Beursnotering voetbalclubs

Beursnotering voetbalclubs Aandelen van voetbalclubs met beursnotering vergen minstens zoveel zenuwen als penalty schieten in een WK-finale. Maar sommige aandelen bieden ook serieuze winstkansen. De meeste voetbalaandelen zijn iets voor de echte fans. Voor een lange-termijn-belegging daarentegen fluctueren ze te veel. Sportsuccessen immers, zijn nóg moeilijker te voorspellen dan winsten in andere sectoren.

Eerste beursnotering op naam van Tottenham Hotspur

Als eerste voetbalclub in Europa, ging de Londense club Tottenham Hotspur in 1983 naar de beurs. Maar het grote succes van het aandeel bleef uit. En toen de club in 2012 haar stadion wilde renoveren, maakte de beursnotering de noodzakelijk financiering alleen maar moeilijk. En dus verdwenen de aandelen van Tottenham Hotspur van de beursvloer.

Voetbalaandelen als collector's item

Slechts enkele clubs lukt het om jaar na jaar sterke prestaties neer te zetten. Economische prognoses verder dan het eerstvolgende seizoen, laten zich voor clubs dus niet gemakkelijk berekenen. Doorgaans beschouwt men voetbalaandelen daarom als collector's items. Maar zelden laten ze zich weer met winst verkopen. Een uitzondering waren de aandelen van AS Roma in 2013. In de pers speculeerde men destijds over de komst van een Chinese miljardair. En dat verdubbelde de prijs van de aandelen.

Voetbalclubs laten zich niet gemakkelijk analyseren

Van de pakweg 30 voetbalaandelen wereldwijd, kunnen Nederlandse beleggers er maar weinig direct kopen. Ter illustratie: in Turkije zijn zowat alle grote verenigingen (Galatasaray, Fenerbahçe, Besiktas) aan de beurs genoteerd. Maar zonder effectendepot in Turkije, zijn die aandelen taboe. Wil je erin handelen dan heb je immers een Turks BTW-nummer nodig. Ook de aandelen van enkele clubs uit Chili kan je niet verhandelen in ons land. Bovendien is de beschikbare informatie in Europa erg karig. Wie, Ajax uitgezonderd, een voetbalclub wil analyseren, moet zich door jaarverslagen in het Duits, Deens of Portugees heen worstelen.

Deense voetbalclubs goed vertegenwoordigd aan de beurs

Of voetbalclubs aan de beurs genoteerd mogen zijn, is een zaak van de nationale voetbalbonden. De Deense “eredivisie” speelt geen rol van betekenis in Europa. Maar dat een heel ander verhaal aan de beurs. Niet minder dan negen (!) Deense voetbalclubs zijn beursgenoteerd. Zelfs kleinere teams uit lagere divisies. Ook de UEFA heeft zich daar al vaak over verwonderd. Een goede verklaring is er niet. Waarschijnlijk komt het doordat Denemarken geen strikte regels voor eigendomsstructuren van clubs heeft.

Pennystocks

Veel voetbalaandelen zijn zogenaamde “pennystocks”. Hun koers bedraagt minder dan één euro. De koers van FC Kopenhagen bijvoorbeeld, is ongeveer 0,08 Deense kronen. Dat is omgerekend één eurocent.

Verhandelbaarheid voetbalaandelen aan Europese beurzen

Voor een willekeurige beursweek in juni 2014 werden door de Duitse online broker Comdirect de omzetten van enige voetbalaandelen verzameld. Terwijl er dagelijkse 65.000 tot 220.000 aandelen van Bundesligaclub Borussia Dortmund van eigenaar wisselden, viel er op de Duitse beurzen voor geen enkele buitenlandse voetbalclub omzet te noteren. Voor veel stukken van bijvoorbeeld AS Roma en Olympique Lyon, waren er weliswaar bied- en laatkoersen maar die lagen dermate ver uit elkaar, dat er geen transacties tot stand kwamen. In dezelfde periode daarentegen, werd bijvoorbeeld het aandeel van Juventus in Milaan tot een miljoen keer per dag verhandeld. Conclusie: willen beleggers niet het risico lopen om met hun voetbalaandelen te blijven zitten, zouden beleggers de stap naar buitenlandse beurzen moeten zetten, ook als dat met hogere kosten gepaard gaat.

Controleer het businessmodel

Staat eenmaal vast dat je het aandeel gemakkelijk kan verhandelen, dan moet je als volgende stap de onderneming analyseren. Wie geen emotionele binding met de club heeft (zoals bijvoorbeeld de Ajaxfan die een aandeel koopt), maar speculatief wil beleggen, moet de winstkansen van de club op langere termijn beoordelen. Van belang is in dat verband onder meer of de club een positieve vrije cashflow in de afgelopen jaren heeft gekend. Als dat het geval is, zou men mogen verwachten dat ondanks fikse investeringen in nieuwe spelers, er ook op langere termijn geld overblijft voor de aandeelhouders.

Licentie afhankelijk van schuldenpositie

Het tweede belangrijke aspect zijn de schulden. Die bepalen per slot van rekening of het team dan niet een licentie voor het nieuwe seizoen krijgt. Negatief voorbeeld is in dat verband Glasgow Rangers: na insolventie in 2012 werd de club teruggeplaatst naar de vierde divisie in de Schotse competitie. Een beursgang in het najaar van 2012 in Londen vulde de kas met 27 miljoen euro en maakte de club weer grotendeels schuldenvrij. Uiteindelijk vochten de Rangers zich weer terug naar de tweede divisie terwijl ze bovendien in staat waren om Coca-Cola als sponsor te behouden. En na een ingrijpende reorganisatie konden beleggers weer hopen dat de Schotse club haar plaats aan de top weer zou innemen.

Succesvolle transfers kunnen de koers omhoog stuwen

Bijzonder in trek aan de beurs zijn verenigingen die jonge spelers opleiden en later met deze een hoge transferopbrengst realiseren. De Deense club Bröndby maar ook ons eigen Ajax, heeft wat dat betreft een uitstekende reputatie en leidt met succes de eigen jeugd op. Talenten goedkoop aankopen en na een aantal succesvolle jaren duur verkopen, kan ook de moeite waard zijn. Succesvol transfers kunnen de koers van een aandeel voor korte tijd behoorlijk omhoog stuwen.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Beleggen in zilver met de WisdomTree Physical Silver (ETF)Het WisdomTree Physical Silver is een tracker die de koers van zilver volgt. Wanneer een belegger aandelen WisdomTree Ph…
Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Beleggen in vastgoed: VanEck Global Real Estate UCITS (ETF)Door te beleggen in VanEck Global Real Estate investeert de belegger in een goed gespreide portefeuille vastgoedaandelen…
Handelen in pennystocks en goedkope aandelenHandelen in pennystocks en goedkope aandelenEr zijn veel mensen die handelen in goedkope aandelen. Deze aandelen worden ook wel pennystocks genoemd. Ze kunnen snel…

Profiteren van een zwakke euroProfiteren van een zwakke euroBij een zwakke euro kunnen beleggers goede zaken doen. Als ze ervan uitgaan dat de wisselkoers op korte termijn niet ste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juanmaalmazan, Pixabay
  • Börsengang einer Fußball-Kapitalgesellschaft door Wolfgang Lang zoals toegelicht op https://www.sparkasse-re.de/pdf/wissenschaftsfoerderung/wissenschaftsfoerderung_2000.pdf?
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-11-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.