Handelen in pennystocks en goedkope aandelen

Handelen in pennystocks en goedkope aandelen Er zijn veel mensen die handelen in goedkope aandelen. Deze aandelen worden ook wel pennystocks genoemd. Ze kunnen snel van waarde veranderen. Veel mensen denken dat je met pennystocks gemakkelijk veel geld kunt verdienen. De waarheid is helaas iets genuanceerder. Lees hier alles over pennystocks.

De waarde van aandelen

Er zijn wereldwijd duizenden bedrijven met een beursnotering. De aandelen van deze bedrijven kunnen verschillen in waarde, zo zijn er aandelen van duizenden euro’s per stuk, maar ook aandelen die slechts enkele tienden van een cent waard zijn. Op zicht zegt de waarde van een aandeel niet zoveel. De waarde van een aandeel kan immers veranderen en een bedrijf kan er voor kiezen om miljarden aandelen uit te geven of slechts een paar duizend. De beurswaarde van een bedrijf wordt immers berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de koers van het betreffende aandeel.

De fluctuatie van aandelen

De meeste mensen die in aandelen handelen, willen profiteren van koersstijgingen. Het doel is natuurlijk om de aandelen zo goedkoop mogelijk te kopen en zo duur mogelijk weer te verkopen. Aandelen met een lage waarde kunnen snel procentueel van waarde wisselen. Als een aandeel van 3 cent immers wil stijgen op bijvoorbeeld de Canadese beurs, dan kan dat enkel met een minimum van een halve cent. Dit betekend dat een minimale wijziging van de koers, gelijk een koersschommeling van rond de 16% tot gevolg heeft. Dit is voor veel beleggers een interessant gegeven.

De bied- en de laatkoers van pennystocks

Omdat een waarde van een aandeel over het algemeen bepaald door een bied- en een laatkoers van marketmakers kan de koers van een pennystock enorm schommelen. Als er immers een biedprijs van drie cent is en een laatkoers van drie en halve cent zal het aandeel op een dag wel tientallen keren van waarde kunnen wisselen.

Snel profiteren van pennystocks en de diepte van het boek

Bovenstaande alinea doet vermoeden dat het erg gemakkelijk is om in pennystocks te handelen. Dit is helaas niet waar. Een ander belangrijk gegeven is de diepte van het boek. Dit is niets meer dan een overzicht van het aangeboden en gevraagde aandelen tegen respectievelijk de laat- en de biedkoers. Als er heel veel mensen hun aandelen willen verkopen voor drie en halve cent, kan het lang duren voordat je jou aandelen tegen die koers kunt verkopen. En gedurende deze periode loop je het risico dat de koers van het aandeel veranderd.

Informatievoorziening

Een groot nadeel van Amerikaanse pennystocks is de haperende informatie voorziening. In Amerika is het zo dat grote bedrijven veel in de belangstelling staan en altijd alle actuele gebeurtenissen publiceren. Veel pennystocks staan niet zo in de belangstelling en hierdoor kan het lang duren voordat ontwikkelingen binnen het bedrijf bij de beleggers bekend worden.

Beïnvloeden van de koers door belanghebbenden

Een gevaar dat bij pennystocks altijd aanwezig is, is dat de koers gemakkelijk te manipuleren is. Bij veel pennystocks zijn de handelsvolumes dun. Dit wil zeggen dat er per dag niet zo veel transacties zijn. Door een grote hoeveelheid van deze aandelen te kopen kan de koers stijgen. Een koerstijging wekt de interesse van andere beleggers en zodoende kan de koers van een pennystock soms op onverklaarbare wijze stijgen of dalen. En de vaak gebrekkige informatie maken de handel in pennystocks er niet makkelijker op.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beursnotering voetbalclubsBeursnotering voetbalclubsAandelen van voetbalclubs met beursnotering vergen minstens zoveel zenuwen als penalty schieten in een WK-finale. Maar s…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Preferente aandelen & voordelen van preferente aandelenPreferente aandelen & voordelen van preferente aandelenOver preferente aandelen hoort u niet zo vaak, maar preferente aandelen hebben een aantal voordelen boven de gewone aand…

Wat doet een Daytrader?Een daytrader koopt en verkoopt aandelen en andere beleggingsobjecten binnen een korte termijn. De volumes zijn groot en…
Koop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesKoop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesDe Zwitserse staatsobligaties worden gezien als de meest veilige obligaties ter wereld. Dat komt omdat het land een ster…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.