Wat dekt een reisverzekering?
Wanneer je een reisverzekering afsluiten wilt, is het verstandig te bekijken wat het dekkingsgebied van de reisverzekering is. Wat een reisverzekering precies dekt is namelijk sterk afhankelijk van de verzekeraar. Voor sommige potentiële kostenposten moet je een aanvullende reisverzekering afsluiten, zoals het beoefenen van bergsport op vakantie.
Wat is een reisverzekering?
Wanneer je op vakantie gaat wil je natuurlijk zorgeloos kunnen genieten van je vakantie. Je wilt eigenlijk helemaal geen rekening houden met 'wat als' situaties. Toch is het verstandig om voor je op reis gaat na te denken over een reisverzekering, een verzekering die onder de zogeheten schadeverzekeringen valt. Wanneer je op vakantie namelijk onverhoopt schade oploopt, wordt deze schade vergoed door de
reisverzekering.
Een reisverzekering is geen op zichzelf staande afdoende verzekering. Je kunt de reisverzekering het beste beschouwen als een aanvulling op je andere verzekeringen, zoals je zorgverzekering en je inboedelverzekering. De reisverzekering vergoedt de schade die geleden is die niet door je andere verzekeringen vergoed kan worden. Je dient een reisverzekering vóórdat je op vakantie gaat af te sluiten, een reisverzekering biedt geen vergoeding met terugwerkende kracht.
Waarom een reisverzekering afsluiten?
De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten is er voor zorgen dat je - mocht er iets met jou of je spullen gebeuren op vakantie - je schade vergoed krijgt. Sommige schadeposten kun je zelf wel betalen, maar sommige ook niet. Wanneer je spiegelreflex camera gestolen is, is het fijn dat je de kosten vergoed krijgt en dat je niet zelf opnieuw maandenlang moet sparen voor je een nieuwe camera kunt kopen. Wanneer je een naar telefoontje uit je thuisland krijgt en je onmiddellijk naar huis moet vliegen, kunnen de kosten voor een vlucht op een dergelijke korte termijn flink oplopen. Het is dan erg prettig als je niet na hoeft te denken over de financiële gevolgen van het afbreken van je reis, en je zo snel mogelijk naar huis kunt. Wanneer je tijdens het vakantie vieren onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomt, is het fijn een reisverzekering achter de hand te hebben. De gewone zorgverzekeringen bieden namelijk slechts beperkte dekking in het buitenland, en het zou toch te gek voor woorden zijn dat je je bepaalde noodzakelijke zorg moet onthouden vanwege de hoge kosten.
Kortom, een zijn diverse redenen te noemen voor het
afsluiten van een reisverzekering. Voor je een reisverzekering afsluit, is het verstandig om de kleine lettertjes van de verzekering goed door te lezen. Veel
reisverzekeringen blijken namelijk een aantal veelvoorkomende kosten niet te dekken.
Wat dekt een reisverzekering?
Wat betreft de
dekking van een reisverzekering zijn er diverse factoren die een rol spelen. Allereerst, wat is het
dekkingsgebied van de reisverzekering? Bij de meeste verzekeraars kan men kiezen uit een reisverzekering met dekking in Europa en een reisverzekering met dekking over de gehele wereld. Het is onzinnig je te oververzekeren, dus bekijk goed waar je heen gaat en onder welk dekkingsgebied de landen die je gaat bezoeken vallen.
De meeste reisverzekeringen kennen een basisdekking, die uitgebreid kan worden met één of meerdere aanvullende dekkingen. De basisdekking kan tussen verzekeraars onderling flink verschillen qua dekking. Wat bij de ene verzekeraar nog door de basisdekking vergoed wordt, is bij de andere verzekeraar onderdeel van een aanvullende dekking. Dit verklaart het prijsverschil tussen reisverzekeringen voor een deel. De meeste basisreisverzekeringen sluiten zakelijke reizen uit van de basisdekking.
Er zijn diverse
aanvullende reisverzekeringen. Zo heb je een
bagage reisverzekering, waarbij je bagage gedekt is tegen diverse gebeurtenissen. Voorwaarde voor schadevergoeding is dan echter wel dat 'normale voorzichtigheid' in acht genomen is. Je videocamera op een strandstoel laten liggen terwijl je een drankje gaat bestellen valt hier dan ook niet onder. Over het algemeen is bagage verzekerd tot een bepaald bedrag, meestal tot ongeveer €2500. Sommige verzekeraars hanteren daarnaast een eigen risico, wat betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.
Een andere aanvullende reisverzekering is voor geneeskundige kosten. Veel geneeskundige kosten kunnen (deels) vergoed worden door je zorgverzekering. Het dekkingsgebied in het buitenland is doorgaans echter niet zo groot. Met een
aanvullende geneeskundige reisverzekering worden er meer geneeskundige kosten vergoed, soms zelfs met een ongelimiteerde dekking.
Bepaalde vakanties en activiteiten op vakantie zijn uitgesloten van dekking bij de meeste basisverzekeringen. Zo worden kosten die gemaakt worden naar aanleiding van bergbeklimmen, paragliding,
wintersport en andere gevaarverhogende activiteiten doorgaans niet vergoed. Veel verzekeraars bieden echter een
aanvullende reisverzekering aan voor dergelijke activiteiten. Er zijn ook particuliere organisaties die speciale verzekeringen aanbieden voor zulke activiteiten. Zo biedt de NKBV (Koninlijke Nederlandse Klim- en bergsport Vereniging) een speciale verzekering aan voor bergsport.
Lees verder