Studiekosten aftrekken van de belasting en het leenstelsel

Studiekosten aftrekken van de belasting en het leenstelsel Je kunt veel van je studiekosten aftrekken van de belasting, oftewel studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat wanneer je studiegerelateerde kosten hebt zoals collegegeld en kosten voor studiemateriaal zoals boeken, je dit kunt invullen bij je belastingaangifte. Hierdoor gaat je belastbaar inkomen omlaag en hoef je minder belasting te betalen. Voor veel mensen betekent het zelfs dat ze (meer) geld terugkrijgen. De invoering van het leenstelsel zal hier wel het een en ander in wijzigen. Hier kreeg je voor het eerst bij de aangifte van 2016 mee te maken.

Leenstelsel en aftrek studiekosten


Hoogte van je studiekosten berekenen voor de belastingaangifte

Alhoewel het aantal aftrekposten jaarlijks minder lijkt te worden kun je wel sinds jaar en dag je studiekosten aftrekken van de belasting. Doe je elektronisch aangifte dan kom je deze stap automatisch tegen. Ben je student, of je nu een reguliere of private opleiding volgt, je moet niet vergeten deze kosten in te vullen want dit kan veel geld opleveren. Deze aftrekpost wordt niet vooringevuld op je aangifte. Om dit zelf op te kunnen geven moet je een overzicht hebben van vier zaken:
  • De hoogte van je studiekosten en andere scholingsuitgaven
  • De normbedragen (alleen bij overgangsrecht)
  • De hoogte van je studiefinanciering (indien je deze ontvangt)
  • Eventuele vergoedingen van je werkgever

Wat heb je nodig?

De hoogte van je aftrekbare studiekosten dien je zelf te berekenen. Hierbij kun je gebruik maken van de aangeboden rekenhulp op de website van de Belastingdienst. De kosten die je hier kunt invullen zijn:
  • Collegegeld
  • Kosten voor voorgeschreven studieboeken of vakliteratuur
  • Afschrijving van duurzame goederen
  • Kosten voor EVC-procedures

Studiefinanciering

Ontvang je studiefinanciering (hiermee wordt niet bedoeld een lening) dan moet je dit bedrag van de kosten aftrekken.

Collegegeld

Je kunt niet het volledig betaalde bedrag aan collegegeld aftrekken, ook niet wanneer je het collegegeld in één keer betaald hebt. Je moet het collegegeldbedrag berekenen naar het aantal maanden waarover je dit betaald hebt. Studeer je bijvoorbeeld vanaf september van dit jaar, dan studeer je in dit jaar 4 maanden en kun je slechts 4/12e (1/4) van het totaal aan collegegeld aftrekken van de belasting. Betaal je niet het wettelijk collegegeld maar het hogere instellingscollegegeld, bijvoorbeeld omdat je een tweede studie volgt dan kun je dit bedrag invullen.

Duurzame goederen

Over het onderdeel duurzame goederen bestaat nog weleens onduidelijkheid. Het betreft hier nadrukkelijk niet alle goederen die je voor je studie gebruikt, maar specifiek goederen die iemand die de studie je die jij volgt niet volgt niet nodig zou hebben. Een laptop bijvoorbeeld is niet studiespecifiek en gebruik je waarschijnlijk ook voor andere doeleinden. Daarom kun je deze niet aftrekken. Heb je voor je studie echter spullen nodig als een veiligheidsbril, stofjas of microscoop. Heb je een zeer geavanceerde computer nodig vanwege je studie of bijvoorbeeld omdat je een visuele handicap hebt en worden de kosten hiervoor niet vergoedt, dan zijn deze wel (deels) fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan niet om alle kosten in het jaar van aanschaf, maar alleen om de afschrijving die over het betreffende jaar berekend kan worden. Hiervoor dient rekening gehouden te worden met de levensduur en restwaarde van het goed.

Studiekosten aftrekken en het leenstelsel

Per september 2015 is in Nederland een nieuw leenstelsel ingevoerd. Dit betekent dat de prestatiebeurs verdwenen is en studenten het extra geld dat zij nodig hebben om hun studie te bekostigen volledig zelf moeten gaan betalen. Wel krijgen studenten veel langer de tijd om na hun afstuderen hun studieschuld af te betalen. Ook blijft de aanvullende beurs voor studenten met ouders met een laag inkomen bestaan.

Het verdwijnen van de prestatiebeurs heeft daarnaast ook nog een gevolg dat voor alle studenten merkbaar zal zijn, ook voor hen die hun recht op studiefinanciering al hebben opgebruikt en zij die geen studiefinanciering ontvangen omdat ze een private opleiding volgen. Met de invoering van het leenstelsel verdwijnt namelijk ook de fiscale aftrekbaarheid van de studiekosten.

Het leenstelsel is in september 2015 ingegaan. Je kreeg dus als je onder de nieuwe regels valt voor het eerst met deze wijziging te maken bij de belastingaangifte 2016. Naar alle waarschijnlijkheid zul je dan nog wel de studiekosten af kunnen trekken die je gemaakt hebt van januari t/m augustus 2015. Bij de belastingaangifte 2014 en 2015 hoef je je hier vanzelfsprekend geen zorgen over te maken, ook niet wanneer je deze aangifte pas veel later doet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek studiekosten en studiefinancieringAftrek studiekosten en studiefinancieringDe regels voor de particuliere fiscale aftrek van studiekosten zijn vrijwel gelijk gebleven. Er gelden voor de inkomsten…
Aftrek studiekosten 2020 en 2021Aftrek studiekosten 2020 en 2021U kunt u in 2020 en 2021 een deel van de studiekosten en scholingsuitgaven aftrekken zodat u een deel van de gemaakte st…
Levenlanglerenkrediet voor voor studenten 30 jaar en ouderLevenlanglerenkrediet voor voor studenten 30 jaar en ouderIn het mbo, hbo en de universiteit is het levenlanglerenkrediet ingevoerd. Het levenlanglerenkrediet is in 2021 en 2022…
Sociaal leenstelsel 2021Sociaal leenstelsel 2021Het sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs (niet het MBO) leidt tot hogere schulden van studenten, niet verwonderl…

Inkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenDe twee belastingschijven in de loonbelasting en inkomstenbelasting (tweeschijvenstelsel en tweetaks) zien we ook in 202…
Bijtelling auto 2016 en 2017 (leaseauto)Bijtelling auto 2016 en 2017 (leaseauto)De auto van de zaak, uw leaseauto, wordt duurder in 2016 en de leaseauto 2017 tot 2020, omdat de bijtelling 2016 en vana…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst - http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/at_aftrek_studiekosten_andere_scholingsuitgaven_2013_ib2751t31fd.pdf
  • Studenten.net - http://www.studenten.net/studieleven/nieuws/24704/studiekosten_zijn_in_het_leenstelsel_niet_meer_aftrekbaar?pk_campaign=20141028-nb&pk_kwd=20141028+studiekosten+niet+aftrekbaar
  • LSVB - http://www.lsvb.nl/actueel/persbericht/ook-huidige-studenten-gepakt-door-leenstelsel
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.