Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet?

Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet? De tandartsverzekering. Als er één zorgverzekering is waar we over dubben en twijfelen, is het deze wel. Maar is het echt een goed idee om de tandartsverzekering op te zeggen? En hoe maak je die keuze? Lees verder voor een helder overzicht van argumenten, plus een stappenplan naar het beste besluit in jouw situatie. De tandartsverzekering. Zeker de laatste tijd ligt die onder vuur. Terwijl de kosten van de tandarts zijn vrijgegeven en volgens de laatste berichten sterk stijgen, blijven veel vergoedingen binnen de tandartsverzekering gelijk - of worden de vergoedingen zelfs verlaagd. Daar komt bij dat de tandartsverzekering een erg dure verzekering kan zijn. Reden genoeg om eens goed te bekijken of het voor jou nuttig is om de tandartsverzekering op te zeggen.

De tandartsverzekering: waarom niet?

Er is een vuistregel die de Consumentenbond aanreikt, en wel een die al heel wat duidelijk maakt. Namelijk: verzeker alleen die kosten, die je niet kunt dragen. Dit is een algemeen argument tegen de tandartskostenverzekering, voor de meeste mensen. Ten eerste omdat we meestal geen huizenhoge rekeningen van de tandarts gepresenteerd krijgen, tenzij er echt iets mis is. Ten tweede omdat de vergoedingen van de verzekeraars gewoonlijk aan een maximum gebonden zijn. Voor een vaak forse premie, krijg je in de regel maar een beperkte hoeveelheid vergoeding terug van gemaakte kosten.

De tandartsverzekering: waarom wel?

Dat neemt niet weg dat er situaties zijn waarin een tandartsverzekering wel aan te raden is. Wie hoge kosten maakt of verwacht, kan de kosten van de tandartsverzekering vaak meermalen wegstrepen tegen de vergoede kosten van de tandarts. Dat geldt met name als je in de hoogste sectoren van verzekering belandt, waar de maxima heel hoog kunnen liggen.

Hoe bepaal ik wat ik doe?

Verbazend veel mensen doen aan 'natte-vinger-werk' als ze proberen te besluiten of de tandartsverzekering blijft, of de deur uit gaat. Dat terwijl er een vrij simpele methode is om redelijk te kunnen inschatten wat het verstandigst is. Stap één is, het in kaart brengen van de tandartskosten van de persoon of het gezin in kwestie. Geen zin in de gevreesde papierwinkel van rekeningen van meerdere jaren? Hoeft ook niet. Wie online bankiert - en wie doet dat langzamerhand niet - kan gewoon de zoekfunctie in de online bankrekening gebruiken. Geef het rekeningnummer van je tandarts in, en vanzelf verschijnen de bedragen die je betaald hebt in beeld. Doe dit voor meerdere jaren, liefst zeker een aantal van vijf jaren. Deel dan de totale kosten door het aantal jaren. Voilá, je hebt alvast een beeld van de kosten zoals die er de afgelopen tijd uitzagen. En daarmee een eerste indicatie van toekomstige kosten.

Nog meer hulptroepen

Nog zo'n verbazend feit: de belangrijkste hulptroepen die ons kunnen helpen met beslissen, laten we vaak links liggen! Dat is namelijk de tandartspraktijk. Ruim voor het eind van het jaar en dus de beslistermijn, gaat een slimme meid of jongen gewoon even langs de tandarts met de simpele vraag: kunt u voor mij grofweg inschatten wat er aan onderhoud te verwachten valt het komende jaar? Okee, onvoorziene gevallen kun je niet bepalen én het gaat om een ruwe schatting waaraan je geen rechten kunt ontlenen (zeg dat er overigens wel bij, anders is de tandarts terecht huiverig om je advies te geven!) - maar vaak zijn zulke schattingen verbazend accuraat.

Je kunt langer overstappen dan je denkt

In geval van twijfel: zeg die oude verzekering alvast op voor het eind van het jaar, en dan heeft de trage beslisser alsnog een extra maand om na te denken. Je moet namelijk pas op 1 februari een nieuwe verzekering hebben afgesloten volgens de huidige regels. Let wel: sommige verzekeraars laten je altijd toe tot een verzekering, zoals Menzis dat doet op het moment van schrijven van dit artikel. Andere echter, hanteren eisen zoals sanering van je gebit of een bepaalde uitgangspositie qua conditie van je gebit. Ook kunnen wachttijden bestaan als het gaat om vergoeding van grotere ingrepen zoals kronen en bruggen. Weet dus goed wat je doet, en zorg dat je je oude schoenen - lees: tandartsverzekering - pas weggooit als je weet dat er een goed alternatief voor bestaat. Of dat nu gaat om onverzekerd zijn en een buffer voor de kosten kweken, of het aangaan van een nieuwe tandartsverzekering.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TandartsverzekeringBehandelingen bij de tandarts zitten niet in de basisverzekering. Daarom kunnen mensen hiervoor een aanvullende verzeker…
Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021De tarieven van tandarts en orthodontist gaan omhoog, wat betaalt u in 2020 en 2021 voor de behandeling van een tandarts…
Wanneer kan ik mijn verzekering opzeggen?In het verleden was het gebruikelijk om verzekeringen stilzwijgend te verlengen. De verzekeraar is nu verplicht om de ve…
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…

Schadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren geven korting op de premie voor de autoverzekering. Ondanks het feit dat u schadevrije jaren hebt, kri…
Lijfrente – de verschillende regimesLijfrente – de verschillende regimesDoor de jaren heen zijn er veel veranderingen aangebracht in de wetgeving rondom lijfrenten. Sinds de invoering van de w…
Bronnen en referenties
  • www.nu.nl/geldzaken
  • NMT
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.