Schade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizen

Schade gesprongen waterleiding en verwarmingsbuizen Huurders en huiseigenaren moeten hun waterleiding- en verwarmingsbuizen bij dooiweer extra in de gaten houden. Bij strenge vorst zijn er elk jaar weer duizenden gevallen van gesprongen waterleidingbuizen. Wat te doen in geval van schade als bijvoorbeeld water uit het plafond drupt?

Vorstschade tijdig herkennen

Als de watermeter blijft lopen ....

Nederland dooit weer. Na meerdere dagen van bittere kou zorgt mildere zeelucht weer voor stijgende temperaturen. Maar dooi kan voor veel mensen een duur vervolg krijgen, want als bevroren water in verwarmingsbuizen of waterleidingen ontdooit, kunnen die buizen barsten.

Huiseigenaren en huurders moeten in perioden van strenge vorst alert zijn en direct handelen als er geen drinkwater uit de leiding komt of de radiator koud blijft. Doorgaans zijn de buizen dan al bevroren.

Bijzonder groot is het risico op waterschade in:
 • weinig gebruikte gastenkamers;
 • in kantoorruimten;
 • in kelders;
 • in opslagruimten;
 • in gastentoiletten.

Maar ook waterleidingen in tuinhuizen en leidingen in vakantiehuizen zijn bijzonder kwetsbaar. Om op zeker te spelen moeten gevoelige leidingen op tijd worden afgesloten en worden geleegd.

Welke verzekering helpt?

Als het toch tot een leidingbreuk komt, moet onverwijld en snel de verzekeraar worden geïnformeerd:

 • de inboedelverzekering dekt schade aan de inventaris zoals meubilair en gordijnen;
 • en met de opstalverzekering wordt de woning met inbegrip van alle vaste objecten beschermd tegen waterschade, van inbouwkeuken en verwarmingsinstallatie tot sanitaire installaties.

Ook met het oog op de verplichtingen uit hoofde van de verzekeringsovereenkomst moeten huiseigenaren en huurders dan ook altijd zorgen voor voldoende verwarming van de kamers.

Wat doen bij waterschade door bevriezing?

Om ondergelopen ruimten weer te gebruiken moeten gedupeerden drie aanwijzingen opvolgen:

 • zorg voor uw eigen veiligheid en neem geen elektrische apparaten in gebruik. Sluit de hoofdkraan af en onderbreek de stroomtoevoer;
 • meld de schade onmiddellijk bij uw verzekeraar. Huurders moeten bovendien de verhuurder waarschuwen. Beschrijf de omvang van de schade. Uw verzekeraar zal na uw melding de nodige stappen ondernemen. Leg eventuele schade op foto vast.
 • vermijd vervolgschade en bescherm uw bezittingen tegen vocht. Zet indien mogelijk de verwarming aan en sla uw inventaris elders op.

Lekkages hebben grote gevolgen

Waterleidingbuizen zijn alleen bij uitzondering zichtbaar. Doorgaans verdwijnen ze achter goed gepleisterde muren en daarmee vaak ook uit de gedachte van huurders en huiseigenaren. Een kostbare aangelegenheid wordt het echter als ontdooid water vanuit leidingen in huis stroomt en de huisraad doorweekt.

Jaarlijks behandelen Nederlandse verzekeraars duizenden gevallen van waterschade als gevolg van bevroren waterleiding. Onderstaand daarom enige tips van de verzekeringssector voor huurders en huiseigenaren.

Tips om vorstschade te voorkomen?

Huurders en huiseigenaren moeten bij strenge vrieskou alle kamers goed verwarmen en de verwarming niet uitschakelen. Want zodra waterleiding- en verwarmingsbuizen dichtvriezen is de kans op vorstschade erg waarschijnlijk. Heel wat vorstschade kan echter door juist handelen vooraf worden voorkomen.

De eenvoudigste tip luidt: Verwarmen, verwarmen en nog eens verwarmen. Alle vertrekken in een woning moeten altijd voldoende op temperatuur worden gehouden. Wat velen niet weten: ook het vriesteken op de thermostaatkraan belet niet bevriezing van de waterleiding. Bij deze instelling wordt alleen de radiator beschermd tegen bevriezing.

Het spreekt voor zich dat bij strenge vrieskou radiatorkranen nooit volledig dichtgedraaid mogen worden. Wie op die manier wil besparen op de stookkosten, spaart op de verkeerde wijze.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevroren waterleidingBevroren waterleidingBij aanhoudende vorst is al menige waterleiding of verwarmingsinstallatie bevroren. Huiseigenaren kunnen vorstschade en…
Welke verzekering dekt waterschade?Welke verzekering dekt waterschade?Waterschade is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er lekkage ontstaan na een rege…
Dekt mijn verzekering waterschade?Door het springen van leidingen of door hevig regenval kunt u waterschade oplopen aan uw huis. In bepaalde gevallen valt…
Watermeter beschermen: gesprongen leiding is duurBij lage temperaturen vanaf het vriespunt en zeker bij een aantal graden onder nul wordt de kans groter dat watermeters…

Een eigen kluis inbouwenEen eigen kluis inbouwenTer bescherming tegen inbraak, maar ook voor de verzekering, kan je kostbaarheden en geldswaarden maar beter in een klui…
U hoeft niet alles te verzekerenEen aantal verzekeringen kan niemand zonder, maar er worden ook verzekeringen aangeboden waarbij u kunt twijfelen of het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.