Ieder jaar een andere zorgverzekering

Ieder jaar een andere zorgverzekering De zorgverzekering is bij uitstek een verzekering waarbij het slim kan zijn om jaarlijks over te stappen naar een andere verzekeraar. Bij alle verzekeraars is de dekking van de basisverzekering gelijk, maar de premies verschillen sterk. De zorgverzekering is een verzekering waar wij jaarlijks veel premies voor moeten betalen. De premie voor de basisverzekering zit inmiddels boven de honderd euro. Indien u ook nog een aanvullende verzekering afsluit, komt de rekening eenvoudig nog vijftien tot twintig euro per maand hoger uit. De grote verschillen in premie maakt de zorgverzekering een product waar jaarlijks relatief veel mensen mee overstappen.

Trouw blijven aan de verzekeraar

Verzekerden die blijven hangen bij de verzekeraar waar ze vroeger vanuit het ziekenfonds al bij verzekerd waren, zijn gemiddeld genomen duur uit. De premies voor de basisverzekering kunnen tussen de diverse verzekeraars tot € 20 per maand verschillen. Verzekerden die ook een aanvullende verzekering afsluiten, kunnen tegen een nog groter verschil aanlopen. Vaak wordt niet overgestapt uit angst voor het onbekende. Men is vaak bang dat ze geweigerd worden bij de andere verzekeraar of dat andere verzekeraars slechtere service bieden.

Via de diverse vergelijkingssites kunt u achterhalen hoe goed of slecht andere verzekeraars beoordeeld worden door hun klanten. Daarnaast zijn de verzekeraars verplicht om u te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering kunt u wel geweigerd worden.

Jaarlijks kiezen voor de goedkoopste verzekeraar

Iedere jaar overstappen naar de verzekeraar met de laagste premie, is ook niet altijd een verstandige keuze. U moet ook letten op de kwaliteit die de verzekeraars leveren. U gaat niet overstappen naar een andere verzekering voor een kleine besparing, terwijl u tevreden bent met de huidige verzekeraar. Het verschil in premie moet de overstap voor uzelf wel rechtvaardigen.

Korting bedingen bij uw huidige verzekeraar

U kunt ook geld besparen op de zorgverzekering, door bij uw huidige verzekeraar korting te bedingen. De meeste verzekeraars hebben kortingsmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld via uw vakbond of patiëntenorganisatie korting krijgen bij uw huidige verzekeraar. Deze korting kan alleen al op de basisverzekering oplopen tot 10 procent. Op het internet kunt u uitzoeken in hoeverre er recht bestaat op een korting. Zoek bijvoorbeeld op “ ONVZ korting zorgverzekering” .

Hoge korting door extra eigen risico

U kunt ook besparen op de zorgverzekering door een extra eigen risico te nemen. U moet dit uiteraard uitsluitend doen in het geval u verwacht weinig tot geen medische kosten te hoeven maken. Dit kan u een extra korting opleveren van een paar tientjes in de maand. Moet u in het verzekeringsjaar wel hoge kosten maken? Dan was het achteraf gezien onverstandig geweest om een hogere eigen risico af te spreken met de verzekeraar.

Is een aanvullende verzekering echt noodzakelijk?

Zoals uit de naam al op te maken is, zit in de basisverzekering de meest noodzakelijke dekkingen. Uit kostenoverweging, wordt er wel steeds meer geschrapt uit de dekkingen, maar u moet eerst nagaan of u een aanvullende dekking nodig hebt voordat u deze af gaat sluiten. Daarnaast moet u de afweging maken of het uit kan om de aanvullende dekking af te sluiten in verband met de hoogte van de kosten.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…
Overstappen zorgverzekering 2021Overstappen zorgverzekering 2021Als de premie zorgverzekering 2023 omlaag gaat of minder hard stijgt door het overstappen naar een andere verzekering, z…
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Collectieve zorgverzekering afsluitenCollectieve zorgverzekering afsluitenEr zijn steeds meer mensen die een collectieve verzekering afsluiten. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze dan aans…

Moeten mensen met overgewicht meer premie betalen?Moeten mensen met overgewicht meer premie betalen?Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Bij bepaalde verzekeringen wordt rekening gehoud…
Een eigen kluis inbouwenEen eigen kluis inbouwenTer bescherming tegen inbraak, maar ook voor de verzekering, kan je kostbaarheden en geldswaarden maar beter in een klui…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.