Reis annuleren: wie betaalt?
Een geboekte reis annuleren? Ook als je een annuleringsverzekering hebt, valt dat niet in elk geval onder de dekking. Verzekeraars beoordelen schadeclaims heel kritisch.
Annuleringsverzekering: wanneer heb je ze nodig?
Een annuleringsverzekering is niet verplicht. Ze dekt de kosten die je als klant contractueel moet betalen als je een reis annuleert, bijvoorbeeld aan het reisbureau, de verhuurder van het
vakantiehuis, de luchtvaartmaatschappij.
Bij low-budget- en last-minute-reizen loont zich een annuleringsverzekering doorgaans niet. Erg handig is het daarentegen als je dure (familie-) reizen maakt of meerdere keren per jaar reist. Voor jongeren zijn er speciale aanbiedingen met
korting.
Het is aan te bevelen om een annuleringsverzekering direct bij het boeken van een reis of kort daarna af te sluiten. Let bij een verzekering op jaarbasis op de
opzegtermijn als je niet automatisch wil verlengen.
Een annuleringsverzekering is alleen geldig tot het begin van de reis. Wie zich tegen de financiële gevolgen van een ongeval of ziekte op de plek van bestemming wil indekken heeft een SOS-hulpverzekering nodig. Een dergelijke bescherming is erg nuttig omdat terugkeer erg duur kan uitvallen.
Annuleringsverzekering bij ziekte of zwangerschap
- bij een chronische ziekte is het verstandig om vooraf door een arts te laten bevestigen dat je fit genoeg bent om te reizen;
- afzegging van een reis vanwege zwangerschap is bij veel verzekeraars alleen gedekt als de zwangerschap na de boeking is aangevangen en er complicaties optreden. Sommige maatschappijen accepteren annuleringskosten ook als voor de gekozen bestemming een vaccinatie vereist is die voor het ongeboren kind een risico inhoudt.
Schade melden en schade beperken
Een schadevoorval moet onmiddellijk worden gemeld en gedocumenteerd. Volg daarbij de instructies in de algemene verzekeringsvoorwaarden. Sommige maatschappijen verlangen originele bewijsstukken.
Verzekerden hebben de plicht om schade te beperken: men moet alles in het werk stellen om de schade zo gering mogelijk te houden. Omdat een annulering duurder is naar gelang die later plaatsvindt is de volgende procedure aangeraden:
- controleer eerst de boekingsovereenkomst als je voor vertrek ernstig ziek wordt;
- stel je snel met een arts in verbinding om te vernemen of je fit genoeg bent om te reizen;
- informeer ook de verzekeringsmaatschappij;
- geeft de arts groen licht voor de reis en verslechtert de toestand onverwacht, dan ben je in ieder geval gedekt;
- in geval van twijfel kan je de reis beter afzeggen. Anders loop je het risico dat de verzekering de uitkering beperkt.
Verzekerd en toch niet gedekt
Het onverwachte gebeurt: je wordt zo ernstig ziek op de dag voor vertrek dat de dokter je adviseert om van de reis af te zien. Van je binnenoorkwaal wist je weliswaar al enige tijd, maar al meer dan twee jaar had je geen grote klachten. Je arts verklaart dat er sprake is van een acute ziekte terwijl een recidive bij deze ziekte totaal onverwacht kan optreden. Toch wijst de annuleringsverzekering vergoeding van de kosten af. De polis trad pas in werking na de terugslag en je ziekte bestond immers al meerdere jaren.
Verzekerd en toch niet gedekt, dat gebeurt vaker bij annuleringsverzekeringen. Ze hebben alleen betrekking op bepaalde annuleringsredenen en alles draait om de werkelijke schadegebeurtenis. Bepalend zijn in elk geval de specifieke polisvoorwaarden.
Wat dekt de annuleringsverzekering zoal?
Doorgaans zijn de volgende redenen voor annulering gedekt:
- de verzekerde raakt zwaar ziek, heeft een ernstig ongeval of sterft. Dat geldt eveneens als een dergelijk voorval een medereiziger of een naaste treft (familieleden, levenspartners);
- de verzekerde raakt zijn baan kwijt buiten eigen schuld;
- verzekerde moet thuis blijven omdat zijn eigendom ernstig bedreigd wordt of beschadigd is (bijvoorbeeld diens huisraad als gevolg van een overstroming);
- het openbaar vervoer waarmee men naar het reisdoel afreist, valt uit of is zo ernstig vertraagd dat men niet in staat is om af te reizen;
- vanwege gevaren op de reisbestemming (zoals rellen of oorlogsgeweld) wordt afgeraden om te reizen ofwel stakingen of natuurrampen maken dat onmogelijk.
Reeds bestaande ziekten zijn in het algemeen niet gedekt. Waarbij overigens verschillende verzekeringsmaatschappijen deze uitsluitende bepaling in hun voorwaarden ten gunste van de verzekerde nuanceren. Bijvoorbeeld: "Bij een chronische ziekte bestaat er aanspraak op dekking door de verzekering indien de reis als gevolg van een door een arts geattesteerde en onverwachte opgetreden acute verergering geannuleerd moet worden". Andere maatschappijen hebben vergelijkbaar luidende verklaringen.
Reisvoorbereiding en medische consulten
Zelfs een gepland medisch onderzoek kan een probleem zijn. Dat ervoer bijvoorbeeld een verzekerde die een afspraak voor een hartonderzoek had gemaakt. Toen hij een zomervakantie op Sardinië had geboekt, voelde hij zich nog fit, was volledig in staat om te werken, deed aan sport en was niet op medicijnen aangewezen. Maar het onderzoek wees als een complete verrassing uit dat een snelle bypass-operatie onvermijdelijk was.
Hij annuleerde de reis en vroeg zijn verzekering om hem de annuleringskosten te vergoeden. Maar die verwierp zijn claim en beargumenteerde dat als volgt:
- enerzijds was de ziekte die leidde tot de annulering van de reis al ingetreden op het moment van boeking;
- anderzijds had verzekerde de resultaten van het onderzoek moeten afwachten voordat hij de reis boekte.
Annuleringsverzekering en psychische aandoeningen
Verzekeraars controleren ook grondig annuleringen als gevolg van psychische aandoeningen. Als aanvulling op een medische verklaring afgegeven door een psychiater, verlangen sommige maatschappijen bijvoorbeeld een bewijs dat de ziekte een verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk maakte. Andere maatschappijen vraag weer een absentiebevestiging van de werkgever.
Omdat de normen op dit terrein erg streng zijn, zouden personen met een psychische maar stabiele aandoening zich tegen een onverwachte verslechtering extra moeten indekken: ze kunnen het beste voordat ze een reis boeken door een arts laten bevestigen dat ze in staat zijn om te reizen.
Medepassagiers niet altijd meeverzekerd
De meeste verzekeraars stellen zich op het standpunt dat de verzekering alleen betrekking heeft op medepassagiers die deel uitmaken van hetzelfde huishouden. Maar een aantal maatschappijen is wat vrijgeviger: als meerdere mensen dezelfde reis hebben geboekt, neemt de verzekering de annuleringskosten van bijvoorbeeld maximaal zes personen voor haar rekening, ongeacht of ze aan elkaar verwant zijn of tot hetzelfde huishouden behoren.
Een tip voor vrienden die samen een reis boeken en alleen samen willen reizen: aan hen biedt de Europese tijdelijke verzekeringsproducten aan waarbij de verzekerde deelnemers worden geregistreerd. Daardoor zijn de annuleringskosten van alle betrokken deelnemers gedekt als er iemand uit de groep ziek is of een ongeval heeft.