Onderverzekering kost geld, oververzekering ook

Onderverzekering kost geld, oververzekering ook Onderverzekering is een begrip die u voornamelijk tegen zult komen met betrekking tot de inboedel- en de opstalverzekering. Ook kleine schades kunnen gekort worden in het geval u verzekerd bent voor een te laag bedrag. Van onderverzekering is sprake als het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van het verzekerde object. Dit kan ontstaan door een verbouwing van het huis, waardoor de verzekerde herbouwwaarde niet meer klopt met de werkelijke waarde. Wat betreft de inboedelverzekering bent u onderverzekerd door het vervangen van delen van uw huisraad, of door investeringen.

Wat zijn de gevolgen van een te laag verzekerd bedrag?

Het verzekerd bedrag moet afgestemd zijn op de werkelijke waarde. Indien bij schade blijkt dat het verzekerd bedrag te laag is, wordt het schadebedrag naar rato uitgekeerd. Het verzekerd bedrag van een inboedel is bijvoorbeeld 25.000. Door een inbraak ontstaat er een schade van 500 aan het huisraad. De werkelijke waarde van het inboedel blijkt echter te bedragen: 50.000. De verzekeraar zal in dit geval uitkeren: 25.000 / 50.000 = 0,5 x 500 = 250.

Hoe komt de verzekeraar er achter dat het verzekerd bedrag te laag is?

Vanuit zijn kantoorvestiging kan een verzekeraar niet aantonen dat het verzekerd bedrag te laag is. Bij grote schades (maar incidenteel ook bij kleine schades) kan de verzekeraar een expert inschakelen om de schade op te nemen. Deze expert zal ook gelijk bepalen of het verzekerd bedrag vergelijkbaar is met de werkelijke waarde van het verzekerd object.

Hoe kan ik onderverzekering voorkomen?

De verzekeraar biedt hulpmiddelen aan om onderverzekering te voorkomen. Voor de inboedel werken verzekeraars met een inboedelwaardemeter. Door een aantal vragen te beantwoorden, krijgt u een advies verzekerd bedrag uit een berekeningsmethode. Het verzekerd bedrag is gebaseerd op een gemiddelde gezin. Voor het inschatten van de herbouwwaarde voor een opstalverzekering, hebben verzekeraars ook berekeningstools. Die werken aan de hand van vragen over de omvang, soort en bouwjaar van het huis. Op basis hiervan kan er een inschatting worden gemaakt.

Bij het hanteren van een vaststellingsmethode van de verzekeraar, kan onderverzekering worden voorkomen. Uiteraard is het wel een vereiste dat de berekeningstools op de juiste manier worden gehanteerd.

Vast verzekerd bedrag hanteren

De methodes om onderverzekering te voorkomen, zijn nogal arbeidsintensief en kostbaar voor de verzekeraars. Een inboedelwaarde meter moet ieder vijf jaar opnieuw ingevuld worden. Een verbouwing aan het huis zorgt weer voor aanpassen van de opstalverzekering voor een klein bedrag. Een aantal verzekeraars heeft gekozen voor een eenvoudigere methode. Ze hanteren een vast hoog verzekerd bedrag, dat voldoende is voor 95 procent van de huishoudens. Op deze manier hebben ze minder administratie, en kunnen ze de premie afstemmen op gemiddelde gezinnen in Nederland.

Wat zijn de gevolgen van oververzekering?

U krijgt niet meer uitgekeerd dan de schade dat u geleden hebt. Bij een oververzekering bent u verzekerd voor een te hoog bedrag. Op het moment dat u daar achter komt, moet u het verzekerd bedrag gaan aanpassen naar het juiste bedrag. Oververzekering kan ook ontstaan doordat er meerdere verzekeringen zijn die een object verzekeren. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij het afsluiten van een kostbaarheden verzekering, terwijl kostbaarheden ook verzekerd zijn tot een bepaald bedrag in de inboedelverzekering.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inboedelverzekering  waarde bepalen met inboedelwaardemeterInboedelverzekering waarde bepalen met inboedelwaardemeterDe inboedelwaardemeter wordt door verzekeraars gebruikt om de waarde van uw inboedel in te schatten. Door de inboedelwaa…
Gevolgen onderverzekering voor de uitkeringGevolgen onderverzekering voor de uitkeringHet voor een te laag bedrag verzekeren van huis of inboedel kan grote gevolgen hebben bij het ontstaan van een onder de…
Wat is de herbouwwaarde van een huis?Wat is de herbouwwaarde van een huis?Er zijn verschillende waardebepalingen van een huis. De herbouwwaarde is van belang voor de opstalverzekering. Dit is he…
Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Verzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om de waarde van de inboedel in te schatten me een inboedelwaardemeter?…

Reisverzekering en de dekkingenReisverzekering en de dekkingenElk jaar gaan vele Nederlanders zorgeloos genieten van hun (vaak) welverdiende vakantie. Maar wordt er altijd wel goed n…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.