Levenlanglerenkrediet voor voor studenten 30 jaar en ouder
In het mbo, hbo en de universiteit is het levenlanglerenkrediet ingevoerd. Het levenlanglerenkrediet is in 2021 en 2022 een nieuwe vorm van studiefinanciering voor vooral studenten van dertig jaar en ouder. Eenmaal de 30 gepasseerd kan een student geen studiefinanciering aanvragen bij DUO, maar kan dan wel aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet, een relatief nieuwe aanvulling op de studiefinanciering maar wel eentje waarbij u de studiekosten mag aftrekken. Dit past in de visie dat een leven lang studeren bij het leven hoort in de eenentwintigste eeuw en financieel moet worden ondersteund. Een leven lang scholing en studie wordt zo mogelijk gemaakt.
Wat is het levenlanglerenkrediet?
Op 1 september 2015 werd het nieuwe stelsel van studiefinanciering ingevoerd in het hbo en wo. De basisbeurs werd afgeschaft en daarvoor in de plaats kwamen er studievoorschotten. Nieuwe studenten moesten meer geld gaan lenen dan daarvoor het geval was. Een uitvloeisel van het nieuwe stelsel van studiefinanciering is ook dat er in 2017 een aantal nieuwe aanvullingen in de studiefinanciering komen. Per 1 januari 2017 mochten voor het eerst ook studenten in het mbo die nog geen 18 jaar zijn gebruik maken van de ov-jaarkaart en vanaf medio 2017 zijn er een aantal vernieuwen voor de wat oudere studenten. Studenten van 30 jaar en ouder krijgen dan recht op het langlerenkrediet om lang leren ook financieel mogelijk te maken.
Ingangsdatum langlerenkrediet
Het langlerenkrediet ging in het mbo in op 1 augustus 2017 en in het hbo en op de universiteit op 1 september 2017. De aanvraag kon u al eerder indienen, namelijk vanaf juni 2017. In 2021 en 2022 is de ingangsdatum 1 januari. De aanvraag dient u in bij de Dienst Uitvoering Onderwijs DUO. Het llevenanglerenkrediet is een aanvulling op het bestaande instrumentarium van studiefinanciering en heeft nog de meeste gelijkenissen met het collegegeldkrediet. Een groot verschil tussen beide is echter dat het collegegeldkrediet kan worden aangevraagd tot de leeftijd van dertig jaar en het nieuwe levenlanglerenkrediet juist vooral vanaf de leeftijd van 30 jaar kan worden geactiveerd.
Voorwaarden
Er gelden een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze extra lening:
- U volgt een opleiding aan hbo of universiteit (deeltijd of voltijds) of een voltijdopleiding aan het mbo (bol).
- Het is een wettelijk erkende opleiding in Nederland.
- U hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.
- U heeft op het moment van de aanvraag geen recht (meer) op studiefinanciering.
- U bent 30 jaar of ouder, maar jonger dan 56 jaar.
- Uw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald door uw werkgever of een andere instantie.
Overigens kunt u in het hoger onderwijs ook als u jonger bent dan 30 jaar en geen recht meer hebt op studiefinanciering gebruik maken van het nieuwe krediet als u al een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master hebt en een tweede opleiding doet aan hbo of universiteit.
Wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld
De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld, maar universiteiten en hogescholen bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Het voltijds wettelijk collegegeld voor het studiejaar 2021-2022 € 1.084.
Hoeveel kunt u extra lenen jaar en hoe lang?
U mag per jaar maximaal vijf keer het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld lenen en dit voor de duur van uw studie. In de meeste gevallen zal dit vier jaar zijn, voor een deeltijdopleiding vijf jaar, een jaar extra. Het krediet moet u binnen 35 jaar na afloop van de studie terugbetalen. Hoeveel u daadwerkelijk terugbetaalt, aflossing inclusief rente, is afhankelijk van uw inkomen en start op 1 januari na het afronden van de studie.
Aftrekpost belastingaangifte inkomstenbelasting
Het levenlanglerenkrediet is fiscaal gezien geen vergoeding voor de gemaakte studiekosten. Als u gebruik maakt van het levenlanglerenkrediet, mag u tot 2022 de gemaakte studiekosten minus 250 euro volledig aftrekken.
Conclusie
Ook als u dertig jaar of ouder bent, kunt u recht hebben op extra studiefinanciering. Bekijk daarom ook zelf uw mogelijkheden om zo verder te studeren. Uw leeftijd hoeft niet meer de belemmering te zijn, als u maar jonger bent dan 56 jaar.
Reacties
Anoniem, 01-10-2018
Hoe moet ik het zien dat de studiekosten kunnen worden opgegeven bij de Belastingdienst? Mag dit ook via je ouder gaan?
Reactie infoteur, 11-03-2020
Beste Anoniem,
Studiekosten kunnen aftrekbaar zijn als wie studeert ook zelf de studiekosten en scholingsuitgaven betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sebas, 08-02-2018
Beste Zeemeeuw,
Heeft u enig idee of het Levenlanglerenkrediet ook aan te vragen is voor studenten die langer over hun studie doen dan oorspronkelijk gepland? (7e jaars inmiddels, maar nog 1 jaar studie voor de boeg). Voldoe wel aan alle 6 de bovenstaande eisen.
Reactie infoteur, 11-03-2020
Beste Sebas,
Als u geen recht meer hebt op de reguliere studiefinanciering en ouder bent dan 30 jaar, dan kunt u in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet. Uw recht op de huidige studiefinanciering moet dan wel inmiddels zijn gestopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Paul, 06-12-2017
Kan ik de kosten van een 3 jarige opleiding in keer via dit krediet betalen. En kan ik deze kosten dan ook in 1 keer opvoeren bij mijn belastingaangifte?
Reactie infoteur, 11-03-2020
Beste Paul,
Het levenlanglerenkrediet wordt per studiejaar verstrekt. U mag aan scholingsuitgaven aftrekken in een jaar wat u ook in dat jaar betaald hebt. Dus ook het deel dat u vooruit betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
P., 26-10-2017
Heb je dan ook recht op een Ov studentenreisproduct?
Reactie infoteur, 11-03-2020
Beste P.
Er is geen recht op een Ov studentenreisproduct.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw