U hoeft niet alles te verzekeren

Een aantal verzekeringen kan niemand zonder, maar er worden ook verzekeringen aangeboden waarbij u kunt twijfelen of het echt noodzakelijk is. Bepaalde risicoís moet u verzekeren. Niemand kan zonder een zorgverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en een brandverzekering voor het huis. Over sommige andere verzekeringen kunt u twijfelen over de noodzaak van de verzekering. Is het echt noodzakelijk om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten die gekoppeld is aan de autoverzekering? Moet u een speciale computerverzekering afsluiten, terwijl het apparaat ook verzekerd is tegen diefstal en brand in de inboedelverzekering? De meeste gezinnen kunnen veel geld besparen door hun polissen kritisch te gaan bekijken.

Toegevoegde waarde van de rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is een dure verzekering als u kiest voor de meest uitgebreide vorm inclusief geschillen gerelateerd aan uitkeringen en inkomsten uit dienstbetrekking. Deze uitgebreide vorm is bijvoorbeeld niet noodzakelijk in het geval u ook lid bent van de vakbond. Het is wel zaak om eerst duidelijk op een rijtje te zetten wat de toegevoegde waarde van de rechtsbijstandsverzekering is. Een dergelijke verzekering spreekt u nooit aan, maar als u rechtsbijstand nodig hebt, kan het veel geld besparen.

Dekking autoverzekering beperken

Een auto van acht jaar oud of ouder hoeft u niet meer all-risks (WA Casco) te verzekeren. Bij een ongeval zal er namelijk uitgekeerd worden afhankelijk van de waarde van de auto van voor het voorval. Dit terwijl er voor de hoogte van de premie wordt uitgegaan van nieuwwaarde van de auto. Voor oudere autoís kunt u de dekking het beste terugschroeven naar een WA beperkt cascodekking. Ruitschade zal nog wel een vergoeding voor volgen, maar bij een schade die u toe te rekenen is, krijgt u de eigen schade niet uitgekeerd.

Reisverzekering voor een vakantie binnen Nederland

De reisverzekering bevat meer dekkingen dan alleen het verzekeren van de bagage. De reisverzekering is niet altijd noodzakelijk om af te sluiten bij een vakantie binnen Nederland. Medische dekkingen hebt u niets aan, want u blijft binnen Nederland. Ook andere dekkingen als repatriëring en hulp en begeleiding bij incidenten, zult u ook geen gebruik van gaan maken. Voor een vakantie naar een verre bestemming, kan de reisverzekering van toegevoegde waarde zijn, maar binnen Nederland is de polis vrijwel zinloos.

Een studieverzekering afsluiten

In het verleden werden er veel studieverzekeringen afgesloten. Later bleek dat de verzekeraars er veel kosten in verwerkten, waardoor het rendement zwaar tegen viel. Om uw kind in de toekomst de mogelijkheid te bieden om te gaan studeren, kunt u beter een spaarrekening afsluiten en daar een kapitaal op gaan opbouwen. In het geval de hoogte van de spaarrente u niet aanstaat, stapt u over naar een andere bank.

Een tandartsdekking koppelen aan uw zorgverzekering

Volwassenen die dekking in hun zorgverzekering willen hebben tegen de kosten van de tandarts, moeten zich hiervoor bijverzekeren. De aanvullende dekkingen zijn vaak beperkt tot een bepaald bedrag per jaar. Indien u een keer hoge kosten moet maken, moet u deze kosten uitsmeren over meerdere jaren om de kosten binnen de dekking te laten vallen. Mensen met een gezond gebit kunnen er beter voor kiezen om het risico zelf te dragen. Door maandelijks de extra premie van de tandartsdekking te reserveren, kunt u sparen voor hoge kosten in de toekomst.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…

Schade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizenSchade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizenHuurders en huiseigenaren moeten hun waterleiding- en verwarmingsbuizen bij dooiweer extra in de gaten houden. Bij stren…
Autoverzekering en bonus-malussysteemAutoverzekering en bonus-malussysteemHet bonus-malussysteem is een methode die wordt toegepast bij de berekening van de premie van een autoverzekering. De pr…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.