kan ook beslag leggen op het loon (loonbeslag), de inboedel, de auto of het huis. De meest drastische maatregel is het ontruimen van de woning. Als er beslag wordt gelegd, heeft de schuldenaar nog vier weken de tijd om het verschuldigde geldbedrag te betalen. Er wordt in principe geen uitstel meer verleend.
Als je schulden hebt
Blijf altijd in contact met de schuldeisers. Reageer op de brieven van een incassobureau of neem contact op, om een betalingsregeling te treffen. De brieven ongeopend wegleggen is een tijdelijke oplossing, die tot veel ellende zal leiden. Als je een dagvaarding krijgt, kun je het beste voor de zitting betalen bij de deurwaarder. Een rechtszitting kost namelijk veel geld en als de schuldeiser in het gelijk wordt gesteld, moet je de kosten van die zitting betalen. Uit de rechtszitting komt een vonnis, waarin staat hoe het geld zal worden gevorderd. De deurwaarder oefent dwang uit op de uitvoering van het vonnis.
Schuldhulpverlening
Aarzel niet om hulp in te roepen van professionele instanties die gespecialiseerd zijn in schulden, zoals maatschappelijk werk, het arbeidsbureau of de sociale dienst.