Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenland

Verzekering tegen werkloosheid afsluiten in het buitenland Het is mogelijk om een verzekering af te sluiten tegen werkloosheid wanneer u in het buitenland woonachtig bent. U kunt zich tegen een aantal verschillende scenario's verzekeren, bijvoorbeeld tegen ziekte of tegen ontslag. Dit kan bij uitkeringsinstantie UWV. Het is niet met alle verzekeringen mogelijk om deze uitgekeerd te krijgen wanneer u nog in het buitenland woonachtig bent. Let dus wel goed op. Het is in sommige gevallen mogelijk om een verzekering af te sluiten wanneer u in het buitenland gaat werken. Deze verzekering kunt u afsluiten bij het UVW. De uitkeringsinstantie biedt verschillende soorten verzekeringen aan. U kunt alleen de verzekering afsluiten als het UWV een handhavingscontract heeft met een bepaald land. Dit maakt het voor het UWV mogelijk om na te gaan of er terecht een beroep wordt gedaan op adres. Het UWV heeft met bijna alle Europese landen een handhavingscontract. Ook heeft zij met een groot aantal landen buiten Europa een handhavingscontract. Het UWV heeft vier verschillende verzekeringen die zij aanbiedt in het buitenland. Niet alle verzekeringen kunnen altijd worden afgesloten. In sommige landen kunnen bepaalde verzekeringen niet worden afgesloten. Dit exacte overzicht per land is terug te vinden op de site van het UWV.

Verzekering voor de Ziektewet

Als u in een land van buiten de Europese Unie (of Zwitserland) gaat wonen kunt u een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet afsluiten. In dat geval bent u verzekerd tegen verlies van inkomen bij ziekte of zwangerschap. U krijgt dan een uitkering van 70 procent van het gegarandeerde dagloon. U heeft maximaal 104 weken recht op deze uitkering.

WIA-verzekering voor het buitenland afsluiten

Met een WIA-verzekering bent u verzekerd tegen verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid. Deze uitkering kunt alleen aanvragen wanneer u langer dan 104 weken ziek bent. De WIA-verzekering is gebaseerd op het gegarandeerde dagloon. Door de ziekte moet u niet meer (volledig) kunnen werken. Als u voor een deel nog wel kunt werken, dan krijgt u mogelijk maar een bepaald percentage uitgekeerd. Dit gaat allemaal in overleg met de arts die u keurt.

WW-verzekering afsluiten

Ook is het mogelijk om een WW-verzekering af te sluiten. Let wel op dat u daar geen recht op hebt als u in het buitenland woonachtig bent. Deze verzekering biedt bescherming tegen werkloosheid. In de eerste 2 maanden ontvangt u 75 procent van het gegarandeerde dagloon. In de periode daarna gaat het nog om 70 procent. Hoe lang u recht heeft op een WW-uitkering hangt af van uw arbeidsverleden. U heeft minimaal 3 maanden recht op een WW-uitkering en per arbeidsjaar komt daar één maand extra bij. Dit kan oplopen tot maximaal 36 maanden.

Uitzonderingen

Er zijn een tweetal algemene uitzonderingen waar op u (bijna nooit) aanspraak kan maken. Bij een Wajong-uitkering moet de jonggehandicapte zwaarwegende redenen hebben om in het buitenland te gaan wonen. Anders verliest hij het recht op een uitkering. In de meeste gevallen keert het UWV niet uit. Ook heeft u alleen recht op WW wanneer u woonachtig bent in een land binnen de Europese Unie.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering afsluiten voor juridische bijstand bij ontslagVerzekering afsluiten voor juridische bijstand bij ontslagHet is aan te raden om een verzekering af te sluiten die u kunt gebruiken om juridische bijstand te krijgen in het geval…
Wat is een woonlastenverzekering?Wat is een woonlastenverzekering?De woonlastenverzekering wordt onder diverse namen verkocht. Dit is een verzekering die een deel van de hypotheeklasten…

Bromfietsverzekering: Hoe verzeker je je brommer of scooter?De meeste mensen weten wel dat je, wanneer je autorijdt, ook verplicht bent om jezelf te laten verzekeren. Minder bekend…
Verzekering opzeggenVerzekering opzeggenVeel mensen zijn laks met het opzeggen van verzekeringen en laten deze vaak onnodig lang doorlopen. Daardoor worden ze o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.