Een auto huren in het buitenland: wat verzeker je?

Een auto huren in het buitenland: wat verzeker je? In het buitenland kun je vaak voor een paar tientjes per dag al een auto huren. Maar aan het huren van een auto zitten ook risico’s. Veel mensen hebben geen idee welk risico ze lopen als ze in het buitenland een auto huren. Wat weet jij over de feiten rondom de verzekering van een auto die je in het buitenland huur, maar ook de risico's die je loopt als je geen verzekering afsluit voor autohuur in het buitenland? Kortom: wat verzeker je als je een auto huurt in het buitenland?

Hoe zit het met de verzekering van een auto in het buitenland?

De auto die je huurt in het buitenland, hoe zit het daar mee? Vaak biedt een verhuurder op het moment dat je de auto ophaalt nog even een extra verzekering aan, maar wat er dan precies verzekerd wordt, is ook dan niet helemaal duidelijk. Wel zegt de verhuurder dat de huurder maar tegen minimale zaken verzekerd is. Is dat ook zo?

Een reisverzekering is niet voldoende bij een huurauto in het buitenland

Wie een auto huurt in het buitenland heeft niet genoeg aan een reisverzekering. Schade aan een huurauto door een ongeval of diefstal bijvoorbeeld valt daar echt niet onder. Daarvoor is dan ook een aparte verzekering nodig. Vaak is zo’n verzekering trouwens wel inbegrepen bij de huur van een auto, maar niet iedere verzekering biedt in dat geval hetzelfde. Kijk dus altijd naar de voorwaarden die bij zo’n verzekering horen.

WA verzekering is verplicht bij autohuur in de Europese Unie

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht als je een auto huurt in de Europese Unie. In andere landen dan die van de Europese Unie is die verzekering dus niet verplicht, maar je zou hem wel moeten hebben. De WA verzekering vergoedt namelijk de schade die de verzekerde aan derden toebrengt bij een ongeval. Overigens zit ook bij veel huurauto’s zo’n WA-verzekering in het pakket. Maar kijk toch altijd als dat niet het geval is, want het kan veel geld kosten als dat niet het geval is.

Lage dekking WA in bepaalde landen bij schade aan derden

De hoogte van de dekking van de WA-verzekering is echter in bepaalde landen heel laag. Dit zijn onder meer:
  1. Turkije
  2. Kroatië
  3. Slovenië
  4. Andere Zuid-Europese landen

Dekking in de VS van de WA-verzekering verschilt per staat

Ook in de VS is de dekking van een WA-verzekering bij de huur van een auto verschillend per staat.

Wat is een goede WA-verzekering bij de huur van aan auto?

Wie echt een goede dekking van de WA-verzekering wil bij autohuur, moet uitgaan van bedragen van in de miljoenen euro’s. Is de WA dekking lager dan dat bedrag, sluit dan een aanvullende verzekering af. Zeker in staten in de VS kunnen enorme schadeclaims ontstaan en dan zijn dergelijke bedragen echt noodzakelijk. Overigens geldt ook in Europa dat mensen soms een levenslang moeten betalen als ze bij een ongeval betrokken zijn geweest waarbij iemand blijvend letsel heeft opgelopen of daaraan is overleden. Zorg dus voor een WA-verzekering die miljoenen uitkeert. Een verzekering voor tienduizenden euro’s dekt de schade niet als iemand in het ziekenhuis belandt.

Cascoverzekering bij autohuur in het buitenland

Van groot belang is ook een casco verzekering bij de huur van een auto in het buitenland. Schadegevallen komen nu eenmaal eerder voor in landen waar ook de verkeersregels wat anders gaan dan in Nederland. Kans op schade aan het voertuig is dan ook groter. De cascoverzekering die meestal ook bij de huurprijs is inbegrepen vergoedt alleen de schade aan de auto die niet verhaald kan worden op een tegenpartij.

Cascoverzekering bij autohuur in het buitenland

Bij een casco verzekering bij autohuur in het buitenland zijn twee dingen belangrijk:
  1. De dekking
  2. De hoogte van het eigen risico. (soms vallen de schade aan de ruiten, de banden of de onderkant van de auto buiten de dekking. En dit kan weer een behoorlijke schadepost opleveren als iemand die zelf moet betalen). Het eigen risico kan soms wel oplopen tot duizend euro en dat is veel geld als je dacht dat je daar je leuke dingen van zou betalen. Soms kan het eigen risico ook helemaal worden afgekocht. In een land waar iemand de taal niet spreekt of waar andere regels gelden, is dat geen slechte mogelijkheid.

Verzeker een huurauto in het buitenland tegen diefstal

Veel mensen denken daar niet aan, maar een huurauto kan ook gestolen worden. Als er dan geen diefstalverzekering is afgesloten is de persoon die de auto huurt aansprakelijk. Dus zorg wel voor een diefstalverzekering en zorg er ook voor dat het eigen risico daarvan beperkt of nihil is. Een diefstalverzekering zit niet overal standaard in een cascoverzekering.

Creditkaarten verzekeren ook zaken bij de huur van auto’s

Wie een creditkaart heeft, heeft vaak ook rechten als hij een auto huurt. Bepaalde kaarten vergoeden juridische bijstand als iemand die de auto heeft gehuurd bij een ongeval betrokken is geraakt. Ook is bij bepaalde creditkaarten het eigen risico bij schade automatisch verzekerd tot een maximum bedrag.

De Engelse termen bij de huur van auto’s

CDW betekent Collision Damage Waiver. Dit is de aanvullende cascoverzekering op de standaarddekking van de huurauto
LDW betekent Loss Damage Waiver. Dit is een aanvullende cascoverzekering die is aangevuld met de dekking van diefstal en vandalisme.
SCDW betekent Super Collision Damage Waiver. Dit is een allrisk verzekering met geen eigen risico of een heel laag eigen risico
PAI betekent Personal Accident Insurance. Dit is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden.
TP of THW betekent Theft Waiver. Dit is een diefstalverzekering, vaak met een eigen risico.
STP is de Super Theft Waiver. Dit is een diefstalverzekering zonder eigen risico of een laag eigen risico.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandVerzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenlandHet is mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid wanneer u in het buitenland woonachtig bent. U kunt…
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Goed verzekerd naar het buitenlandGoed verzekerd naar het buitenlandHet is belangrijk om goed verzekerd te zijn als je naar het buitenland gaat. Zeker wanneer je van plan bent om een lange…
Autoverzekering vergelijken: Waar moet je op letten?Een voordelige autoverzekering kiezen is belangrijk. Of een verzekering voor je auto goedkoop is, zegt echter nog niets…

Verschil tussen overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringVeel mensen verwarren een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. Er zijn veel overeenkomsten tussen d…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Bronnen en referenties
  • ANWB
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-12-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.