Autoverzekering vergelijken: Waar moet je op letten?

Een voordelige autoverzekering kiezen is belangrijk. Of een verzekering voor je auto goedkoop is, zegt echter nog niets over de voorwaarden ervan. Ten eerste bestaan er verschillende soorten autoverzekeringen. Ten tweede kan wat er wél en niet wordt vergoed enorm verschillen tussen aanbieders. Wat voor autoverzekeringen bestaan er? Hoe kun je autoverzekeringen vergelijken? Waarop moet je letten voor het maken van de juiste keuze voor een goedkope maar goede autoverzekering?

Hoe vergelijk je verschillende typen autoverzekeringen met elkaar?

Niet elke autoverzekering is hetzelfde. Een autoverzekering dekt namelijk meer of minder en bestaat uit verplichte en optionele onderdelen. Afhankelijk van voor welke dekking je kiest betaal je een verschillend bedrag aan premie. Een autoverzekering kan bestaan uit verschillende modules:

Een WA of "wettelijke aansprakelijkheid" verzekering

Dit gedeelte van een autoverzekering is verplicht. Iedereen, die in Nederland rondrijdt met een auto moet WA verzekerd zijn; anders ben je strafbaar. Een WA verzekering is echter ook in je eigen belang: Dit gedeelte van een autoverzekering beschermt je tegen de kosten van schade, die je met jouw eigen auto aan anderen of andere voertuigen toebrengt. Oftewel: De WA verzekering betaalt, wanneer er iets gebeurt wat jouw schuld is. Probeer nooit om rond te rijden zonder een WA-verzekering, want wanneer er iets zou gebeuren kunnen de kosten enorm zijn. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor schade aan een ander voertuig maar ook voor bijvoorbeeld de behandeling in het ziekenhuis van verwondingen van de bestuurder van het andere voertuig.

Een beperkte of volledige casco-verzekering

De WA verzekering beschermt je niet tegen alle schade. Daarom kun je de basisverzekering uitbreiden met een zogenaamde casco-verzekering. Hiermee kun je jezelf aanvullend verzekeren voor onder andere schade door anderen, het weer en diefstal of inbraak. Afhankelijk van het soort casco-verzekering ben je ook verzekerd voor bijvoorbeeld slippen of een botsing. In dit onderdeel van de auto-verzekering zitten de meeste voetangels en klemmen, want de voorwaarden van een casco-verzekering kunnen nogal verschillen tussen de aanbieders. Maak dan ook gebruik van de onderstaande checklist voor een adequate vergelijking op de voorwaarden van verschillende autoverzekeringen.

All-risk verzekering

Wanneer je kiest voor de meest uitgebreide dekking, kies je voor de zogenaamde all-risk verzekering, die in principe alle vormen van schade dekt. Het maakt dan dus niet uit of er schade is aan jouw voertuig of dat van een ander. En het maakt in dit geval ook niet uit wie of wat de veroorzaker is van de ontstane schade aan de auto. Dit is de meest complete autoverzekering.

Checklist: Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede autoverzekering?

Vergelijken van autoverzekeringen op de laagste premie is natuurlijk prima maar er is meer dat je moet meewegen in de beslissing voor de juiste autoverzekering. Let bij het kiezen met name ook goed op de voorwaarden van de verschillende verzekeringen en maak in ieder geval gebruik van de volgende checklist bij het bepalen van je uiteindelijke keuze:

  • Hoe hoog is je eigen risico bij schade?
  • Krijg je wel of geen vervangende wagen tijdens reparaties?
  • Ben je ook gedekt in het buitenland?
  • Krijg je ook hulp in het buitenland?
  • Zijn accessoires, GPS-systeem en audioapparatuur meeverzekerd? En zo ja: Tot welk bedrag?
  • Kun je eventueel een tweede auto opnemen in dezelfde polis?
  • Ben je ook verzekerd voor schade aan de ruiten of schade aan de onderkant van de auto?
  • Hoe oud is je auto? Wil je hem nog heel uitgebreid verzekeren voor schade of is hij het niet meer waard?

Hoe kies ik de goedkoopste en beste autoverzekering?

Een autoverzekering kost toch aardig wat premie op jaarbasis en het is dan ook belangrijk om via Internet goed na te gaan welke aanbieders er een voordelige autoverzekering aanbieden. Behalve op een lage premie is het echter ook zinvol om te vergelijken op de kwaliteit van de verschillende verzekeringen: Wat kost de verzekering en wat krijg je daar precies voor? Wat wordt er gedekt in het geval van schade bij een aanbieder en wat juist niet? Neem de tijd om je te oriënteren, vraag offertes aan bij meerdere aanbieders en maak een beslissing voor een voordelige autoverzekering met goede voorwaarden.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…

Collectieve zorgverzekering afsluitenCollectieve zorgverzekering afsluitenEr zijn steeds meer mensen die een collectieve verzekering afsluiten. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze dan aans…
ZLM voor al uw verzekeringen, goed en goedkoopZLM voor al uw verzekeringen, goed en goedkoopZLM Verzekeringen is een zogenaamde onderlinge verzekeringsmaatschappij, wat inhoudt dat ze geen winstoogmerk hebben. Di…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.