Profiteren van een zwakke euro

Profiteren van een zwakke euro Bij een zwakke euro kunnen beleggers goede zaken doen. Als ze ervan uitgaan dat de wisselkoers op korte termijn niet sterk zal stijgen, moeten ze hun portefeuilles daarop aanpassen. Uiteindelijk kunnen ze met een dergelijke “gok” zelfs nog goed geld verdienen. Hoe pak je dat als belegger concreet aan?

Opkoopprogramma ECB verantwoordelijk voor zwakke euro

De euro, de gemeenschappelijke Europese munt was begin 2015 zwakker als nooit tevoren. De wisselkoers was ten opzichte van andere valuta's aanzienlijk gedaald, en dat niet alleen ten opzichte van de dollar. Want dat zou je ook nog kunnen uitleggen als een sterkte van de Amerikaanse munt. Nee, de koers van de euro was ook gedaald ten opzichte van de meeste andere wereldvaluta's. Verantwoordelijk daarvoor was vooral het opkoopprogramma voor staatsobligaties van de Europese Centrale Bank. Onder beleggers heerste de verwachting dat de Europese rente nog voor langere tijd laag zou blijven, terwijl voor Amerika een rentestijging in het verschiet lag.

Zwakke euro heeft voordelen voor korte termijn

De vraag even buiten beschouwing gelaten of dit op langere termijn een slecht teken is, kan een zwakke munt voor de korte termijn voordelen hebben. Een lage wisselkoers kan de conjunctuur een impuls te geven, omdat exporterende bedrijven hun goederen goedkoper op de wereldmarkten kunnen afzetten en ze dus grotere hoeveelheden kunnen verkopen. En ook beleggers kunnen profiteren van de zwakke euro. Hierna wordt aangegeven hoe dat concreet zijn beslag moet krijgen.

Voordeel halen uit de zwakke euro

In principe staan er twee mogelijkheden open om te profiteren van de zwakke euro:
  • aandelen van op export gerichte bedrijven in de eurozone kopen;
  • of beleggen in Amerikaanse obligaties, waarop wat meer rente wordt vergoed dan op het Europese continent en waar men extra voordeel heeft wanneer de dollar ten opzichte van de euro blijft stijgen. Daarbij worden vooral Amerikaanse bedrijfsobligaties met een goede kredietwaardigheid aanbevolen. Voor Amerikaanse bedrijfsobligaties ontvingen spaarders begin 2015 nog tot drie procent rente in plaats van minder dan een procent in Europa. Ook een selectie van Amerikaans vastgoed kan in dit verband wellicht interessant zijn.

Aankoop Amerikaanse obligaties niet zonder risico

Aankoop van Amerikaanse obligaties is echter niet geheel zonder risico. De koersen van die obligaties kunnen dalen als de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente verhoogt. Dat kan beleggers die deze tip hebben gevolgd, pijnlijke verliezen bezorgen. Maar analisten waren aanvang 2015 van mening dat de effecten van een renteverhoging zoals die op dat moment te verwachten was, te overzien waren voor langlopende obligaties. De verwachting was niet dat het in Amerika tot een sterke stijging van de rentecurve zou komen omdat de Amerikaanse Federal Reserve de rente waarschijnlijk zorgvuldig en in kleine stapjes zou verhogen zodat de lange-termijn-rente niet te fors zou stijgen en de verliezen op obligaties daardoor beperkt zouden zijn.

Met Europese aandelen profiteren van lage eurokoers

Voor wie Amerikaanse obligaties toch nog steeds te avontuurlijk zijn, die kan ook met Europese aandelen van de lage wisselkoers van de Euro profiteren. Daarbij kan vooral worden gedacht aan consumptiegoederen, farmaceutische of industriële waarden. Een onderneming als Airbus bijvoorbeeld komt heel nadrukkelijk in beeld. Het bedrijf produceert haar vliegtuigen voor een groot deel in het eurogebied, maar ze worden vooral afgerekend in dollars.

Afdekken valutarisico's

Niet altijd zijn de voordelen van een lage eurokoers direct in de bedrijfsresultaten merkbaar. Veel bedrijven dekken namelijk hun valuta-risico’s af zodat valutaschommelingen een vertraagd effect op de winst hebben.

Wat gaat de eurokoers doen?

Belangrijk bij bovenstaande beleggingstips blijft echter de toekomstige ontwikkeling van de wisselkoers. Want daarvoor zijn er hooguit een paar plausibele veronderstellingen en prognoses van analisten en economen voorhanden. Feit is wel dat de euro sinds het einde van 2014 in enkele maanden tijd ten opzichte van de belangrijkste valuta's van onze handelspartners, meer dan tien procent aan waarde heeft ingeboet. Zolang de ECB vasthoudt aan haar obligatie-aankopen, zal die trend waarschijnlijk voortduren. Analisten schatten in april 2015 de euro-dollarkoers voor eind dar jaar in ieder geval op $ 1,04. Dat is dus dicht bij wat valutadeskundigen de "pariteit" noemen: een koers van 1 op 1. Hoe groot het risico is dat die analisten er met hun schattingen ver naast zitten? Wel, wisselkoersen zijn altijd moeilijk te voorspellen aangezien verschillende factoren van invloed daarop zijn. Voor de relatie tussen de dollar en de euro zijn onder meer van belang:
  • een eventuele renteverhoging in Amerika, die de positie van de dollar versterkt;
  • het opkoopprogramma van de ECB, dat de euro verzwakt.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dollar, de alsmaar dalende dollarDollar, de alsmaar dalende dollarDe dollar is sterk gedaald ten opzichte van de euro en zal dat ondanks de huidige euro crisis waarschijnlijk blijven doe…
Managementtool: SWOT-AnalyseManagementtool: SWOT-AnalyseDe SWOT-analyse is een managementtool, ontworpen in de jaren zestig door de Standford University. Het doel van de tool i…
Duitse Sterke/Zwakke WerkwoordenIn het Duits heb je, net als in het Nederlands, '"Sterke'" en '"Zwakke'" werkwoorden. Deze zijn soms lastig te ondersche…
Duitse grammatica: zwakke werkwoord - kenmerken & vervoegingDuitse grammatica: zwakke werkwoord - kenmerken & vervoegingIn dit deel van deze special over Duitse grammatica wordt uitgebreid stilgestaan bij de basisregels voor de vervoeging v…

Beleggen in Afrikaanse obligatiesBeleggen in Afrikaanse obligatiesAfrikaanse staatsobligaties kunnen een aantrekkelijke investering zijn voor westerse beleggers vanwege de hoge rente. De…
Beursnotering voetbalclubsBeursnotering voetbalclubsAandelen van voetbalclubs met beursnotering vergen minstens zoveel zenuwen als penalty schieten in een WK-finale. Maar s…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.