Reisverzekering en de dekkingen

Reisverzekering en de dekkingen Elk jaar gaan vele Nederlanders zorgeloos genieten van hun (vaak) welverdiende vakantie. Maar wordt er altijd wel goed nagedacht over de reisverzekering. In vele gevallen wordt er enkel nagedacht over de standaard dekkingen. Elke persoon of gezin is anders. Maak je een wereldreis of blijf je in het binnenland. Ga je kamperen of zit je in een hotel. Of ga je nog bepaalde sporten beoefenen. Ga je met het vliegtuig of met de auto. Genoeg dus om over na te denken.

Dekkingsgebied

Als je een doorlopende reisverzekering hebt, check dan elk jaar wat je plannen zijn en waar je heen wilt gaan. Je kunt op een reisverzekering altijd kiezen tussen Europa- en Werelddekking. Voor Europa gelden ook de landen rond de Middellandse zee, met uitzondering van o.a. Libië. Reis je buiten Europa, kies dan voor de Werelddekking.

Aantal verzekerde dagen

Een kortlopende (of aflopende) reisverzekering verzekerd de duur van het opgegeven aantal dagen. Bij een doorlopende reisverzekering kun je vaak maximaal 60 dagen achtereen op vakantie gaan. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Duurt de vakantie langer, kun je altijd nog wel terugvallen op een langlopende reisverzekering, die dekt vaak tot maximaal 360 dagen. Neem hiervoor contact op met je reisverzekeraar.

De dekkingen

Bagage

Bagage is vaak verzekerd tot een maximaal verzekerd bedrag (meestal rond de 3000 euro) per reis. De verzekering bied dan dekking tegen diefstal, vermissing en beschadiging. Deze dekking is belangrijk, aangezien een standaard inboedelverzekering geen dekking biedt buiten het huis.

Ongevallen

Als je ongevallen meeverzekert, ontvang je bij een ongeval waar overlijden of blijvende invaliditeit ontstaat een eenmalige uitkering. Deze dekking geldt niet bij opzet en biedt ook geen dekking bij hulp voor het ongeval.

Medische kosten

De basisdekking van de zorgverzekering biedt ten alle tijden dekking voor de kosten van spoedeisende medische zorg in het buitenland. Enkel is dit wel tegen Nederlands tarief. De medische kosten dekking van de reisverzekeraar biedt dekking voor ook de buitenlandse tarieven. Bijvoorbeeld de behandeling van een gebroken been in Amerika kost 10.000 euro en in Nederland 6.000 euro. Dan is het verschil ook gedekt bij de reisverzekering, maar niet onder de zorgverzekering in Nederland.

(Winter)sport

Ga je op wintersport of beoefen je andere sporten, zoals bergbeklimmen of duiken. Hiervoor heb je een (winter)sport dekking voor nodig. Bij het skiën zijn vaak de skipassen, skiís en skiuitrusting meeverzekerd. Eventueel ziekenvervoer vanaf de piste is vaak niet meeverzekerd onder deze rubriek, dit valt wel weer onder de rubriek Ongevallen.

Geld

Geld is een dekking de je kunt meeverzekeren. Let wel op: dit is pas handig als je dagelijks met honderden euroís op zak loopt. De rubriek biedt vaak dekking tot 500 euro. Tegenwoordig een beetje overbodig met al de pinpassen en creditcards van tegenwoordig.

Automobilistenhulp

Deze rubriek biedt dekking voor onder meer de repatriatie naar Nederland (mits reparatie niet mogelijk is in het buitenland), vernietiging van een te zwaar beschadigd voertuig, sleepkosten naar een garage in de buurt, het versturen van onderdelen en rechtsbijstand bij het voeren van geschillen of schadeafhandelingen. Deze dekking is niet nodig als je allrisk verzekerd bent en bijvoorbeeld een lidmaatschap van de ANWB hebt met Europadekking.

Annulering

Een annuleringsverzekering kan in een doorlopende polis of in een aflopende polis worden afgesloten. Een annuleringsverzekering dient binnen 7 dagen na het boeken van de reis te worden afgesloten. Sommige verzekeraar zullen daar soepel in zijn en accepteren ook nog wel bij iets meer dagen. De dekking is simpel, mocht de reis vroegtijdig worden afgebroken of je kunt de reis niet aanvangen door bepaalde gedekte omstandigheden, dan ontvang je de reissom of annuleringskosten retour.

Tips

Neem ten alle tijden mee:
  • Het telefoonnummer van de alarmcentrale
  • Je polisnummer van de verzekering
  • Je polisnummer van je zorgverzekering

Lees verder

© 2011 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dekt een reisverzekering?Wat dekt een reisverzekering?Wanneer je een reisverzekering afsluiten wilt, is het verstandig te bekijken wat het dekkingsgebied van de reisverzekeri…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Vermiste, vertraagde of beschadigde bagage bij vliegreisUw vliegtuig landt en na het verlaten van het toestel komt u aan bij de bagageband. U staat te wachten en het lijkt een…
Een reisverzekering afsluitenEen reisverzekering afsluitenAls je op vakantie gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Maar ook als je een weekend weg gaat is…

Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
Onderverzekering kost geld, oververzekering ookOnderverzekering kost geld, oververzekering ookOnderverzekering is een begrip die u voornamelijk tegen zult komen met betrekking tot de inboedel- en de opstalverzekeri…
Bronnen en referenties
  • www.reisverzekeringkorting.nl
  • www.doorlopendereis.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 02-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.